Nedir.Org*
Soru Sor

Ms Hastalığı Neden Olur Sunumları

  • 1
    4 yıl önce
    İlgili Yazı: Ms Hastalığı Neden Olur

    Dosya Adı: Emes hastalığı

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    Ms hastalığı neden olur?MS (Multipl Skleroz) hastalığı, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Görme, denge, kas kontrolü ve diğer temel vücut fonksiyonları ile ilgili sorunlara neden olabilmektedir.MS, yürüme sorunu, yorgunluk, kas zayıflığı veya spazmları, bulanık veya çift görme, cinsel sorunlar, depresyon ve hatırlama problemleriyle belirti verebilir!

    2. Sayfa
    MS ile birlikteliği sık olan diğer hastalıklar-Tiroit/guatr-SLE-M. Gravis-D. Mellitus/Şeker hastalığı-Ankilozan spondilit-Enflematuar barsak hastalığı-Skleroderma-Behçet hastalığı

    3. Sayfa
    Ms hastalığı kaç yaşında başlar?Pek çok çalışmada MS’in başlangıç yaşı 29-32’dir. Kadınlarda, en sık ortaya çıktığı yaş erkeklere göre 5 yıl daha erkendir. Birincil ilerleyen tipte ise başlangıç yaşı 35-39 yaş ile biraz daha ileridir. Hastaların %5’inde ise başlangıç yaşı 8 yaşın altında ve 70 yaş üzerindedir. MS hastalığı, dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye’de ise 35 bin kişiyi etkilemektedir.Dünyada yaklaşık 2.500.000,  Türkiye'de ise 35.000 Multipl Skleroz hastasının var olduğu tahmin edilmektedir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. MS tanısı genellikle 20 – 40 yaş arasında konmaktadır. Ancak hastalık başlangıcının, belirtiler başlamadan daha önce olduğu kabul edilmektedir. 12 yaş altında ve 55 yaş üzerinde hastalık tanısı nadiren konur.   Bulaşıcı ya da bir akıl hastalığı değildir. MS Hastalığı, genellikle kuzey ülkelerinde daha fazla görülmektedir. 100 binde 2 ila 200 arasında görülme sıklığı bulunan MS Hastalığı, beyin ve omuriliği olumsuz yönde etkilediği için gençlerde özürlülüğe yol açabilmektedir.

    4. Sayfa
    Ms hastalığının belirtileriMS hastalığının belirtileri kişiye göre değişebilmektedir. MS’li hastalar, aşağıdaki problemlerin herhangi birini ataklar ve düzelmeler veya yavaş kötüleşen bir seyir izleyerek yaşayabilirler:Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme,Güç kaybı, spazm, kas sertliği, kramp, ağrı. Güç kaybı vücudun bir tarafındaki kol ve bacakta veya her iki bacakta birden olabilir.Görme kaybı, çift görme,İdrar kaçırma ve idrar aciliyeti,Kabızlık,Konuşma bozukluğu,Cinsel fonksiyon bozuklukları,Denge kaybı, bulantı,Yorgunluk,Depresyon,Kısa süreli hafıza problemleri,Yutma zorluğu

    5. Sayfa
    Ms hastalığının belirtileriMS hastalığının ilk belirtileri, kol ya da bacakta kuvvet azalması-güçsüzlük şikayeti ile başlar. MS’li hastalar genellikle yeni gelişen duyu bozuklukları, bulanık görme, denge bozuklukları, çift görme gibi belirtilerile doktora başvurular. MS hastalığının belirtilerininher hastada birbirinden farklı olabileceğini akılda tutmak gerekir.MS hastalığı belirtileri, miyelin konusu ile doğrudan bağlantılıdır. Merkezi sinir sisteminde sinir liflerini çevreleyen ve koruyan “miyelin” isimli bir tür kılıf vardır ve bu kılıf sinir liflerinin elektrik uyarılarını iletmelerine yardımcı olur. MS’de miyelin kılıfı hasara uğrar ve bazı bölgelerde yok olur. Hasar gören bu bölgeler ‘plak’ olarak da bilinir. Miyelin sadece sinir liflerini korumakla kalmayıp, görevlerini yerine getirmelerini de sağlar. Miyelin yok olduğunda veya hasar gördüğünde, sinirlerin beyine giden veya beyinden gelen elektrik uyarılarını iletebilme kapasiteleri kesintiye uğrar; bu durum çeşitli MS belirtilerineneden olur.En belirgin MS belirtileri,halsizlik, yüzde veya vücutta uyuşma ve karıncalanma, hissizlik, yorgunluk, denge problemleri, görme bozuklukları, kas sertleşmesi, bozuk konuşma, bağırsak veya mesane problemleri, dengesiz yürüme (ataksi), cinsel işlev sorunları, ısıya hassasiyet ve kısa süreli bellek sorunları şeklinde sıralanabilir.

    6. Sayfa
    Ms hastalığının belirtileriMS; bağışıklık sisteminiz, onları korumak için sinir liflerinizi saran miyelin adı verilen yağlı bir maddeye saldırdığında gerçekleşir. Bu dış kabuk olmadan sinirleriniz zarar görür. Skar dokusu oluşabilir.Hasar, beyninizin vücudunuza doğru sinyal gönderemediği anlamına gelir. Sinirleriniz ayrıca hareket etmenize ve hissetmenize yardımcı olması için gerektiği gibi çalışmaz. Sonuç olarak, aşağıdaki gibi belirtilere sahip olabilirsiniz:

    7. Sayfa
    Ms’e ne sebep olur?MS'e neyin yol açtığını kesin olarak bilmiyorlar, ancak hastalığı daha muhtemel hale getiren birçok şey var. Bazı genleri olan insanların yakalanma riski daha yüksek olabilir. Sigara içmek de riski artırabilir.Bazı insanlar, bağışıklık sistemlerinin normal çalışmasını durduran Epstein-Barr virüsü ya da insan herpes virüsü 6 gibi viral bir enfeksiyon geçirdikten sonra MS’e yakalanabilir. Enfeksiyon hastalığı tetikleyebilir veya tekrarlamalara neden olabilir.Bir çok virüs enfeksiyonunun MS’e neden olduğu öne sürülmesine karşın, doğrudan bir enfeksiyon ardından ortaya çıkar diye bir kesinlik yoktur. Uzun yıllardır bu tartışma var ve devam da edecek görünmektedir. Enfeksiyon taramalar, otopsi sonuçlar ve diğer araştırmalar birbiri ile çelişkisi sonuçlar vermektedir. Virüslerin bağışıklık sistemini baştan çıkarıp, yanlış hedefe saldırıya neden oldukları kabul edilir. Virüsler içerisinde, kuduz, uçuk virüsü olan herpes simpleks, Epstein Barr virüsü sayılabilir. Son zamanlarda, insan herpes virüs-6, Epstein Barr virüsü veChlamidya pnömonia MS’e neden olabilecek olası tetikleyiciler olarak ilgi çeker olmuştur. Ancak, MS ile ilgili mikrop enfeksiyonu etkisi konusunda son söz henüz söylenmemiştir.

    8. Sayfa
    Ms hastalığının nedenleriMS’in kesin nedeni bilinmemektedir, ancak bir otoimmün bozukluk olduğu düşünülmektedir. Bu, bağışıklık sisteminin tıpkı bir virüs veya bakteriye saldırır gibi miyelinlere istenmeyen bir yabancı cisim gibi saldırdığı anlamına gelir.Risk faktörleri şunları içerir:Yaş: 20 ila 50 yaş arasında bir tanı daha olasıdır.Cinsiyet: Kadınlarda erkeklerden daha fazla MS görülür.Etnik köken: Avrupa kökenli insanlar arasında daha yaygındırGenetik faktörler: MS genlerle aktarılabilmektedir. MS’li anne veya babanın çocuklarında aynı hastalığın görülme oranı, toplumdaki aynı yaş grubu kişilerle kıyaslandığında 7-10 kat fazladır. Ancak genler, hastalığın oluşmasında tek faktör değildir.MS ile bağlantılı olan diğer olası faktörler şunları içerir:Toksik bir maddeye maruz kalma: Bu ağır bir metal veya çözücü olabilir.Enfeksiyonlar: Epstein-Barr veya mononükleoz ve varisella zoster gibi virüsler tetikleyici olabilir.Tuz: 2013 yılında yapılan bir çalışmada, diyette fazla tuzun otoimmün reaksiyonu tetikleyebileceği ileri sürülmüştür.MS için tek bir tetikleme olasılığı yoktur, ancak muhtemelen birden çok faktör tarafından tetiklenir.

    İndir / Download : 3_ms_hastalığı.pptx


    Yorumlar

    Sil