Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Fizik
  • 8 yıl önce
  • 1 Cevap

Ampülün Yapısı ve Bölümleri

Ampülün Yapısı ve Bölümleri. Ampulun kısımlar nelerdir. Resimlerle veya sunum halinde anlatınız.

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-05-20 13:03:53

    Cevap : Aslında ampullerin çok basit bir ışık sistemi yapısıvardır. Hepimiz biliriz ki üzerinden elektrik akımı geçen bir metaldirenç gösterir. Bu direnç karşısında ısınır. Bunu en yakın elektriksobalarında ve elektrik ocaklarında görebilirsiniz. İşte ampulde buprensibe göre çalışır. Ampulün içinde bulunan çok ince filamandediğimiz (çoğunlukla tungsten metalinden yapılmış) bir tel bulunur. Butelden geçen elektrik akımı sonucunda tel aşırı derecede ısınarak(yaklaşık 3000 C) ışık yaymaya başlar.

    Ampulün yapısına bakacak olursak, içi argon gazıyla dolu armut şeklindebir camdan yapıldığını görürüz. İçinde elektrik akımının geçtiği kalıniki tane tel vardır. Bu tellerin ucunda iki tel arasında ise filamanbulunur. Filamanı tutan ayrıca iki veya daha fazla destek tellerivardır. Akım ve destek telleri cam bir kaideye tutturulmuştur. 

    Akım tellerinin birisi ampulün altındaki noktaya,diğeri ise vidalı kısmın yan tarafına bağlıdır. Elektrik bu noktalardantemin edilir.
    Filamanlar tungsten metalinden yapılırlar. 60 Watt 'lık bir ampuldebulunan filamanın boyu yaklaşık iki metredir. Çift sarmallı olarakyapıldıkları için boyu size kısa gelebilir. Bunu aşağıdaki filamanınbüyültülmüş resminden daha iyi anlayabilirsiniz.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Ampülün Yapısı ve Bölümleri

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    ADIM ADIM AMPUL

    2. Sayfa
    Ampul ile ilgili ilk çalışmalar İngiliz Humprey Davy tarafından 1802 yılında yapılmıştır

    3. Sayfa
    1840 yılında İngiliz Warren de la Rue, vakumlanmış cam bir tüp içine platin tel yerleştirmiş ve üzerinden akım geçirmiştir. Elde edilen ışık verimli olmasına rağmen platinin pahalı olması sebebiyle lambanın kullanılması, ticari açıdan o tarihler için mümkün değildi.

    4. Sayfa
    Bu zamandan itibaren çeşitli bilim adamları ampul için uygun lamba teli bulmak için araştırma yapmaya başladılar. 1840’da Joseph Swan ilk işlevsel ampulü yaptı ve 1860’da patentini aldı. Ancak ampul sönük ışık yayıyordu ve yanma süresi çok kısaydı. Ampulün tam iş görebilmesi için güç kaynağına ihtiyacı vardı.

    5. Sayfa


    6. Sayfa
    THOMAS ALVA EDİSONAmpul için en iyi flamanı bulma çalışmaları sürerken, Edison pratikliği sağlayan ve elektrik ışıklarında kullanılan yedi sistematik element icat etti. Aralık 1879’da Edison halka akkor aydınlatma sisteminin sunumunu yaptı.

    7. Sayfa
    Ampul adım adım gelişmiştir. Bu bilimadamları başarıyorsa biz neden yapamayalım?Ama unutmayalım ki bu işlerin hiç acelesi yoktur. Sönük bir ışık yayan ampulu bile 20 yıl sonra patantini alabiliyorsak şimdi işimizin hiç acelesi yok.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.