Nedir.Org*
Soru Sor

Termometre Sunumları

  • 4
    8 yıl önce
    İlgili Yazı: Termometre

    Dosya Adı: Isı ve Sıcaklık Sunusu

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    ISI ve SICAKLIK

    2. Sayfa
    SıcaklıkTBir nesnenin sıcaklığı artırıldığında o nesnenin molekülleri daha hızlı hareket eder ve genişler. Bir maddenin moleküllerin ortalama kinetik enerjisinin bir göstergesiCelsius-Kelvin-FahrenheitTermometreMadde miktarından bağımsız

    3. Sayfa


    4. Sayfa
    Termometre çeşitleri

    5. Sayfa
    TermometreMaddelerin sıcaklığını ölçen alettir.Katı(metal çiftli) termometreler(FIRINLARDA)Gazlı termometreler (EN HASSAS)Sıvılı termometreler

    6. Sayfa
    Mutlak sıfırÖlçülebilecek en küçük sıcaklık değerinin 0K ve -273 °C olduğu kabul edilir ve bu sıcaklık değerine MUTLAK SIFIR denir.

    7. Sayfa
    İÇ ENERJİMaddenin yapısındaki taneciklerden dolayı sahip olduğu kinetik ve potansiyel enerjilerinin toplamı

    8. Sayfa
    ISIQEnerjiBirimi = kalori (cal) veya Joule (J)1 cal = 4,18 JKalorimetre kabıQ=m.c.ΔT

    9. Sayfa
    ISININ MADDE ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

    10. Sayfa
    ISI SIĞASIm.c

    11. Sayfa
    ISI ALIŞVERİŞİIsıl dengeIsı alışverişinde bulunan maddelerin sıcaklıkları eşit hale geldiği duruma ısıl denge durumu denir.

    12. Sayfa


    13. Sayfa
    HAL DEĞİŞİMİQ=m. LeQ= m. Lb Erime sıcaklığına ulaşmış 1 gram saf katı maddenin tamamen erimesi için gerekli ısı miktarına erime ısısı denirKaynama sıcaklığındaki 1 gram saf sıvıyı aynı sıcaklıktaki 1 gram buhar haline getirmek için gerekli ısıdır.

    14. Sayfa
    Ayırt Edici ÖzelliklerKaynama(Yoğunlaşma) NoktasıErime (Donma) NoktasıÖzısı (c)Erime ısısı (Le)Buharlaşma ısısı (Lb)

    15. Sayfa
    SUc = 1 cal / g.°CLe= 80 cal/gLb=540 cal/g

    16. Sayfa
    BASINÇ VE MADDE SAFLIĞIBasınç ve maddenin saflığı donma ve kaynama noktalarını etkiler mi?

    17. Sayfa
    Maddenin saflığıSaf bir maddeye eklenen farklı cins madde, saf maddenin kaynama noktasını yükseltir. Saf bir maddeye eklenen farklı cins madde, saf maddenin donma sıcaklığını düşürür.Saf olmayan maddelerin belirli erime-donma-buharlaşma-yoğunlaşma noktaları (sıcaklıkları) yoktur. Hal değiştirme sırasında bu tür maddelerin sıcaklıkları sürekli değişkendir.

    18. Sayfa
    BasınçKarda yürürken ayakkabının karları eritmesi

    19. Sayfa
    BUHARLAŞMAHer sıcaklıkta olurYüzeyin büyüklüğü ile doğru orantılıdırSıvının sıcaklığı ile doğru orantılıdır.Sıvının yüzeye yakın bölgesinde olur (kaynama ise sıvının dipten ve hızlı bir şekilde buharlaşmasıdır)Dış basınç azalırsa buharlaşma artar.

    20. Sayfa
    SÜBLİMLEŞMEKatı maddelerin ısıtılınca, ara bir hal olan sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâle geçmesine süblimleşme denir.ÖRNEK: Naftalin

    21. Sayfa
    süblimleşmeKar ve buz erime noktasının altında çok yavaşça süblimleşebilir. Bu durum ıslak çamaşırların dondurucu sıcaklıkta asılıp sonradan kuru olarak alınmasını sağlayabilir.

    22. Sayfa
    ISI-SICAKLIK GRAFİĞİ(SU)

    23. Sayfa
    grafik1-2-5. bölgelerde sıcaklık değişimi vardır.(Kinetik enerji değişir, özkütle değişir)2 ve 4. bölgelerde hal değişimi vardır.(Maddenin moleküller arası bağ enerjileri değişir)Kapta kalan maddenin sıcaklığı sabit olduğu için özkütlesi de sabittir.)

    24. Sayfa
    SORULAR50 F = ……… °C0 °C = …….. F68 F= …….°C30 °C= ………. K

    25. Sayfa
    Doğru-yanlışSuyun kaynama noktası 100 oC’dir. (=212 Fahrenheit)DOĞRUstyle.visibilitystyle.visibility

    26. Sayfa
    Suyun hacmi, su soğutulduğunda genişler mi, küçülür mü?küçülürstyle.visibilityppt_c

    27. Sayfa
    DOĞRU-YANLIŞDünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklık 42,4oC ‘dir (108,3 F)YANLIŞ57,8 oC (136 F)style.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    28. Sayfa
    DOĞRU-YANLIŞKelvin-Santigrat (Celsius)-Fahrenheit hepsi sıcaklığı ifade eden birimlerdir.DOĞRUstyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    29. Sayfa
    DOĞRU-YANLIŞMutlak sıcaklık 100 Kelvindir.YANLIŞ – Mutlak sıcaklık= O(sıfır)Kelvin = -273 santigrat derecestyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    30. Sayfa
    Isıyı iletmeyen maddelere ne ad verilir?YALITKAN MADDEstyle.visibility

    31. Sayfa
    soru-20 °C sıcaklıkta 10 gram buzu O °C sıcaklıkta su haline getirmek için kaç kalori ısı gerekir? ( cbuz= 0,5 cal/g. °C, Le= 80 cal/g)

    32. Sayfa
    soruO °C sıcaklıkta 10 gram su ile 10 gram buzdan oluşan karışıma 1300 kalori ısı verilirse, karışımın son sıcaklığı ve son hali için ne söylenebilir? (Le= 80 cal/g, csu= 1 cal/g. °C)

    33. Sayfa
    Cevap10 g. Buzu eritmek için gerekli enerji Q=m.Le =10.80=800 calToplam 1300 cal ısı enerjisi veriliyor. 1300-800=500 cal (Kalan ısı enerjisi)Q=m.c. ΔT 500=20.1. ΔTΔT= 25 °CSon sıcaklık = 25 °C (madde sıvı haldedir)

    Yorumlar

    Sil