Nedir.Org*
Soru Sor

Don Kişot Sunumları

  • 1
    4 yıl önce
    İlgili Yazı: Don Kişot

    Dosya Adı: Don Kişot İncelemesi Ödev Sunum Slayt PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    Don Kişot

    2. Sayfa
    Miguel de CervantesMiguel de Cervantes Saavedra İspanyol romancı, şair ve oyun yazarıdır.Doğum 29 Eylül, 1547Ölüm 22 Nisan 1616 (68 yaşında)En önemli eseri Don Kişot’tur. Bu eseri hapishanede yazmıştır.Modern Avrupa'nın ilk romanı olarak kabul edilen Don Kişot, Batı edebiyatının klasikleri arasında yer alır ve bugüne kadar yazılmış en iyi kurgusal eserlerden biri sayılır.Genç yaşta başladığı edebiyat hayatında denemeleri ve tiyatro eserleri ile kısa sürede tanınan bir yazar olmuştur. İspanyol edebiyatında roman geleneğinin başlatıcısı olarak kabul edilir.

    3. Sayfa
    Yazıldığı DönemMiguel de Cervantes Saavedra tarafından iki cilt olarak yazılmış ve 1605, 1615 yılları arasında basılmış.Bu dönem İspanyol Edebiyatında Altın Çağ olarak adlandırılıyor. Ortaçağ döneminde yani 11. yy ve 16. yy arasında önceleri yalnızlık ve sevgi gibi ince duyguları dile getiren kısa şiirler ve kahramanlık destanları edebiyatı oluşturuyordu.Daha sonra dinsel içerikli ve azizlerin yaşamlarını anlatan şiirler yaygınlaştı.14. yy da öykü türü başladı. Bu türün başlatıcısı Kral Alfonso'nun yeğeni Juan Manuel ve 50 ahlak öyküsüdür.İlk İspanyol romanı ise Kral Arthur öykülerinin İspanyolca'ya çevirilerek okunması sonucunda ortay çıkmış. Böylelikle şövalye romansı yazılmaya başlandı ve popüler oldu.Altın Çağ 16. ve 17. yüzyılı kapsayan bir dönem. Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfi ve İtalya ile alışveriş sonucu İspanyol Rönesansı başlar.

    4. Sayfa
    ‘Donkişotluk’ kavramıGereği yokken yiğitlik göstermeye kalkışma durumu, şövalyece düşünüşGereği yokken kahramanlık göstermeye kalkışma durumu.

    5. Sayfa
    Yazarın Don Kişot ile BenzerlikleriEserde yazar kendi hayatıyla alay etmiş ve kahramanla aralarında birçok benzerlikler oluşmuştur. Her ikisi de yaşadıkları ortamlardan memnun olmamışlardır.Her ikisi de zaman zaman başkalarını ve kendilerini kandırmışlardır.Her ikisi de bir isim ve ünvan peşinde koşmuştur.Her ikisi de yoksun bir hayat sürmüş. Don Kişot bütün parasını kitaplara harcamış, yazar ise parasızlıktan hapse bile girmiştir.

    6. Sayfa
    Cervantes’in anlatım özellikleriOkuyucuyu çekebilecek nitelikte merak unsurları içerir. Sosyal yaşamda kişilerin veya ailelerin başlarından geçen ya da geçme olasılığı bulunan olayları yer ve zaman göstererek aktarır. Birbiriyle bağlantılı olayları temel bir düşünce etrafında birleştirerek yansıtır.Roman, hem bir gerçekliğin hem de düş gücünün ürünüdür. Yazar, anlattığı olayı, kişileri gerçekten olsa da bunları yeniden yaratarak verir. Bu bakımdan roman gerçek yaşamla tam olarak örtüşmez. Roman, yaşamın yeniden üretimi ya da yaratımıdır. Romanda aslında romancının hayal gücü, sanatçı kişiliği, görgü ve bilgisiyle, zengin duygu ve düşüncesiyle yaratılan bir yaşam ortamı anlatılır. Romanın geçtiği sosyal çevre içerisinde dine, felsefeye, ahlâka siyasete yer verilir. Romancı, okuyucuyu etkilemek okuyucunun ruhunda bir yankı uyandırmak amacındadır.Romanlar üçüncü kişi ağzıyla, roman kişilerinden birinin ya da birkaçının yazdığı anı biçiminde veya roman kişilerinin birbirlerine gönderdikleri mektuplarla olmak üzere üç değişik şekilde yazılır.

    7. Sayfa
    KarakterlerDon Kişot: Don Kişot’u takma ad olarak kullanmaktadır. Asıl adı Alonso’dur. Eserin ana kahramanıdır. Zayıf, yaşlı bir adamdır. Hayalci ve saf bir mizacı vardır. Kendisini son şövalye olarak görmektedir.Sancho Panza: Sıradan bir köylüdür. Don Kişot onu uşak olarak kullanır. Saf, aynı zamanda realist, kurnaz, basit bir adamdır.

    8. Sayfa


    9. Sayfa
    KarakterlerDük ve Düşes: Don Kişot’un ev sahipleridir. Alaycı, fırsatçı kişilerdir.Juana Panza: Sancho’nun karışıdır. Basit bir köylü kadınıdır.Pcro Perez: Köyün papazıdır. Master Nicholas: Köyün berberidir.

    10. Sayfa
    KarakterlerSanson Carrasco: Salamanca Üniversitesi’nde okuyan bekâr, kaba espriler yapan bir gençtir.Dulcinea del Toboso: Kendisini şövalye sanan Don Kişot, şövalyelerin bir sevgilisinin olması gerektiğini düşünür. Sıradan, şişman bir köylü kızı olan Aldonzo’ya Dulcinea del Toboso takma adını verir. Onu aristokrat bir ailenin güzel kızı olarak düşünür.

    11. Sayfa
    Kaynaklarhttp://tr.wikipedia.org/wiki/Miguel_de_Cervantes http://sanatnotlari.blogspot.com.tr/2010/03/don-kisot-niye-onemli.html http://www.izafet.net/threads/donkisotluk-donkisotluk-nedir-donkisotluk-anlami.421471/ http://edebiyatforum.com/index.php/component/jootags/romanın%20özellikleri.html http://eodev.com/gorev/292208

    Yorumlar

    Sil