Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Akdeniz bölgesi ovaları

Akdeniz bölgesi ovaları nelerdir

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-04-25 15:26:30

    Cevap : Akdeniz Ovaları
    1. Antalya Ovası
    2. Çukurova
    3. Acıpayam Ovası
    4. Amik Ovası
    5. Silifke Ovası
    6. Elmalı Ovası
    7. Isparta OvasıKestel Ovası
    8. Maraş Ovası
    Akdeniz Ovaları; Akdeniz Bölgesi bilindiği üzere Türkiye'deki 7 coğrafi bölgeden biridir. Akdeniz Bölgesinin coğrafi ikliminden dolayı sulama imkanlarının elverişliliği olan bir toprak tipi vardır. Bu ovalar Türkiye'de önemli bir tarım alanı olarak da kullanıldığı biliniyor. Bölgede önemli bir tarım olanağı olan Çukurova, Antalya Ovası, Elmalı Ovası ve Amik Ovası bunların başında gelmektedir.

    Akdeniz ovaları nelerdir;
    1. Antalya Ovası: Akdeniz Bölgesinde bulunan Antalya Ovası, Antalya'da; Antalya'nın körfezinde bulunur. Alüvyon toprak tipine sahiptir. Yazları sıcak kışları ılık geçer. Toprak özelliği ve iklim tipiyle bu bölgede; turunçgiller, pamuk, muz ve zeytin gibi meyve ve sebzeler burada yetiştirilmektedir. Bunların yanında tahıl, mısır ve baklagiller de yetişmektedir. Bu sebepten çok verimli bir toprak türünün olduğu söylenebilir. Türkiye'de önemli bir yeri olduğu varsayılır.
    2. Çukurova: Akdeniz bölgesinin Adana ilinin doğusunda yer alan Çukurova, tarım alanında oldukça zengindir. Bol miktarda pamuk ve turunçgiller yetiştirilmesinin yanı sıra çeşitli sebzeler yetiştirme bakımından oldukça zengin bir toprağa sahiptir. Sulama kanallarının çevrede bolca bulunmasından dolayı da ayrıca tarım topraklarının elverişlilik düzeyi yine oldukça iyidir.
    3. Acıpayam Ovası: Denizli'de bulunur. Ege bölgesinin güneybatısına yakındır. Denizli iline uzaklığı 42 kilometredir. Yüksek dağlarla çevrilidir. Acıpayam ovasını sulayan Dalaman çayı vardır. Karasal iklim tipine sahiptir. Yazları sıcak kışları soğuktur.
    4. Amik Ovası: Hatay ilinde bulunur. Türkiye'nin en verimli arazilerinin başında gelir. Hatay'ın en büyük toprak düzlüğünü oluşturur. Kalın bir alüvyal tabakası vardır. Sulama olanağı açısından Asi Nehri ile beraber Karasu ve Afrin çayları ile de beslenmektedir.
    5. Silifke Ovası: Mersin iline bağlı olup Silifke içesinde bulunur. Toros Dağları ve Akdeniz'in arasında bulunmaktadır. Yükseltisi doğudan batıya doğru azalış gösterir. İklim tipi yazın sıcak ve kurak kışın ılık ve yağışlı geçmektedir.
    6. Elmalı Ovası: Antalya'nın Elmalı ilçesinde bulunur. İlin güneyindedir. Tarım bakımından verimli bir toprak tipine sahiptir.
    7. Isparta Ovası :Isparta'da bulunur. Geçişli iklim tipine sahiptir. Bitki örtüsü bozkırdır.
    8. Kestel Ovası: Burdur ilinin batı kısmında yer alır. Çevresinde bulunan dağlardan dolayı körfez gibi görünmektedir. Korkuteli ovası ile birleşmektedir. Ovanın ortasında tepecikler mevcuttur.
    9. Maraş Ovası: Kahramanmaraş ilinde olan Maraş ovası Akdeniz Bölgesinde bulunmaktadır. Şehre 7 km uzaklığı vardır. Amik Ovasının devamını oluşturur. Fay sistemine bağlı olduğu için bir çöküntü ovasıdır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.