Nedir.Org*
Soru Sor

Anoloji Sunumları

  • 2
    4 yıl önce
    İlgili Yazı: Anoloji

    Dosya Adı: Anoloji Nedir Slayt Ödev Sunumu Powerpoint

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    ANALOJİ

    2. Sayfa
    Yapılandırmacılığı bilmeyen birine bukavramı nasıl anlatırsınız?

    3. Sayfa
    Günümüzde yapılandırmacılık kuramı ışığı altında yenilenen öğretim programında, matematiksel bilgi ve beceriler gerektiren konular hafifletilmiş, daha çok kavram öğretimine önem verilmiştir.

    4. Sayfa
    Yapılandırmacı kurama göre öğrenme, bireylerin çevrelerinden bilgi edindikleri ve önceki bilgi ve deneyimlerine dayanarak bireysel yorumlama ve anlamlandırmalarıyapılandırdıkları aktif bir süreçtir.

    5. Sayfa
    Konuların öğretiminde öğrencinin bilimsel bir olayı açıklayabilecek bilgi düzeyininolmaması sık karşılaşılan bir durumdur.Bu durumda öğrenciden konu ile ilgili kavramları ezberleyerek bilginin kalıcı olduğunu kabul etmek gerçekçi değildir.

    6. Sayfa
    Bu problemlerin giderilmesinde kullanılabilecek çeşitli yöntem ve tekniklerbulunmaktadır.Bu tekniklerden bir tanesi deANALOJİLER’dir.

    7. Sayfa
    Analoji Nedir?Öğretimde kavram yanılgılarını gideren önemli yöntemlerden biridir.Derslerde analoji kullanmak, öğretmene ve öğrenciye büyük kolaylıklar sağlamakta, aynı zamanda öğrencilerde kavramsal değişimin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

    8. Sayfa
    Analoji; bilinmeyen, yabancılık çekilen bir olgunun, bilinen, benzer olgularlaaçıklanması olarak tanımlanmaktadır.

    9. Sayfa
    Bilinen durum → KaynakBilinmeyen durum → HedefKAYNAK(BİLİNEN/TANINAN OLGU)HEDEF(BİLİNMEYEN OLGU)

    10. Sayfa
    Analoji, çok güçlü bir öğrenme ve öğretme aracı olup, problem çözme, açıklama yapma ve tartışma ortamı oluşturma gibi birçok amaç için de iyi bir araçtır.

    11. Sayfa
    Analoji Nasıl Oluşturulur?Hedef kavram tanıtılır.Kaynak kavram hedef kavrama göre düzenlenir.Hedef ve kaynak kavramlar arasındaki benzer özellikler tanımlanır.Benzerlik ayrıntılı olarak belirtilir.Analojinin ayrıldığı yerler varsa belirlenir.Sonuç, bir çizelge ile belirtilir.

    12. Sayfa
    Bir Analoji Örneği4.Fotoğraf makinesi ile insan gözü arasında kurulan analoji:1. Hedef kavramın tanıtılması (insan gözü)Kaynağın çıkarılması için ip uçları (fotoğraf makinesi)Kaynak ve hedef durumun benzer özelliklerinin tanıtılması (retina ve film)Analojilerin nerede geçersiz olduğunun gösterilmesiSonuçların belirtilmesi

    13. Sayfa
    Örnek 2

    14. Sayfa
    Örnek 3

    15. Sayfa
    Analoji Kullanılırken Dikkat EdilecekNoktalar:Hangi konuda, hangi analojinin kullanılacağı tespit edilmeli ve ona göre plan yapılmalıdır.Öğrenciler, kendi analojilerini oluşturabilmeleri için yönlendirilmelidir.Analojilerin konuyla yakından ilişkili olmasına, kavram yanılgısına yol açmamasına ve ön bilgilerle bağlantılı olmasına dikkat edilmelidir.Kullanılan analojiler, öğrencilerin bilişsel seviyelerine uygun olmalıdır.

    16. Sayfa
    Analoji ÇeşitleriBasit analojiler(kalbin pompaya, sinir sisteminin telefon kablosuna benzetilmesi…)Hikaye tarzında analojiler (Konunun bir hikâyeye dayandırılarakanlatılması…)Resimli analojiler(diyagramlar, fiziksel deneyler, öğrencilerin yer aldığı simülasyonlar, bilgisayar destekli aktiviteler…)

    17. Sayfa
    Basit AnalojilerHerhangi bir olay-olgunun bire bir benzetilmesidir.Örneğin;•Kalbimizin (H) - Bir pompaya (K),•Elektrik-telefon kabloları (K) - Sinir Sistemine (H)•Bir şehrin şu şebeke sistemini (K) – vücudumuzdakiDolaşım sistemine (H)•Akyuvarlar (H) - asker (K)

    18. Sayfa
    DNA molekülü iç içe geçmiş iki merdivene benzetilmektedir.Merdivenin iki yanı şeker ve fosfat bileşikleri içerir.

    19. Sayfa
    Böbrekler bir filtre görevi görür ve vücuttaki su ve tuz miktarını düzenler. Kan böbreğe girer ve temizlemiş olarak çıkar, atık materyaller defiltrelenir.

    20. Sayfa
    Hikâye Tarzındaki AnalojilerBir olayın açıklanmasının hikayeleştirilerek bir başka olayla (bazen de oyunla) açıklanmasıdır.

    21. Sayfa
    FOTOSENTEZ

    22. Sayfa
    EKMEK PİŞİRME VE FOTOSENTEZSÜREÇ EKMEK FOTOSENTEZPİŞİRMEMateryaller Un, Süt, Su, Karbondioksit, Suyağ, yumurtaGüneş ışığıEnerji Fırının ısısıKaynağıSon ürün EkmekŞeker(Glikoz)Oksijen

    23. Sayfa
    Resimli AnalojilerOlay / olgunun açıklanmasını resimli olarak ifade etmek ve resim üzerinde gerekli benzetmeler yapmaktır.Örneğin; bir hücredeki organeller ve görevleri (H) çizilmiş resim üzerinde bir okula (K) benzetilerekaçıklanabilir.Mitokondri (H) bir Enerji Santrali/ kaloriferdairesine (K);Lizozom (H) çöpçü arabasına (K) ;Hücre zarı (H) okulun kapısındaki bekçi ya da bahçe duvarlarına (K)benzetilebilir.

    24. Sayfa
    •Yukarıdaki resimli analojide hücre bir fabrikaya benzetilmektedir.Hücre içindeki organeller de fabrikanın bölümleridir.

    25. Sayfa
    Analojinin Faydaları•Öğrencilerin eğitim ortamına aktif katılımını sağlar,bilimsel düşünme, problem çözme ve tahmin etme yeteneklerini geliştirir.•Öğrenenlerin düşünme yeteneklerini ve yaratıcılıklarınıgeliştirir.•Bilimsel kavramların öğrenilmesini ve akılda uzun süretutulmasını kolaylaştırır.•Anlaşılması zor olan soyut kavramların somut halegetirilmesinde oldukça kullanışlıdır.•Eğitimde analoji kullanmak, öğrenci merkezli, aktiföğretim ortamının oluşturulmasına katkıda bulunur.

    26. Sayfa
    TEŞEKKÜRLER…

    İndir / Download : 21_analoji-nedir.pptx


    Yorumlar

    Sil