Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Adaptasyon nedir ?

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-12-14 17:28:01

    Cevap :

    Adaptasyon nedir? Örnekleri nelerdir?

    Canlıların belirli ortam koşullarında yaşama ve üreme şanslarını arttıran fiziksel yapılar, davranışlar gibi kalıtsal özelliklere sahip olmalarına adaptasyon (çevreye uyum) adı verilir.

    Canlılar beslenme, avlanma, barınma, üreme ve düşmanlarından korunma gibi yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için adaptasyon gösterirler.

    Aşağıda, bazı canlıların yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için kazandıkları adaptasyon (çevreye uyum) örnekleri verilmiştir.
    1. Deve kuşlarının çok hızlı koşabilmek için uzun ve güçlü bacaklara sahip olmaları.
    2. Bukalemunların bulunduğu yere göre renk değiştirerek düşmanlarından korunması.
    3. Nilüfer bitkilerinin geniş yapraklara sahip olması sayesinde yapısındaki fazla suyu dışarı atması.
    4. Kaktüslerin diken şeklindeki yaprakları sayesinde terleme ile oluşacak su kaybını önlemesi ve gövdelerinde su depolaması.
    5. Çölde yaşayan tilkilerin kulaklarının uzun, vücutlarının geniş olması sonucu vücutlarının ısı kaybı artar böylelikle vücut sıcaklıkları korunmuş olur.
    6. Penguenlerin ayaklarındaki perdeler sayesinde hızlı yüzebilmeleri ve derilerinin altında depoladık-ları yağlar sayesinde vücut sıcaklıklarını korumaları.
    7. Kaz ve ördeklerin suda daha rahat yüzebilmeleri için ayaklarının perdeli olması.
    8. Develerin kirpiklerinin uzun, kulaklarının kıllı olması onları çöldeki kum fırtınalarından korur.
    9. Hörgüçlerinde depoladıkları yağ ise devenin besin ve su ihtiyacını karşılayarak çöl koşullarına uyum sağlamasını kolaylaştırması.
    10. Çitaların avlanmak için bulundukları ortamla aynı renge sahip olmaları.
    11. Zemini karla kaplı olan kutuplardaki birçok hayvanın beyaz tüylü veya beyaz derili olması.
    12. Zebralar siyah beyaz renktedir. Çünkü bu özellikleri sayesinde avcıları hipnotize ederler.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Adaptasyon  nedir ?

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Beste

    • 2020-12-14 17:18:17

    Cevap :

    Adaptasyon Nedir?

    -Biyotik türlerin hayatta kalma, çoğalma gibi özelliklerini ve taşıyıcının uyum gücünü toplumun atasal durumuna uygun arttıran, doğal seleksiyon ile seçilen bir özellik takımıdır. Abiyotik ve biyotik faktörlere sahip bir ortamda yaşayabilme sağlayan yeteneklerin tümüdür. Evrimsel bir kuvvettir.

    -Çevrede gerçekleşen değişiklikler veya göç sonrası doğal seleksiyon ile evrimleşen durumlar adaptasyon gerektirmektedir.

    Adaptasyon Özellikleri


    1. - Adaptasyon sayesinde canlılar tarafından ortama uyum sağlanmaktadır.
    2. - Adaptif özelliğin taşındığı genetik çevre faktörleri etkisi ile oluşmamaktadır. Mevcut genetik varyant seçilmektedir. Bu husustaki ilk kanıt Luria ve Delbruck’ın fluctation (sendelenim) testini uyguladıkları Esherichia Coli bakterisinde gerçekleşen gelişigüzel değişimlerin antibiyotik direncine yol açması ile sunulmuştur.
    3. - Gelişigüzel meydana gelen genetik varyantlar sürekli değişim içindedir ve yararlılığı sürekli olmayabilir. Adaptif olan canlı ortamı veya ekolojik nişi zamanla değişime uğrayarak adaptasyonu rahatsızlık kaynağına dönüştürebilir. Bu durum vestigial olarak adlandırılmaktadır.
    4. - Değişen gen yapısı farklı tür doğmasına dahi neden olabilir. Kazanılan karakter ve özellikler kalıtsal olduğundan nesilden nesile aktarılmaktadır.
    5. - Biyolojik çeşitlilik ve evrimsel sürece katkıda bulunmaktadır.
    6. - Adaptasyonun etkisi uzun zamanda görülmektedir.
    7. - Farklı ekosisteme mensup olan biyotik türler farklı adaptasyonlar geçirmektedir. Soğuk bölge tilkileri kısa bacaklı ve kısa kulaklı iken sıcak bölge tilkileri uzun kulaklı ve uzun bacaklıdır. Su kaplumbağasında üyeler palet şeklinde iken kara kaplumbağasında ayak şeklindedir.
    8. - Aynı ekosisteme mensup olan biyotik türler benzer adaptasyonlar geçirmektedir. Kutup bölgesinde yaşamlarını sürdüren tilki ve ayılar kalın yağ tabakasına sahip, kalın tüylü, beyaz renkli ve geniş ayaklıdır.
    9. - Adaptasyon sağlayamayan türler ortamdan göç etmekte veya türlerin soyları tükenmektedir.

    Adaptasyon Sonuçları

    Mutasyon: DNA dizilimini gelişigüzel değiştirmektedir. Genetik varyasyonun kaynağıdır. Evrimselliği mümkün kılan her materyali sağlamaktadır.

    Göç: Popülasyonlar arası alel frekansları homojenize etmektedir.

    Genetik Sürüklenme: Alel frekanslarda gelişigüzel farklılıklar üretmektedir. Yeni bir tür oluşumu doğacak sonuçların arasındadır.

    Adaptasyon Çeşitleri

    Fizyolojik Adaptasyon: Organizmanın metabolizma özelliklerini kapsamaktadır. Venom Üretimi, vücut salgısı üretimi, homeostatik gibi biyokimyasal mekanizmalar fizyolojik adaptasyon çeşitleridir. Homeostatik sistemler oksijen ve karbondioksit, pH, şeker, su-tuz seviyesi, ısı gibi yaşamsal koşulları düzenlemektedir. Örnek olarak çevre sıcaklığın düşmesi ile metabolik olayların ağırlaşarak geliştiği uyum (hibernasyon) ve sıcaklığın artması ile metabolik olayların hızlanarak geliştiği uyum (estivasyon) verilmektedir. Protein ağı üretebilen örümcekler ve zehir üretebilen yılanlar örnek olarak verilmektedir.

    Davranışsal Adaptasyon: Fototropizma bitkilerin ışığa yönelimini sağlayarak fotosentez miktarını arttırmaktadır. Bitki yaprak ve gövdesi pozitif, kök ise negatif fototropizma göstermektedir. Bunun nedeni ışık alan ve almayan kısımlar arası oksin ve oksin kaynaklı büyüme asimetrisidir.

    Yapısal Adaptasyon: Genel anlamda deri, vücut rengi ve yapısının adaptasyonudur. Kuşların ve böceklerin kanatları uçmak, Balıkların yüzgeçleri ve ördeklerin perdeli ayakları yüzmek, Geniş yüzeyli yapraklar fotosentez yapmak için oluşan yapısal adaptasyonlardır.

    Bazı bitkilerin kitin tabakaları ince bazılarının ise oldukça kalındır. Kitin yapı itibari ile su geçirmemekte ve bitkilerin kurumasını önlemektedir. Kurak iklim özelliklerinde tohum üretimi ve diferansiyel çoğalma kalın kitin tabakası sayesinde gerçekleşmektedir. Böylece kitin çevre tarafından seçilmiş adaptasyon olmaktadır. Popülasyonda alelleri çoğalarak artmakta ve sonunda sadece kalın kitin tabakalı bitkiler mevcut olmaktadır. Hayvanlarda özellikle adaptif renklenme bir savunma davranışı olarak gelişmiştir.

    Organizmanın çevreden farklı görünmediği bir bütün olduğu kamuflaj etkili bir korunma yöntemidir. Zemin türlerine karşı görünmez halde olan dilbalıkları, çalı gölgelerinde fark edilmeyen şeritli kaplanlar iyi bir örnek oluşturmaktadır. Uyarıcı renklenme belirgin ve ilgi çekicidir. Avcıların yemeyi hoş bulmayacağı tatlara sahip olduklarından belirgin olmaları avantaj sağlamaktadır. Genç kuş bir böcek yediğinde olgunlaşma ve yaşlılık döneminde dahi bu renklerden uzak durmaktadır. Danaus plexippus (Kral Kelebeği) bu duruma örnektir. Mimikri ise bireyin av olmayı engellemek veya üreme faaliyetlerini gerçekleştirmek için farklı bir türü taklit etmesidir. Her iki tür birbirine benzeyebilmektedir. Davranış, görünüş, ses, koku özelliklerini kapsamaktadır. Türler, yaşamsal faaliyetlerini tehdit eden her unsurla başa çıkmak için evrimleşme eğilimindedir.

    Bu mekanizma ile avcılara tehlikeli veya zehirli olduğunu göstermek için farklı renklere bürünmektedir. Bu durum aposematizm olarak adlandırılmaktadır. Tehlikesiz ve lezzetli türün, tehlikeli ve lezzetsiz bir türü taklit etmesi Batesian mimikrisi olarak, birden fazla lezzetsiz tür arasında gerçekleşen taklit Müller mimikrisi olarak adlandırılmaktadır. Adaptasyonlar uyum kombinasyonlarından da oluşabilmektedir. Kuşların göç etmesi, çiftleşme davranışları, balıkların yüksek sayıda yumurta üretmeleri örnek verilmektedir.
     
     
    Adaptasyon  nedir ?

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.