Nedir.Org*
Soru Sor

Su Kirliliği Sunumları

  • 5
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Su Kirliliği

    Dosya Adı: Su Kirliliği Nedir PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    1ÇEVRE KORUMA Öğr.Grv. MEHMET ALİ ZENGİNSU KİRLİLİĞİ

    2. Sayfa
    2style.visibilityppt_xppt_yppt_yppt_yppt_y

    3. Sayfa
    SUYUN ÖZELLİKLERİDoğal sular, çözünmüş ve askı halinde bulunan yabancı maddeleri ihtiva eder.Suların özellikleri 4 ana grupta oluşur;Fiziksel Kimyasal BakteriyolojikRadyoaktif

    4. Sayfa
    FİZİKSEL ÖZELLİKLERİSıcaklık : 7-12 ⁰CBulanıklık: Kil, Parçalanmış organik madde,bakteri(TKEDY)Renk: Su da çözünmüş yabancı madde varlığını gösterir.Tat ve Koku: Mikroorganizmalar, H2S, Metan, CO2, Sodyum Klorür….. Suya renk ve koku verir.

    5. Sayfa
    KİMYASAL ÖZELLİKLER Yer altı sularının kimyasal özellikleri : Zemin Özellikleri Yerüstü suların kimyasal özellikleri : Hidrolojik havzanın karakterine bağlıdır

    6. Sayfa
    KİMYASAL ÖZELLİKLERpH Değeri: Saf su pH = 7 pH > 7 Bazik pH < 7 AsidikCO2 : Fazla miktarda CO2 içeren sular korozyona sebep olur.Sertlik : Kalsiyum(1000mg) ve magnezyum(200-400 mg) tuzları sulara sertlik verir. En çok kullanılan “Fransız Sertlik Derecesi” 1 Fr = 10 mg Kalsiyum ve Magnezyum bikarbonata eşittir.

    7. Sayfa


    8. Sayfa
    Demir: Suya kötü tat verir.Manganez: Suda ekseriye demir ile birlikte bulunur. Manganez miktarının 0.5 mg/lt ‘yi geçmesi halinde suyun tadı bozulur. Aynı zamanda suya siyah renk verir.Klorür: Suyun tadını bozar.Azot bileşikleri: Organik kirlenmeye sebep olurlar.Toplam organik madde: Bakteri ve mantarların teşekkül edip suda çoğalmalarına sebep olur.Zehirli maddeler: İnsan sağlığı için tehlikeli maddelerdir. Suda bulunmaları tehlikeli sonuçlara neden olabilir.style.visibilityppt_xppt_yppt_yppt_yppt_y

    9. Sayfa
    BAKTERİYOLOJİK ÖZELLİKLER Salgın hastalıkları yapan mikroorganizmaları ihtiva eder.RADYOAKTİF ÖZELLİKLER Sanayi tesislerinden, nükleer deneme merkezlerinden … vb karışır.

    10. Sayfa
    10Su Kirliliğinin TanımıDoğal olarak kirlenmemiş bir su ortamında bulunan canlılar o su ortamıyla belirli bir denge içindedirler. Dıştan gelen herhangi bir olumsuz etken o ortamdaki doğal dengeyi bozabilir.En genel anlamıyla su kirlenmesi, su ortamının doğal dengesinin mineral oranı, tat, berraklık, asılı partiküllerin bozulması şeklinde tanımlanabilir.

    11. Sayfa
    11Su Kirliliğinin TanımıKısaca, suya karışan maddeler suların fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini değiştirerek su kirliliği diye adlandırılan olayı ortaya çıkarır.Söz konusu özellik değişmeleri aynı zamanda sularda yaşayan canlı varlıkları da etkiler. Böylece su kirlenmesi sudaki ekolojik dengeleri bozar ve giderek suların kendi kendini temizleme kapasitesinin azalmasına hatta yok olmasına sebep olabilir.style.visibilityppt_xppt_yppt_yppt_yppt_y

    12. Sayfa
    12Tarımsal Faaliyetlerin Neden Olduğu KirlilikTarım alanlarında kullanılan pestisid (tarım ilaçları) ve herbisitler (zararlı otlarla mücadele ilaçları), suda doğal olarak güç parçalanan bileşiklerdir. Bu tür bileşiklerin bir kısmı, canlı bünyelerde yukarıda ağır metaller için anlatılanlara benzer şekilde birikme ve toksit etkilere neden olurlar.style.visibilityppt_xppt_yppt_yppt_yppt_y

    13. Sayfa
    13Tarımsal Faaliyetlerin Neden Olduğu KirlilikDiğer bir kısım ise, canlı bünyede mutajen ve kanserojen etkiler yaparlar. Yoğun tarım yapılan arazilerde kullanılan tarım araçları genellikle çok dayanıklı olduklarından ayrışmaları yıllarca sürebilir. Bunlar, hem toprak kirlenmesine, hem de su kaynaklarının kirlenmesine neden olmaktadır.

    14. Sayfa
    14Tarımsal Faaliyetlerin Neden Olduğu Kirlilik

    15. Sayfa
    15Tarımsal Faaliyetlerin Neden Olduğu KirlilikBir başka kirlenme tipi de erozyondur. Erozyonla çok miktarda tarıma elverişli toprak kaybı söz konusudur. Verimli toprağın yok olmasından dolayı tarımsal üretimdeki düşüş, kalite bozulması, besin zincirindeki eksikliklerin yanı sıra erozyonla taşınan topraklar, denizlerde ve akarsularda bulanıklık oluşturarak su içi ekolojik dengeyi etkilemektedir.

    16. Sayfa
    16Tarımsal Faaliyetlerin Neden Olduğu KirlilikBir başka kirlenme tipi de erozyondur. Erozyonla çok miktarda tarıma elverişli toprak kaybı söz konusudur. Verimli toprağın yok olmasından dolayı tarımsal üretimdeki düşüş, kalite bozulması, besin zincirindeki eksikliklerin yanı sıra erozyonla taşınan topraklar, denizlerde ve akarsularda bulanıklık oluşturarak su içi ekolojik dengeyi etkilemektedir.

    17. Sayfa
    17Yerleşim Yerlerindeki Atıkların Neden Olduğu Kirlilikİnsan yaşamıyla ilgili (antropojenik) kaynaklardan kanalizasyon sistemine verilen suların toplamına atık sular denir. Bunlar, bir yerleşim biriminin birçok pisliklerinin bir araya geldiği son derece kirli sulardır. İçlerinde, suda çözünen asitlerin bazıları yanı sıra suda çözünmeyen katılar, sıvılar, süspansiyon, emülsiyon ve ayrıca çok çeşitli zararlı ve zararsız bakteriler bulunur.style.visibilityppt_xppt_yppt_yppt_yppt_ystyle.visibilityppt_xppt_yppt_yppt_yppt_ystyle.visibilityppt_xppt_yppt_yppt_yppt_y

    18. Sayfa
    18Yerleşim Yerlerindeki Atıkların Neden Olduğu KirlilikÖnemli bir kısmı insan atıklarından mutfak suyu, sebze ve yiyecek artıklarından meydana gelir. Bu atık su, taze olduğu zaman bulanık gri veya sarı renklidir. Belli bir kokuya sahiptir. Kendisini teşkil eden maddelerin oksijen sarf edici özelliklerinden dolayı çok az oksijen içerirler.

    19. Sayfa
    19Yerleşim Yerlerindeki Atıkların Neden Olduğu KirlilikEvsel atık sularda, bakteriler ve bilhassa insan ve hayvan bağırsaklarından gelen ve çok miktarda rastlanan normal zamanda zararsız olan kolibakterilerde de bulunur. Bilolojik olarak arıtma tesislerinde hastalık yapan mikroplar zararsız hale getirilmesine rağmen tamamen ortadan kaldırılmamaktadır.style.visibilityppt_xppt_yppt_yppt_yppt_y

    20. Sayfa
    20Su Kirliliğinin Çevresel Etkileriİnsan Sağlığına EtkisiKolera, tifo, paratifo, dizanteri, hepatit, ishal, çocuk felci, sıtma gibi hastalıklar ne yazık ki sağlıksız sulardan kaynaklanmaktadır. Bütün dünyada ve ülkemizde su kaynaklarına olan ihtiyaca paralel olarak sınırlı olan bu kaynaklar üzerindeki kirlilik giderek artmaktadır. Su kirliliğine etki eden başlıca unsurlar; sanayileşme, şehirleşme, nüfus artışı, zirai faaliyetlerdir.

    21. Sayfa
    21Su Kirliliğinin Çevresel EtkileriDünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada her gün yaklaşık 25 bin kişi sağlıksız su kullanımından dolayı ölüyor. Tifo, kolera, dizanteri gibi ölümcül hastalıklar su ile insana geçtiği gibi, gerek atık suların gerekse zirai gübrelerin kuyu sularına bulaşması sonucu amonyak ve nitrit gibi kimyevi maddelerden insan sağlığı bozuluyor. Ayrıca yeraltı sularına ulaşan zirai ilaçlardan meydana gelen zehirlenmeler de insan ölümlerine yol açabiliyor.

    22. Sayfa
    22Su Kirliliğinin Çevresel EtkileriDoğaya EtkisiAtık sulardaki kimyasal maddeler ve organik bileşikler suda çözünmüş olan oksijenin miktarının azalmasına sebep olur. Bu da suda yaşayan bitki ve hayvanların ölüm oranlarını artırmaktadır. Bu tür sular daha koyu renge ve pis kokuya sahiptirler. Hatta bazı göller veya derelerde aşırı kirlenme sonucu canlı yaşamı sona ermiş ve içerisinde atıklardan meydana gelen adacıklar oluşmuştur.

    23. Sayfa
    23Su Kirliliğinin Çevresel EtkileriÇiftçiler tarafından daha verimli ürün elde edebilmek için kullanılan gübreler, yağmur gibi etkenlerle yeraltı ve yerüstü sularına karışmaktadır. Yüksek oranda nitrat ve fosfat içeren gübreler suya karıştığında suda yosunların daha fazla üremesini sağlar bu da yosunların diğer canlılardan daha fazla oksijen kullanmasına sebep olur ve diğer canlıları tehdit eder.

    24. Sayfa
    24Su Kirliliğinin Çevresel Etkileri

    25. Sayfa
    25Su Kirliliğinin Çevresel Etkileri

    26. Sayfa
    26Su Kirliliğinin ÖnlenmesiSuyun yaşamın devamı açısından ne denli önemli bir kaynak olduğu bilinciyle bizden sonra gelecek kuşaklara sağlıklı içme suyu ve yaşanabilir bir çevre bırakmamız gerektiği konusunda büyük görev düşmektedir.Su kirliliğini önlemek için devlet tarafından yapılacak müdahalelerde ilk akla gelen girişim, kirlilik standartlarının belirlenmesidir.

    27. Sayfa
    27Su Kirliliğinin ÖnlenmesiYüzeysel ve yeraltı sularında kirlenmelere neden olabilecek katı atıklar çeşitli yöntemlerle bertaraf edilmelidir.Yerleşim yerlerindeki atık sular arıtma istasyonlarından geçirildikten sonra bertaraf edilmelidir.Fabrikalara filtre ve arıtma tesisleri konulmalıdır.

    28. Sayfa
    28Su Kirliliğinin ÖnlenmesiÜretimde doğaya zarar vermeyecek maddeler kullanılmalıdır.Birey olarak çevremizdekileri daha az kirletme konusunda uyarabiliriz.Alıcı ortamların durumu iyileştirilmelidir. Örneğin, su değişim potansiyeli düşük olan koy ve körfezlerde alınabilecek bazı önlemlerle su sirkülasyonu arttırılabilir.

    İndir / Download : 83_su-kirliligi-nedir.pptx


    Yorumlar

    Sil