Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Alanin aminotransferaz ast yüksekliği

Alanin aminotransferaz ast yüksekliği sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Deniz mavi

    • 2022-08-10 15:24:57

    Cevap :
    Alanin aminotransferaz ast yüksekliği (AST yüksekliği) Ne Anlama Gelir?
     
    Referans aralığı veya farklı bir deyişle AST testi normal değerleri, kadınlarda 15 ile 42 IU/L iken erkeklerde 15 ile 20 IU/L düzeyindedir.

    Yapılan laboratuvar testinde kan düzeyindeki Aspartat Aminotransferaz seviyesinin yüksek olması, karaciğer hasarlanması ve hastalıkları başta olmak üzere, her zaman AST enzimi bulunan kalp, beyin, böbrek ve kaslarda olası hasarlanmanın işareti olabilmektedir.

    Bazı durumlarda karaciğere aşırı yük bindiğini gösteren AST yüksekliği kişinin, aşırı toksin etkilere maruz kaldığının da göstergesi olabilmektedir.

    Hücre içi enzimlerden biri olan AST'nin başta karaciğer olmak üzere diğer bazı dokularda olması, hücre zedelenmesine yol açan bir sorunun göstergesidir.

    Her ne kadar diğer karaciğer testleri ile birlikte yapılması ve değerlendirilmesi gerekse de Aspartat Aminotransferaz testi sonuçlarının, referans aralığın üstünde olması pek çok farklı rahatsızlığın göstergesi olabilmektedir.

    Karaciğer kanseri, hepatit virüslerinin varlığı olarak tanımlanabilen kronik hepatit, siroz ve safra kanallarındaki tıkanıklıklar AST yüksekliğine neden olan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.

    Travmalar, karaciğer yağlanması, kateterizasyon ve anjiyoplasti, nöromüsküler hastalıklar, aşırı sıcak, güneş çarpması vakalarında da AST yüksekliği gözlenebilmektedir.

    Kalp ameliyatlarından veya kalp krizi geçirilmesinden kısa süre sonra da AST düzeyi bir miktar yükselmektedir.

    Ayrıca yoğun egzersiz, gebelik, ameliyat, yanık, geçirilen nöbetler ve ciddi kas yaralanmalarının yanı sıra sepsis olarak bilinen kan zehirlenmesi, hemolitik anemiler, mide ve bağırsak kanamaları, organ yetmezlikleri, çölyak hastalığı, kalp ya da iskelet kaslarında var olan inflamatuar hastalıklar, obezite, Wilson hastalığı gibi pek çok sebep de AST seviyesinde yükselmeye neden olmaktadır.

    Ancak kandaki AST seviyesinin normal değerlerin çok üzerinde olması, akut hepatit, karaciğer hasarlanması, virüslere bağlı enfeksiyonlar ve iskemi gibi rahatsızlıkları düşündürmektedir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.