Nedir.Org*
Soru Sor

Kızılötesi Sunumları

  • 4
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Kızılötesi

    Dosya Adı: Kızılötesi Nedir Slayt Sunum PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    INFRARED(KIZILÖTESİ)Kızılötesi ışıklar,belli ve Elektromagnetik Specturumun mikrodalga kısımları arasına uzanır. Kızılötesi ışıklar dalga boylarının bir alanına sahiptir

    2. Sayfa
    Görünür ışık ise sadece kırmızı renkten mor renge kadarki alanda dalga boylarına sahiptir.Yakın kızılötesi ışık görünen ışık dalga boyuna en yakın olanıdır.Uzak kızılötesi ise elektromagnetik tayfın mikrodalga bölgesine en yakın olanıdır.

    3. Sayfa
    Uzak kızılötesi termaldir. Diğer bir deyişle bizim tecrübemize göre sıcaklığın bu formunda kızılötesinin bu şekli ışıma yapar. Güneş ışığından hissettiğimiz bu ısı bir ateş, bir ısı yayımı veya ılık bir yaya kaldırımı… İşte bunlar kızılötesidir.

    4. Sayfa
    Kızılötesi ışıklar bazen yiyeceklerin ısıtılmasında dahi kullanılmaktadır. Özellikle fast-food restaurantlar da kullanılır. Bu kullanım özel lambalarla termal kızılötesi dalgalarının çıkarılmasıyla gerçekleşmektedir.

    5. Sayfa
    Kısaca yakın kızılötesi dalgalar hepsi gibi sıcak değildir. Bu gerçek ki; siz hiçbir zaman onları hissetmezsiniz. Bu daha kısa dalga boyları televizyonlarınız kumanda kontrolünde kullanılır.

    6. Sayfa
    Kullanılan Kızılötesi Nasıl Görebiliriz? Kızılötesinin kaynağı ilkten beri sıcaklık veya termik radyasyondur. Çok soğuk olduğunu düşündüğümüz nesneler bile, buz küpü gibi, kızılötesi ışıma yaparlar.Örneğin sıcak kömür ışığını tamamen veremez ama kızılötesi ışımayla dışarı çıkarır ki; biz bunu sıcaklık olarak hissederiz .

    7. Sayfa
    İnsanlar, normal vücut sıcaklıklarında 10 micron civarındaki dalga boylarında çok kuvvetli kızılötesi ışıma yaparlar Bu görüntü yanan bir kibrit çöpünü tutan bir adamı göstermektedir.Bu adamın ellerindeki sıcaklıkla, gözlüklerindeki sıcaklık farkını gözlemleyebiliriz.

    8. Sayfa
    Bu görüntü solda bir kediyi kızılötesinde göstermektedir. Turuncu alan en sıcak ve mavi-beyaz alan ise en soğuk alandır .Bu görüntü bize bildik bir hayvanın farklı kısımlarını verir ki, biz bu bilgiyi görünen ışıklı resimden elde edemeyiz

    9. Sayfa
    İnsanlar kızılötesi ışınları göremeyebilir . Fakat bunları sıcaklık vb. gibi hissedebilir.Bilirsiniz ki yılanlar sağır hayvanlar ailesindendir. Örneğin çıngıraklı yılanlar çukur algılayıcıları vardır. Yılana verilen bu izin sıcakkanlı hayvanları keşfetmesi ve hatta oyukların yerini belirlemesi içindir. Yılanların çukur algılayıcıları, aynı kızılötesindeki bazı derinlik algılayıcıları düşüncesi gibidir. Ayrıca birçok şeyler; insanlar ve hayvanlar gibi kızılötesi ışık yayar. Yeryüzü, güneş ve çok uzaklardaki şeyler hakeza yıldızlar ve galaksilerin yaptığı gibi.

    10. Sayfa
    GOES 6 ve Landsat 7 gibi uydular yeryüzüne doğru konumlanmıştır.. Yeryüzünün yüzeyinden yayılan veya yansıyan kızıl ötesi ışınları kaydetmek için özel alıcıları vardır.

    11. Sayfa
    Diğer uydular, kızılötesi astronomi uydusu (IRAS) gibi, uzaydan görünen ve büyük bulutlarda meydana gelen toz ve gaz gibi, yıldızlar ve galaksilerin kızılötesini ölçer.

    12. Sayfa
    KIZILÖTESİ BİZE NE GÖSTERİRBu 1986 da Goes 6 tarafından çekilen kızılötesi görüntüsüdür.Bir bilim adamı, bu görüntünün hangi bölümlerinin bulutlardan, karadan ve denizden oluştuğunu göstermek için sıcaklığı kullanmıştır. Sıcaklıktaki esas farklılıkları ayrı ayrı 256 renk kullanarak gerçek görüntüye ulaşmıştır.

    13. Sayfa
    Görünür alanlarda, bulutları karadan ayırt etmek kolay iken kızılötesinde bulutlarda daha çok ayrıntı vardır. Bu bulut yapısıyla çalışmak için önemlidir. Örnek olarak koyu renkteki bulutlar hararetli iken parlak işaretli bulutlar soğuktur. Galapagosun güneydoğusunda (Güney Amerikanın hemen hemen batı kıyıları) sıcak bulutlar alçaltan yükseltileriyle ; çok kısımlı tabakalı bulutları açıkça görebileceğimiz bir yerdir.

    14. Sayfa
    Kızılötesi filmler nesneleri gösterir. Çünkü güneş (veya bazı ışık kaynakları) parlaması kızılötesi ışıklar üzerinde ve nesneler tarafından yansıtılır ve emilir. Söyleyebilirsiniz ki; kızılötesindeki bu emilim ve yansımalar nesnelerin renklerinin belirlenmesinde yardımcı olur.

    15. Sayfa
    Yandaki yapının ağaç ve çimenlerinde klorofilin nasıl yakın kızılötesi olarak ve görünür ışık dalgaları boyunca yansıdığını gösteriyor. Her ne kadar biz kızılötesi dalgalarını göremiyorsak da onlar her zaman burada. Görünür ışık dalgaları, bu resimlerde yeşili çiziyor ve kızılötesinden birileri ise soluk kırmızı.

    16. Sayfa
    Bu görüntü görünmez kızılötesi dalgaları sezebilen özel filmlerden alınmıştır Haritadaki kırmızı ile görünen yerler kızılötesi ışıktır. Bunun anlamı bu görüntüdeki her şey kızılötesiyle görünür veya kızılötesi ışığın bir yansımasıdır.

    17. Sayfa
    Bu resim Arizona’nın Londsat 5 uydusu tarafından toplanan yakın kızılötesi bilgileri olarak gösterilmektedir. Işık alanları; kızılötesi dalgaların, yüksek yüzeye çarpan ışıkla yansıyan ışık arasındaki orandır. Siyah alanlar küçük yansımaları gösteriyor

    18. Sayfa
    Bu görüntü bilgileri ile görünür ışık bilgilerini mavi ve yeşil dalga boylarında gösterir. Eğer yakın kızılötesi sağlıklı bitkilerle yansırsa küçük kare görüntüleri oluşmaktadır.

    19. Sayfa
    Uydu üzerindeki algılayıcılar, uzayda bir şeylerin resmini alırlar. Galaksimizdeki merkezi bölgenin aşağısındaki görüntü IRAS tarafından alınmıştır ki bu resim düz yatay çizgi sıcaklık sisteminin planında toz şeklinde dışarıya verilen belirsiz bir ısıdır.

    20. Sayfa
    IRDA ile Kızıl Ötesi Bilgi AlışverişiIrDa kızılötesi bilgi alışverişi çok pahalı geniş alan ve kısa mesafeli kablosuz bağlantı teknolojisi aletlerinin birbirleriyle konuşmasını sağlar IrDa kızılötesi bilgi alışverişi ve geniş alanının yayılmasında opsiyon ve strateji tanıyan gerecedir.

    21. Sayfa
    Kızılötesi Bilgi Derneği (IrDA):IrDa haziran 1993 yılında bulunmuştur. IrDa bünyesinde 50 şirket bir araya gelerek standart metotların bilgi alışverişini kısa mesafeli alanda kızılötesi olarak sağlamışlardır

    22. Sayfa
    IrDa’nın Asıl Amacı IrDa’nın amacı sıradan kablolu bağlantıların yerine kablosuz bağlantıların servisinin sağlanmasını amaçlamıştır. IrDA’nın asıl amacının bağlantının yapılmasıdır. Geri kalan sorunları ise üreticilerin sorunudur.

    23. Sayfa
    Yüksek Level de Tekrar Bakış Şu andaki protokol bir metreye kadar olan alandan bağlantıyı sağlar ve hızı 4Mbps’dir. IrDA bu limiti daha geniş bir alana yaymayı amaçlamaktadır. Temelde IR da modeli kullananlarda iki makineden birisi öncü ikincisi ise ikinci sıralamada yer alır.

    24. Sayfa
    Birinci makinenin görevi belli bir alanda bağlantıyı sağlamaktır. İkinci makine ise sadece konuşmayı sağlar. IrDA’nın başlangıcında birinci makinenin görevi belli bir alanda bazı aletlerin varlığını keşfetmek ve onlarla konuşarak bağlantıyı sağlamaktır. Bu bağlantının yapılması esnasında iki makine birbirleriyle iletişim kurarak iki makinenin özelliklerini ve arasındaki farkları bulmaya çalışırlar. Eğer iki makine anlaşırlarsa birbiriyle bağlantıyı belli bir hızda sağlarlar.

    25. Sayfa
    Birçok IRDA aletleri hızlı bir şekilde son beş yıldır olmakta ve özellikle taşınabilir dijital aletlerde kullanılmakta ve marketlerde satılmaktadır.IRDA teknolojisi anahtar bir teknolojidir. Bütün taşınabilir aletlerde…

    İndir / Download : 34_kizilotesi-nedir.pptx


    Yorumlar

    Sil