Nedir.Org*
Soru Sor

2. Sınıf Sözlük Sırası Bulma Etkinlikleri Sunumları

  • 3
    4 yıl önce
    İlgili Yazı: 2. Sınıf Sözlük Sırası Bulma Etkinlikleri

    Dosya Adı: 2. Sınıf Türkçe Dersi Sözlük Sırası Bulma Power Point Sunumu

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    2. Sınıf TÜRKÇESözcüğün Sözlük Sırasını Bulma

    2. Sayfa
    Sözcükler sözlük sırasına göre sıralanırken;Önce ilk harfine,Sonra 2. harfine,Daha sonra 3. harfine ve sırayla diğer harflere bakılır.Bu harflerin alfabedeki sırasına göre sözcükler sıralanır.

    3. Sayfa
    Örnek: L a l e - L e y l a k - M e r a k1. Harf1. Harf1. Harf

    4. Sayfa
    A – b – c – ç – d – e – f – g – ğ – h – ı – i – j – k – l – m – n – o – ö – p – r – s – ş – t – u – ü – v – y - zL harfi M harfinden önce geldiği için, sözcükleri sıralarken «L» harfi ile başlayan sözcükler sözlükten önce bulunur.

    5. Sayfa
    L a l e – L e y l a kLale ve Leylak kelimelerinin ilk harfleri aynı harf ile başlamaktadır. O halde sıra 2. harfe bakmaya gelir:L a l e – L e y l a k2. Harf2. Harf

    6. Sayfa
    a – b – c – ç – d – e – f – g – ğ – h – ı – i – j – k – l – m – n – o – ö – p – r – s – ş – t – u – ü – v – y - zA harfi E harfinden önce geldiği için, sözcükleri sıralarken «A» harfi ile başlayan sözcük de sözlükte önce gelir.

    7. Sayfa
    L a l e – L e y l a k – M e r a k1. Sözcük2. Sözcük3. Sözcük

    8. Sayfa
    Kelimeleri alfabetik sıraya dizme, en çok sözlüklerde ve ansiklopedilerde işe yarar ve karşımıza çıkar. Bunu zihinden yapabilenler, sözlükte aradıkları bir kelimeyi kolayca bulabilirler. Eğer sözcüğün alfabedeki sırasını ve hangi kelimelerden önce veya sonra geleceğini kestiremezsek, sözlük kullanmak çok zor bir süreç olacaktır.

    Yorumlar

    Sil