Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

15. ve 20. yüzyıllar arasında avrupada yaşanan bilimsel gelişmeler

15. ve 20. yüzyıllar arasında avrupada yaşanan bilimsel gelişmeler sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-03-02 16:35:32

    Cevap :

    15 - 20. yüzyıllar arasında yaşananlar;

    1. Rönesans,
    2. Reform,
    3. Coğrafi keşifler,
    4. Sanayi inkılabı,
    5. Aydınlanma çağı


    XVI. yüzyılda Almanya’da başlayan Reform Hareketleri tüm Avrupa’ya yayılarak eğitimde kilise hakimiyetine son vermiş, böylece düşünceyi ve gelişmeyi engelleyen dini etkenler ortadan kaldırılmıştır. Aydınlanma Çağı ile akla dayanan düşünce sistemi Avrupa’ya egemen olmuştur. Bu dönemde özellikle doğa bilimleri hızlı bir gelişme göstermiştir. Tüm bu gelişmeler teknik alanda da büyük ilerlemelere yol açmıştır. XVIII. yüzyılın sonlarında buharlı motorun icadıyla üretimde kol gücünden makine gücüne geçilmiş, üretim hızla artmıştır. Tüm bu gelişmeler günümüz bilim ve teknolojisinin temelini oluşturmaktadır.

    On beşinci yüzyılda Avrupa'da yaşanan en önemli gelişmelerin temeli, pusulanın kıtaya gelişi ve harita kullanımının yaygınlaşmasına dayandırılmaktadır.

    Her ne kadar icadı ikinci yüzyıla dayansa da, ilkel pusulanın Avrupa’ya gelişi on üçüncü yüzyılı, yaygın bir şekilde kullanılması ise on beşinci yüzyılı buldu. Yine on beşinci yüzyılda, tecrübeli denizciler tarafından hazırlanan, o tarihe dek yapılan en güvenilir harita olan ve ‘isolario’ adı verilen kılavuz kitaplar sayesinde denizcilik ve keşifler altın çağını yaşadı.

    Okyanuslara açılmaya başlanmasının ardından gerek güzel sanatlara gerekse de edebiyat ve bilime olan merak arttı. Düz olduğu sanılan dünyanın yuvarlak olduğunun ve hem güneşin hem de kendi eksenin etrafında döndüğünün öğrenilmesi, Amerika’nın keşfedilmesi temelde bu sayede oldu.

    Bu keşiflerin ardından, kilisenin o güne dek doğru olduğunu iddia ettiği bilgilerin hatalı olduğunun anlaşılması sanat ve sanatçılar için önemli bir yol ayrımı oldu. Kiliseye güvenin azalmasıyla doğan özgürlük ortamında, sanatçılar daha rahat çalışma ve popülerliklerini artırma imkanı buldular. Avrupa’da sanat, felsefe, bilim, edebiyat gibi alanlarda yaşanan bu canlanmaya, ‘yeniden doğuş’ anlamına da gelen rönesans adı verildi.

    Öte yandan kilisenin yaşadığı itibar kaybını telafi etmeyi amaçlayan, Martin Luther King öncülüğündeki bir grup ise, ‘yeniden şekillendirmek’ anlamına gelen reform hareketini başlattı.

    Rönesans ve reform hareketleri, takip eden yüzyıllarda sanat, bilim, edebiyat ve felsefe alanlarında çok büyük gelişmelere yol açtı. Aydınlanma Çağı olarak bilinen bu dönemin bir doğal sonucu olarak, teknolojik ilerlemeler de hız kazandı ve Sanayi İnkilabı’nın fitili ateşlendi.

    Özellikle on sekizinci yüzyılın sonlarında icat edilen buharlı motor, üretimin o güne kadarki kaderini değiştirdi. Kol gücü üretiminin kısıtlı üretim sorunu, yerini makine gücünün üretim bolluğuna bıraktı.

    Sanayi İnkilabı’nın başlaması ve buharlı motorun insan hayatına girmesi, ulaşımda da büyük bir yeniliğe yol açtı. On dokuzuncu yüzyılın hemen başında, İngiltere’de ilk buharlı lokomotif üretildi. Teknoloji ilerledikçe lokomotifler daha hızlı ve güçlü, taşımacılığın temelini oluşturan bir araca dönüştü. Ülkeler arasındaki pazarlar, demir yolları ile birbirlerine bağlandığı için hem ekonomik hem de kültürel etkileşimler sıklaştı.  Tüm bu atılımlar, günümüzde geçerliliğini sürdüren ya da daha ileriye taşınan bilimsel birikimin oluşmasına imkan sağlamıştır.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.