Nedir.Org*
Soru Sor

Şair Evlenmesi Sunumları

  • 3
    7 yıl önce
    İlgili Yazı: Şair Evlenmesi

    Dosya Adı: Şinasi - Şair Evlenmesi İncelemesi Sunusu

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    ŞinasiŞair Evlenmesi

    2. Sayfa
    Şinasi-Şair Evlenmesi«Şair Evlenmesi», bir Türk yazarının Türkçe yazdığı, yayınladığı ilk tiyatro eseridir.(1860, Tercüman-ı Ahval'de tefrika ve aynı yılda kitap)

    3. Sayfa
    Şinasi-Şair EvlenmesiHer başlangıcın özel bir önemi vardır. Bu açıdan Türkçe yazılan ilk tiyatro eserinin,Abdülhak Hâmid'in babası Hayrullah Efendi'nin «Hikâye-i ibrahim Paşa ve îbrahim-i Gülşeni» adlı oyunu olduğunu iddia edenler çıkmıştır.

    4. Sayfa
    Şinasi-Şair Evlenmesi1844'de yazıldığı ispatlanan bu eserin, yayınlanmadığı için herhangi bir etki yapmasına imkân yoktur; edebiyat eseri kamu karşısına çıkmalıdır.

    5. Sayfa
    Şinasi-Şair EvlenmesiAracılarla yürütülen bir seçim evliliğinin hileli bir düzene dönüşmesi; evde kalmış, yaşlı, çirkin ve sakat Sakine Hanımın imamın da işbirliğiyle şair Müştak Bey'e yamanmak istenmesi, oyunun basit konusudur.

    6. Sayfa
    Şinasi-Şair Evlenmesiİki perdelik düşünülmüş bir örf komedisinin tek perdelik eldeki şekli; Karagöz-Ortaoyunu tekniğinden yararlanan, üç birlik kuralına uyan, tipleri kültür ve görevlerine uygun olarak konuşturan, kamuoyunun din temsilcisi ardında bilinçsiz sürüklenişini öne çıkaran tutumu, yerli;bir tiyatro dileğinin bütün niyetlerini ispatlar.

    7. Sayfa
    Şinasi-Şair Evlenmesi«Bililtizam lisan-ı avam üzere» yazıldığı belirtilen eser, tiyatronun ne olduğunu iyi bilen bir dikkatin, sokak ve hayat konuşmasını uyguladığı tam bir oyundur.

    8. Sayfa
    Şinasi-Şair EvlenmesiKişiler yetişmelerinin derecelerine uyan bir düzeyde söz ederler; Müslüman mahallesinin kamuoyu, gece geç vakitlerde «Taratoradan» dönen Müştak beyi suçlamakta kolaylıkla birleşir.

    9. Sayfa
    Şinasi-Şair Evlenmesi«Mahalleli» bölünmez bir bütün olarak imamın ardından gider; rüşvet, hazırlanan düğümlü tuzağı, şer'i hilenin her yerde rastlanan anahtarıyla çözer.

    10. Sayfa
    Şinasi-Şair EvlenmesiBütün kişiler, kimliklerine uygun adlarla tanınırlar: Müştak, Hikmet, Ebüllâklâka, Atak Köse, Batak Ese, Ziba Dudu...

    11. Sayfa
    Şinasi-Şair EvlenmesiBu küçük örnek, Türk tiyatrosunun en iyi başlangıcıdır; ama onun istikametinde yürünmeyecektir. Özentiler, Türk tiyatrosunu uzak batıya çeker, bozulur.

    12. Sayfa
    ŞinasiŞair Evlenmesi

    Yorumlar

    Sil