Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Artvin'in düğünleri

Artvin'in düğünleri sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Şirine

    • 2021-11-10 10:07:51

    Cevap :

    Artvin'in düğünleri sorusunun cevabı:

    Düğünden bir gece önce kız evinde kına gecesi yapılır.

    Kına Gecesi:

    Kına gecesine erkek tarafından genç kızlar ve bayanlar giderler. Kızın da yakınları, arkadaşları gelirler.
    Kınayı gelinin yakınlarından birisi ezer. Kınayı ezen kişi, “kına ezilmiyor” diyerek erkek tarafından bahşiş alır. Kınayı ezdikten sonra da gelinin kaynanasına,  “gelin avucunu açmıyor” deyip, geline yüzük veya bilezik taktırır. Kına koyarken gelinin iki avucuna da madeni para veya altın konur ve kına yakıldıktan sonra elleri yazma (yemeni)  ile bağlanır. (Sabah gelinin ellerini ilk kim açarsa yazmalar onun olur.)  Kına yakıldıktan sonra gelinin elbisesi çıkarılıp, gecelik giydirilir. Gelin, avuçlarındaki bu para veya altınlardan birisini sandığına, diğerini de kocasının cebine koyar. Bereket içindir. Bu paralar hiç harcanmaz. 

    Kına yakma işlemi bittikten sonra  çeşitli mani ve türküler söylenir:
    Kınayı getir anam
    Parmağın batır anam
    Bu gece misafirim
    Yanında yatır anam
    ***
    Geldi düğün kınası
    Ağlıyor kız anası
    Oğlan bizim kız bizim
    Çatlasın kaynanası
    ***
    Karşıda var çeperler
    Çepere su serperler
    Irak yerden geleni
    Terli terli öperler
    ***
    Kazanlarda un pişer
    Kaynanaya iş düşer
    Kız anası gelince
    Kaynana evden gider.

    Mani ve türküler söylendikten sonra oynanır ve eğlenilir. Gelen misafirlere çerez ve gelin kınası dağıtıldıktan sonra  herkes evine dağılır.

     

    Eskiden düğün bahçede yapılır, köyüne göre davul–zurna veya tulum çalınır, Artvin halkoyunları oynanırdı. Şimdi ise düğünler salonda yapılıyor ve orkestra eşliğinde Artvin halkoyunları oynanıyor. Düğün günü gelin kuaföre götürülür, hazırlanır. Gelin ve damat salona girerken genç kızların tuttuğu mumların altından geçerek sahneye gelirler ve dans ederler. Bu sırada davetliler de kalkıp eşleriyle dans ederler. Damadın yanında sağdıç vardır. Sağdıç bir konuşma yapar. Oyunlar oynanır. Takı takma merasiminden sonra da yine halkoyunları oynanır. Çerez, pasta, meyve suyu ikram edildikten sonra gelen konuklar evlerine dağılırlar. 

    Düğün ve evlenme törenlerindeki bazı gelenek ve görenekler:

    Enişte Kütüğü : Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat kız tarafının evine ziyarete giderler. Gelinin akrabaları damadın önüne yarılması çok zor bir ağaç kütüğü koyarlar, eline de bir balta verip “bu kütüğü yar” derler. Bu şekilde damadın gücünü sınarlar. Eskiden oldukça yaygın olan bu gelenek günümüzde artık unutulmaya yüz tutmuştur.

    Koç parası : Düğün sırasında kız tarafının işlerine yardım eden, misafirlerle ilgilenen gençler düğünden sonra koç keserek yiyip eğlenmek için damattan koç parası adı altında bahşiş alırlar.

    Çocuklar ve gençler yol keserek bahşiş alırlar.

    Eskiden gelin at üzerinde kocasının evine götürülürdü. O zaman gelinin getirilmesi, eve girmesi sırasında uygulanan 'artık günümüzde unutulmuş olsa da' çeşitli adetler vardı:

    1. Düğünde oynayan gelinin avucuna buğday veya pirinç taneleri verilip, etrafa saçtırılır ki bolluk olsun.
    2. Gelinin kayınpederi (kaynatası) geline büyük bir bağışta bulunmadan gelin attan inmezdi.
    3. Gelin attan inerken kazana bastırılır ve bu sırada ayağıyla fincan veya tahta kaşık kırdırılır.
    4. Gelin eve girerken, eliyle kapıya bal, yağ gibi tatlı şeyler veya hamur sürdürülür ki bereket getirsin.
    5. Oğlan evine ilk girme sırasında gelinin oturtulması da özel bir gelenektir. Gelinin oturması için damadın en yakınları tarafından bir veya birkaç kişi, geline bağ-bahçe, tarla, meyve ağacı veyahut koyun, sığır gibi hayvanlar bağışlaması gerekir. Oturtulan gelinin kucağına ana-babası hayatta olan bir erkek çocuk verilir. Ayrıca gelinin kucağına, çocukları olsun diye bir kız bir erkek çocuk oturtulur, gelin de çocukların hediyelerini verir.
    Artin yöresel kıyafetleri

     


    Diğer Cevaplara Gözat
    5 ay önce B Çok güzel olmuş
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2023-10-12 09:40:10

    Cevap :

    Artvin, zengin bir kültüre ve geleneğe sahip bir şehirdir. Düğünler, Artvin kültürünün önemli bir parçasıdır ve geleneksel kıyafetler, danslar ve müzikler ile kutlanırlar.

    Artvin düğünleri, genellikle iki gün sürer. İlk gün, oğlan ve kızın aileleri bir araya gelir ve düğün hazırlıklarını yaparlar. Kız evi, gelinin arkadaşları ve akrabaları tarafından süslenir. Oğlan evi ise, damadın arkadaşları ve akrabaları tarafından süslenir.

    İkinci gün ise düğün töreni yapılır. Düğün töreni, genellikle köyün meydanında veya bir salonda yapılır. Düğün töreninde, gelin ve damat geleneksel kıyafetler giyer. Gelin, beyaz bir elbise ve kırmızı bir bindallı giyer. Damat ise, siyah bir şapka ve ceket giyer.

    Düğün töreni, genellikle bir imam veya papaz tarafından kıyılır. Düğün töreninin ardından, gelin ve damat dans eder ve müzik eşliğinde eğlenirler.

    Artvin düğünlerinde, geleneksel kıyafetler, danslar ve müzikler oldukça önemlidir. Gelin ve damat, geleneksel kıyafetler giyerek, düğünlerinin önemini vurgularlar. Düğünde, horon, bar ve zeybek gibi geleneksel danslar yapılır. Düğünde, kemençe, davul ve zurna gibi geleneksel müzik aletleri kullanılır.

    Artvin düğünleri, hem eğlenceli hem de anlamlı bir kutlamadır. Düğünler, Artvin kültürünün ve geleneklerinin bir yansımasıdır.

    Artvin'de geleneksel gelin kıyafeti
    Artvin'de geleneksel gelin kıyafeti

     

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.