Nedir.Org*
Soru Sor

Orta Asya Türk Tarihi Sunumları

  • 2
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Orta Asya Türk Tarihi

    Dosya Adı: Orta Asya Türk Tarihi Slayt Sunum PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    Orta Asya Türk TarihiTürklerin Anayurdu ve Göçler Türklerin anayurdu Orta Asya’dır. Tabiat şartlarının etkisiyle Türkler; _Teşkilatçı, _Savaşçı karakter kazanmışlar, _Göçebe yaşam tarzını benimsemişler, _Temel uğraşları hayvancılık, _İnançları Gök Tanrı inancıdır.

    2. Sayfa
    Anayurttan göçlerinin nedenleri 1-Kuraklık 2-Nüfus artışı 3-Otlakların azlığı 4-İnsan ve hayvan hastalıkları 5-Türk boyları arasındaki mücadeleler 6-Dış baskılar,Çin’in baskısı…

    3. Sayfa
    Göçlerin Sonuçları Orta Asya toplumları gittikleri yerlere; -Maden işlemeciliğini, -Atın evcilleşmesi ve at arabasının kullanımını, -Gök Tanrı inancını öğretmişlerdir.Kısacası Türkler; gittikleri yerlerdeki medeniyetleri etkilemişlerdir.

    4. Sayfa
    Asya Hun Devleti(…?-216) _Tarihin ilk Türk Devletidir. _Türk Tarihi Hun’larla başlar. _Kurucusu Teoman,en ünlü hükümdarı Mete Han. _ Mete Han en geniş sınırlara ulaşmış,Çin’i vergiye bağlamış,ipek yolunu almış ve Türk devlet ve ordu örgütlerinin temelini atmıştır. _İmp. iyi yönetebilmek amacıyla; ikili sistemi oluşturmuştur.(doğu-batı ayrımı) Ayrıca;onlu sisteme dayalı ilk askeri teşkilatı kurmuştur.(onbaşı,yüzbaşı,vs.) _Hunlular Çin’lilerin baskısıyla ikiye ayrıldılar.

    5. Sayfa
    Yıkılış Nedenleri 1-Taht kavgası, 2-Mete Han’dan sonrakilerin yetersiz oluşu, 3-Çin entrika ve baskıları, 4-İpek yolunun Çin’e geçmesi…

    6. Sayfa
    Kavimler Göçü(375) Batı Hun Türkleri; baskı,kuraklık,mücadeleler ve toprak yetmezliği nedenleriyle Karadeniz’in kuzeyinden Avrupa’ya harekete geçmişlerdir. Avrupa’nın yapısı tamamen değişirken Türkler Avrupa Hun Devletini kurmuşlardır.

    7. Sayfa
    Avrupa Hun Devleti(375-469) _Devletin kurucusu Balamir,en ünlü hükümdarı Atilla’dır. _Bizans ile ilk defa savaş ve barış yapan Türk Devletidir.(Margus savaşı ve barışı 434) _Batı Roma ve Bizans’ı vergiye bağlamıştır. _Atilla’nın ölümüyle devlet dağılmış ve diğer topluluklar içinde erimiştir.Hun’ların Avrupa’da erime nedenleri; 1-Kuruldukları yerlerde Hun nüfusunun az olması, 2-Askeri üstünlük kuran Türklerin, kültür üstünlüğü kuramayışı,ve Roma’nın etkileridir.

    8. Sayfa
    Göktürk Devleti(552-658) _Kurucusu Bumin Kağan, Başkentleri Ötüken’dir. _Türk adını taşıyan ilk devlettir. _Tarihteki ilk Türk alfabesini kullanmışlardır. ( Göktürk Alfabesi 38 harfli) _İpek Yolu hakimiyeti için; Sasani’lerle işbirliği yaparak Akhun’ları ortadan kaldırmışlardır. Daha sonra Sasani’leri aradan kaldırmak amacıyla Bizans’la işbirliği yapmışlardır. _Göktürkler,Çin baskısı yüzünden doğu ve batı olarak ikiye ayrılmışlardır.

    9. Sayfa
    2.Göktürk Devleti(682-745) _Kurucusu Kutluk Kağan’dır. _Vezir Tonyukuk,Bilge Kağan,Kültigin adına Yolluğ Tigin tarafından Orhun Kitabeleri diktirilmiştir.Orhun Kitabelerinin özellikleri: 1-Türklerin ilk ulusal belgesidir. 2-Türk halkına ve hanlarına öğütler verir. 3-Üç tarafı Türkçe bir tarafı Çince’dir.

    10. Sayfa
    Uygurlar(745-840) _Kurucusu Bilge Kül Kağan,Başkentleri Karabalasagun’dur. _Yerleşik yaşama geçen ilk Türk devletidir. _İlk kağıt ve matbaayı kullanmışlardır. _18 harfli alfabeleri vardır.(Uygur Alfabesi) _Töreden yazılı hukuka geçmişlerdir. _Tarım ve ticaretle uğraşmışlardır. _İlk defa kalıcı kültür bırakmışlardır. _Mani ve Budizm dinlerine inanmışlardır.Mani dininin etkisiyle et yemeyi bırakmışlar,savaşçılık özelliklerini kaybetmişlerdir.

    11. Sayfa
    Diğer Türk Devletleri Kırgızlar:En uzun Türk destanı olan Manas Destanı Kırgızlara aittir. Sibirler:Sibirya’ya kendi adlarını vermişlerdir. Avarlar:İstanbul’u kuşatan ilk Türk Devletidir. Hazarlar:Yahudiliği benimseyen ilk Türk Devleti. Karluklar:İslamiyeti benimseyen ilk Türk Devleti. Türgişler:Para basan ilk Türk Devletidir. Oğuzlar:Türk Milletinin en kalabalık,tarihte hem siyasal hemde uygarlık alanında büyük rolü oynayan boydur. Peçenekler:Paralı asker olarak görev yapmışlardır. Macarlar:Slavlar arasına girmişler,Hristiyanlığı kabul ederek Türklük özelliklerini kaybetmişlerdir Bulgarlar:Tuna Bulgarları;Hristiyanlığı Kama Bulgarları;İslamiyeti benimsemişlerdir. Akhunlar:Göktürkler tarafından yıkılmışlardır. Kıpçaklar:Uzun boylu,mavi gözlü,sarışın en güzel görünüşlü Türk boyudur.Dede Korkut Destanları- na konu olmuşlardır.

    12. Sayfa
    Kültür ve Medeniyet Devlet Yönetimi: 1-Veraset Sistemi,ülke hanedanın ortak malıdır. (Ülüş sistemi=Paylaşım sistemi ) 2-İkili Sistem,doğu ve batı ayrımı. 3-Kurultay,(Toy),siyasi,askeri,ekonomik ve kültürel işlerin görüşülüp karara bağlandığı meclistir. 4-Konfederasyon,Devletlerin boy birliğinden oluşması.Her boy kendi içinde serbesttir. 5-Yönetimde Hakan (Han,Kağan)’dan sonra Hatun ikinci derecede yer alırdı. KUT:Siyasi hakimiyetin Kut’a Tanrı tarafından bahşedildiği kabul edilir.

    13. Sayfa
    Ordu Yapısı: Türk ordusu Mete han tarafından kurulmuştur. Ordu “onlu sisteme ”göre teşkilatlandırılmıştır. Türklerde eli silah tutan herkes asker sayılırdı. Savaşlarda pusu ve turan taktiği kullanılmıştır. Sosyal ve Ekonomik Hayat: Türklerde sınıf ayrımı yoktur.Toplumda eşitlik vardır.Göçebe yaşam tarzını benimsemişlerdir. Uygurlarla birlikte yerleşik yaşama geçilmiştir. Temel geçim kaynağı hayvancılıktır,tarım ve ticaretlede uğraşmışlardır.(İpek Yolu ticareti)

    14. Sayfa
    Din ve İnanış: Türklerin asıl inancı Gök Tanrı inancıdır.Fakat; diğer dinlere karşı hoşgörülü davranmışlardır. Mani,Buda,Atalar Kültü,Tabiat Güçleri,İslamiyet, Musevilik ve Hristiyanlık dinlerine inanmışlardır. Ahiret inancı vardır.Mezarlarına eşya koymuşlar. (Ok,yay,kılıç vs.)(Kurban kesme adettir.) Kam,(din adamı) Yuğ,(yas töreni) Kurgan,(mezar) Balbal,(mezar taşı)Hukuk: Devlet idaresini ve sosyal yaşamı düzenleyen kurallara Töre denilmiştir.(Yazısız Hukuk) Uygurlarla birlikte yazılı hukuk başlamıştır. Göçebe yaşam nedeniyle hapis cezaları kısa sürelidir.(Askerden kaçmaya, zinaya ölüm…)

    15. Sayfa
    Kültürel Yapı: İlk Türk alfabesi Göktürk Alfabesidir.(38)İkincisi Uygur Alfabesidir.(18)Daha sonra Arap ve Latin Alfabelerini kullanacaklardır. Sözlü edebiyat gelişmiştir.Türk Destanları ünlüdür. (Manas,Şu,Alper Tunga,Ergenekon,Göç,) Resmi dil Türkçedir.İlk matbaayı Uygurlar . kullanmışlardır. Göçebe yaşamdan dolayı mimari gelişmemiştir. İlk mimari eserlere Uygurlarda rastlanır. Türkler genelde taşınabilir eserler yapmışlardır. (Kemer,toka,vs.)Ayrıca minyatür sanatı gelişmiştir. Eserlerinde hayvan motifleri egemendir.

    İndir / Download : 73_orta-asya-turk-tarihi.pptx


    Yorumlar

    Sil