Nedir.Org*
Soru Sor

Maden Sunumları

  • 1
    4 yıl önce
    İlgili Yazı: Maden

    Dosya Adı: Maden Nedir Slayt Ödev Sunumu PPTX PDF

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    Maden Nedir?Yerkabuğunun farklı derinliklerinden çıkarılan, ekonomik değer taşıyan mineral ve elementlere Maden denir.Bir yerdeki madenlerin tahmin olunan miktarlarına Maden rezervi denir.Ülkemiz maden yatakları bakımından 29 çeşit ile dünyada ilk on ülke arasında yer alır.

    2. Sayfa
    Ülkemizdeki Başlıca MadenlerDemirBakırBorKromBoksitCıvaKükürtFosfatZımpara TaşıManganezMermerVolframAsbest

    3. Sayfa
    Demir

    4. Sayfa
    DemirYerkabuğunda en çok bulunan metaldir. Tüm metaller içerisinde en çok kullanılandır ve tüm dünyada üretilen metallerin %95’ini oluşturur.Ülkemiz bu maden bakımından oldukça zengindir.Düşük fiyata ve yüksek dayanıklılık özelliklerine sahip olduğundan birçok alanda bu madenden faydalanılır.Demir volkanik faaliyetlerin sık olduğu arazilerde oluşan madenlerden biridir.

    5. Sayfa
    Demir’in Kullanıldığı Alanlar ve Çıkarıldığı YerlerKullanıldığı alanlarOtomotiv,Gemi gövdesi yapımı,Binaların yapısal bileşeni,Dayanıklı ev eşyaları yapımında kullanılırÇıkarıldığı yerler:Karabük,Divriği (Sivas),Simav(Kütahya),Hekimhan(Malatya),Eymir(Balıkesir).

    6. Sayfa
    Bakır

    7. Sayfa
    BakırAltına benzemesiyle bakır, bugünde önemini yitirmemiştir.Kırmızımsı bir metal olan bakır, doğal ortamda, kayalarda, toprakta, suda ve havada bulunur.Bilinen tüm canlılar için olmazsa olmaz bir elementtir. Kolay işlenebilmesi ve rengininDemirden sonra ülkemizdeki en önemli madendir.Bakır volkanik faaliyetlerin fazla olduğuarazilerde yaygın olan madenlerimizdendir.

    8. Sayfa
    Bakır’ın Kullanıldığı Alanlar ve Çıkarıldığı YerlerKullanıldığı alanlar:Elektrik, elektronik sanayisinin ham maddesi,Elektrik ve telefon tellerinde,Süs ve mutfak eşyalarının yapımında kullanılır.Çıkarıldığı yerler:Murgul(Artvin)Küre(Kastamonu)Maden(Elazığ)

    9. Sayfa
    Bor

    10. Sayfa
    Bor Bor madeni ilk bakışta beyaz bir kayayıandırıyor. Çok sert ve ısıya dayanıklı olan bu maden, doğada tuz şeklinde bulunmaktadır.Roket yakıtından diş macunu yapımına kadar her alanda kullanılan bir madendir. Dünya bor rezerv dağılımına bakıldığına ülkemiz %72’likpayla Dünya’da ilk sırada yer alır.

    11. Sayfa
    Bor’un Kullanıldığı Alanlar ve Çıkarıldığı YerlerKullanıldığı alanlar:Metallurji sanayinde (Ergimeyi hızlandırıcı ve Çeliğin sertleştirilmesi),Nükleer uygulamalarda,Organik kimya sanayinde,Cam, seramik, deterjan vb. sanayilerde,Yanmayı önleyici maddelerde,Dericilik, fotoğrafçılık ve ilaç yapımında kullanılır.Çıkarıldığı yerler;Bigadiç, Sındırgı, Susurluk (Balıkesir),M. Kemalpaşa(Bursa),Seyitgazi(Eskişehir),Emet(Kütahya).

    12. Sayfa
    Krom

    13. Sayfa
    KromÇelik grisi renginde, parlak, çok sert, iyi cilalanabilen ve paslanmayan metalik bir elementtir.Ülkemiz, krom madeni bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Ülkemizin dışarıya en çok sattığı madendir. Ayrıca krom çıkarma bakımından da ülkeler arasında başta gelenlerdendir.

    14. Sayfa
    Krom’un Kullanıldığı Alanlar ve Çıkarıldığı YerlerKullanıldığı alanlar:Madeni eşya kaplamacılığındaÇelik yapımında kullanılır.Çıkarıldığı yerler:Guleman(Elazığ),Fethiye, Köyceğiz, Milas (Muğla),Orhaneli(Bursa),Acıpayam(Denizli)

    15. Sayfa
    Boksit

    16. Sayfa
    Boksit İnce taneler ve katı killer halinde görülür. Alüminyumun ham maddesidir Ülkemizin en zengin rezerve sahip olduğu madenlerden biridir.

    17. Sayfa
    Krom’un Kullanıldığı Alanlar ve Çıkarıldığı YerlerKullanıldığı alanlar:Uçak yapımında,Otomobil yapımında,Elektrik malzemesi yapımında,Ev eşyası yapımında kullanılır.Çıkarıldığı yerler:Seydişehir(Konya),Akseki(Antalya),Milas(Muğla),Saimbeyli(Adana)

    18. Sayfa
    Cıva

    19. Sayfa
    Cıva Doğada sıvı halde bulunan tek madendir. Tıpta, eczacılıkta, termometrelerde ve fotoğrafçılıkta kullanılır.

    20. Sayfa
    Cıva’nın Kullanıldığı Alanlar ve Çıkarıldığı YerlerKullanıldığı alanlar:Tıpta,Eczacılıkta,Termometrelerde,Fotoğrafçılıkta kullanılır.Çıkarıldığı yerler:Ödemiş(İzmir),Sarayönü(Konya),Banaz(Uşak),Gönen(Balıkesir)

    21. Sayfa
    Kükürt

    22. Sayfa
    KükürtLimon sarısında, katı bir cisimdir. Doğada yaygın olarak bulunan bir elementtir. Eski volkanların yakınında doğal halde bulunur.Bağcılıkta önemli yeri vardır. Asmaların ve sebzelerin yapraklarında üreyen bakteriler kükürtlü bileşiklerle yok edilir.

    23. Sayfa
    Kükürt’ün Kullanıldığı Alanlar ve Çıkarıldığı YerlerKullanıldığı alanlar:Yapay gübre,Oto lastiği,Kâğıt,Patlayıcı madde yapımında,Kimya ve boya sanayinde kullanılır.Çıkarıldığı yerler:Keçiborlu(Isparta),Sarayköy(Denizli),Simav(Kütahya)Diyadin(Ağrı)

    24. Sayfa
    Fosfat

    25. Sayfa
    Fosfat Doğal olarak bulunan fosfor içeren bileşikler.Bitkilerin büyümesi için gerekli maddelerden biri olan fosfatın fazlası, aşırı çevre kirlenmesineyol açabilir. Göl, nehir ve benzeri sukaynaklarında aşırı fosfor birikmesi, bitkilerin sudaki yaşamı kesintiye uğratacak kadar çok büyümesine yol açabilir. Bu sürece deötrofikasyon denir. Nitrat gibi fosfat da gübrenin temel maddelerinden biridir. Ama çevre kirliliğine yol açan temel fosfat kaynaklarından biri deterjanlardır.

    26. Sayfa
    Kükürt’ün Kullanıldığı Alanlar ve Çıkarıldığı YerlerKullanıldığı alanlar:Suni gübre,Çimento,Cam ve kimya sanayisinde kullanılır.Çıkarıldığı yerler:Mazıdağı(Mardin),Kilis

    27. Sayfa
    Zımpara Taşı

    28. Sayfa
    Zımpara Taşı Çeşitli kesici, törpüleyici ve silici aletlerin yapımında kullanılan zımpara taşı yönünden ülkemiz çok zengindir.

    29. Sayfa
    Zımpara Taşı’nın Kullanıldığı Alanlar ve Çıkarıldığı YerlerKullanıldığı alanlar:Kesici,Törpüleyici,Silici aletlerin yapımında kullanılır.Çıkarıldığı yerler:Tire(İzmir),ManisaSöke(Aydın),Milas(Muğla),Tavas(Denizli).

    30. Sayfa
    Manganez

    31. Sayfa
    Manganez Basit ve de sert mangan filizi oksitleridir.Mangan madenleri, günümüzde oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu madenlerinyataklarından bir kısmı, başkalaşım adı verilen kayaların aşınması sonucunda meydana gelmiştir. Havanın etkisi neticesinde birçok mineral türünde kimyasal değişiklikler meydana gelmektedir

    32. Sayfa
    Manganez’ın Kullanıldığı Alanlar ve Çıkarıldığı YerlerKullanıldığı alanlar:Çeliğe sertlik kazandırmak ve direncini artırmak için kullanır.Çıkarıldığı yerler:Uşak,Afyon,Muğla,Adana,Erzincan,Artvin,Trabzon.

    33. Sayfa
    Mermer

    34. Sayfa
    Mermer Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yenidenkristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98'i CaCO3'ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3(Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir. Aynı zamanda az miktarda silis, silika, feldspat, demiroksit, mika, fluorin ve organik maddeler bulunabilir. Ülkemiz mermerce zengindir

    35. Sayfa
    Mermer’in Kullanıldığı Alanlar ve Çıkarıldığı YerlerKullanıldığı alanlar:Mezar taşları yapımında,MerdivenlerdeMutfak tezgâhlarındaÇıkarıldığı yerler:Afyon,Kütahya,Marmara Adası,Kırşehir,Tokat,İzmir,

    İndir / Download : 6_maden-nedir.pptx


    Yorumlar

    Sil