Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Kimya
  • 3 yıl önce
  • 1 Cevap

Apolar bağ nedir?

Apolar bağ

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Mehmet Akbaba

    • 2020-05-12 22:25:06

    Cevap :

    APOLAR BAĞ ( KUTUPSUZ BAĞ ) : O2, N2, H2 molekülleri aynı cins atomlardan oluşmuş iki atomlu moleküllerdir. Bu moleküllerde ortaklaşa kullanılan elektronlar her iki atom çekirdeği tarafından eşit oranda çekilir. Çünkü çekirdek yükleri aynıdır. Bu şekilde atomlar arasında elektronların eşit oranda çekilmesiyle oluşan bağa apolar kovalent bağ denir. Apolar bağ kutupsuz bağ demektir.

     

    Kovalent bağların polar ya da apolar olması etkileşimde olan ametallerin ortaklaşa kullanılan elektrona sahip çıkma eğilimeri (uyguladığı çekim kuvveti) yani elektronegatiflik ile ilgilidir.

    Polar
    Polar, İngilizce kutup demektir. Örneğin "polar bear", Türkçe'de "kutup ayısı" demektir. Kovalent Bağlar da kutuptan kasıt pozitif ve negatif uçlardır.

    Elektronegatiflik
    Farklı cins atomların elektronları çekmesi yani elementlerin bağlayıcı elektronlara sahip çıkma eğilimleri elektronegatiflik ile ilgilidir.

    Kovalent bağ
    Kovalent bağ, farklı ya da aynı cins ametal atomları arasında elektron alışverişine dayanan bir etkileşim türüdür.

    Polarlık
    Kovalent bağlarda polarlık, bağa katılan atomların elektronları kendisine çekmesiyle yani elektronegatiflik ile ilgilidir. Polar bağ kutuplu bağ, apolar bağ ise kutupsuz demektir.

    Kovalent bağı oluşturan atomlar, bağı oluşturan elektronlara farklı büyüklükte çekim kuvveti uyguladığında elektron yoğunluğunun daha fazla olduğu bir alan oluştururlar. Bu da molekül içinde kutuplaşmaya neden olur.

    Polar bağ

    Kovalent bağ farklı cins ametal atomları arasında kurulduğunda ortak kullanılan elektronlar farklı cins atomlar tarafından farklı büyüklükte çekilir çünkü farklı elementlerin elektronegatiflik değerleri de farklıdır.

     

    Polar bağlar da bağa katılan ametallerin elektronegatiflikleri nispetinde kısmi negatif ve kısmi pozitif uçlar oluşur.


    Apolar bağ

    Polar bağın aksine apolar bağ kutuplaşmanın olmadığı durumdur. Aynı cins ametallerin  etkileşimiyle meydana gelen kovalent bağlar apolar kovalent bağdır.

    Polar ve Apolar Molekül Nasıl Ayırt Edilir?

    Bu soru bizim açımızdan önemli bir sorudur. Molekülün polar veya apolar olmasının bağın polaritesiyle alakalı olmadığını söyledik. Peki bu durumda molekülün polar mı apolar mı olduğu nasıl anlaşılır?

    Öncelikle H2, F2 gibi moleküller zaten aynı tip atomlardan oluştukları için apolardır. Dolaysıyla 2 atomlu molekülleri ayırt etmek kolaydır. Moleküldeki atom sayısı arttıkça molekülün merkez atomuna bakılır. Merkez atomun bağ yapma özelliklerine göre polaritenin oluşup oluşmayacağı belirlenir. Bunu ezberlemek biraz zor olsa da kimya dersinde sık kullandığımız bazı molekülleri ezberlemek pratik olacaktır.

    Moleküllerin dallanması ile zaten apolar olması git gide zorlaşacaktır.

    Apolar Molekülün Özellikleri

    Apolar bir molekül, asimetrik yük dağılımı olmayan bir moleküldür. Bu nedenle pozitif veya negatif kutuplar oluşmaz. Başka bir deyişle, apolar moleküllerin elektrik yükleri, molekül boyunca eşit olarak dağıtılır. Apolar moleküller genelde organik olan apolar çözücüler içinde iyi çözünme eğilimindedirler.

    Aksine, polar molekülde ise molekülün bir tarafı pozitif, diğer tarafı ise negatif yüke sahiptir.

    Polar moleküller suda ve diğer polar çözücülerde iyi çözünme eğilimindedir. Çünkü su polar bir moleküldür.

    Teknik olarak, tamamen kutupsuz yani apolar olmayan moleküller, tek bir tür atomdan veya belirli bir simetri sergileyen farklı tiplerdeki atomlardan oluşanlardır. Pek çok molekül kısmen polar kısmen ise apolar özellik gösterir. Bunu da unutmamak gerekir.

    Apolar Moleküllere Örnekler

    Biraz da apolar moleküllere örnekler gösterelim.

    Apolar moleküle en basit örnekler oksijen (O2), azot (N2) ve ozon (O3) şeklinde verilebilir. Diğer apolar moleküller arasında karbon dioksit (CO2) ve organik moleküller metan (CH4), tolüen ve benzen bulunur.

    Çoğu karbon bileşiği apolar yapıdadır. Önemli bir istisna karbon monoksittir, (CO) Karbon monoksit iki atomlu doğrusal bir moleküldür, ancak karbon ve oksijen arasındaki elektronegatiflik farkı, molekülü polar hale getirir.

    Organik kimyadan bildiğimiz Alkinler apolar molekül olarak kabul edilir çünkü suda çözünmezler. Soy gazlar veya inert gazlar da apolar olarak kabul edilir. Bu gazlar, elementlerinin tek atomlarından oluşur. Örnekler argon, helyum, kripton ve neon gibi.

     

     



    Diğer Cevaplara Gözat
    Apolar bağ nedir?

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.