Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Bilim
  • 8 yıl önce
  • 1 Cevap

Akciğerin yapısı ve görevleri

10 puan

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-11-03 12:45:07

    Cevap : Akciğer solunum sisteminin oksijen ve karbondioksit değişiminin yapıldığı yerdir. Akciğerler costalar tarafından korunan hafif süngerimsi yumuşak elastik ve hassas bir organdır. Akciğerin uç kısmına akciğer tepesi (apex pulmonis), aşağıda geniş olan bölümüne ise akciğer tabanı(basis pulmonis) denir.

    Akciğerin Yapısı
    Akciğerin üzerini 2 katlı  plevra zarları örter. Akciğerin dış yüzeyini saran tabakasına visseral plevra, göğüs kafesinin iç yüzündeki tabakasına ise parietal plevra denir. 2 katlı zar arasında lenf sıvısı ve hava bulunur.
    Akciğerin 4 tane yüzü vardır.

    Bunlar;
    Facies costales=Kaburga ve göğüs duvarının iç yüzüne denir.
    Facies mediastinalis= Akciğerin birbirine ve mediastinuma bakan yüzüne denir.
    Facies interlobalis= Loblar arasındaki yüzeyine denir.
    Facies diaphragmatica = Diafragma  üstüne  oturan yüzeyine denir.   

    Akciğerin mediastinum yüzünde akciğer göbeği (hilus pulmonis) bulunur. Buradan brochus pirincipalis dexter ya da sinister, sinirler, akciğer arteri ve venleri ve lenf damarları geçmektedir. Bu yapıların bağ doku ile sarılarak oluşturduğu yapıya akciğer kökü (radix pulmonis) denir. 
     
    Akciğerler fissura denilen yarıklar ile loblara ayrılır. Sağ akciğer 3, sol akciğer 2 loba ayrılmıştır.  

    Sağ akciğerdeki loblar;
    Lobus superior,
    Lobus medius,
    Lobus inferior,

    Sol akciğerdeki loblar;
    Lobus superior,
    Lobus inferior 

    Akciğerin Görevleri
    Soluk Alma:

    Akciğerlere hava dolmasıdır. Sırasında göğüs boşluğu ve akciğerler genişler. Diyafram kasılarak düzleşir.Göğüs boşluğu öne doğru genişler. Böylece akciğerlerde genişleyerek içindeki hava basıncı düşer ve dışardaki hava akciğerlere dolar.
    1. Kaburgalar arasındaki kaslar kasılır.
    2. Diyafram kası kasılır, diyafram kası düzleşir.
    3. Göğüs boşluğu genişler,göğüs boşluğunun hacmi artar.
    4. Akciğerler genişler.
    5. Akciğerlerdeki hava basıncı (iç basınç) düşer.
    6. Oksijen alveollere kadar gelir.
    7.Oksijence zengin hava akciğere dolar.
    8. Oksijen kana, karbon dioksit hava keseciklerine geçer.

    Soluk Verme:
    Akciğerlerdeki havanın dışarı verilmesidir. Sırasında diyafram kası gevşeyerek kubbeleşir ve göğüs boşluğu daralır. Göğüs boşluğunun daralması akciğerleri sıkıştırarak içindeki havanın dışarı çıkmasını sağlar. Soluk verme soluk almaya göre daha pasiftir.
    1. Göğüs ve diyafram kasları gevşer,Kaburgalar arası kaslar gevşer
    2. Göğüs boşluğunun hacmi azalır, göğüs boşluğu daralır.
    3. Akciğer küçülür, iç basınç artar.
    4. Kirli hava dışarı atılır.

    Diğer Cevaplara Gözat

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    AKCİĞERLER (PULMO)Solunum sisteminin oksijen ve karbondioksit değişiminin yapıldığı yerdir. Akciğerler costalar tarafından korunan hafif süngerimsi yumuşak elastik ve hassas bir organdır.Akciğerin uç kısmına akciğer tepesi (apex pulmonis), aşağıda geniş olan bölümüne ise akciğer tabanı(basis pulmonis) denir.

    2. Sayfa
    Akciğerin üzerini 2 katlı plevra zarları örter. Akciğerin dış yüzeyini saran tabakasına visseral plevra, göğüs kafesinin iç yüzündeki tabakasına ise parietal plevra denir. 2 katlı zar arasında lenf sıvısı ve hava bulunur.Akciğerin 4 tane yüzü vardır. Bunlar; Facies costales=Kaburga ve göğüs duvarının iç yüzüne denir.Facies mediastinalis= Akciğerin birbirine ve mediastinuma bakan yüzüne denir.Facies interlobalis= Loblar arasındaki yüzeyine denir.Facies diaphragmatica = Diafragma üstüne oturan yüzeyine denir.

    3. Sayfa
    Akciğerin mediastinum yüzünde akciğer göbeği (hilus pulmonis) bulunur. Buradan brochus pirincipalis dexter ya da sinister, sinirler, akciğer arteri ve venleri ve lenf damarları geçmektedir. Bu yapıların bağ doku ile sarılarak oluşturduğu yapıya akciğer kökü (radix pulmonis) denir.Akciğerler fissura denilen yarıklar ile loblara ayrılır. Sağ akciğer 3, sol akciğer 2 loba ayrılmıştır.

    4. Sayfa


    5. Sayfa
    Sağ akciğerdeki loblar;Lobus superior,Lobus medius,Lobus inferior,Sol akciğerdeki loblar;Lobus superior,Lobus inferior ,

    6. Sayfa
    Göğüs BoşluğuEsas solunum ve dolaşım organlarını içinde barındıran kemik ve kıkırdaktan yapılmış, tepesi kesik koni şeklinde bir boşluktur. MediastiumHer iki akciğerin mediastinal yüzleri arasında kalan aralığa verilen isimdir. Plevra Akciğerleri ayrı ayrı bir torba gibi saran seröz zara denir.

    7. Sayfa
    Alveoller Akciğerlerin fonksiyonel birimleri olan alveoller, küçük ve içi hava dolu keseciklerdir. Görünüşü üzüm salkımına benzer.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.