Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Aşağıdakilerden hangisi inkılaplara ve özelliklede Mustafa Kemal Paşa’nın şahsına düşmanlık hisleri besleyen, menfaatleri zedelenmiş bazı kişilerin onu ortadan kaldırmak için tertipledikleri planlardan biridir?

sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2023-04-14 08:33:47

    Cevap : İnkılaplara ve özelliklede Mustafa Kemal Paşa’nın şahsına düşmanlık hisleri besleyen, menfaatleri zedelenmiş bazı kişilerin onu ortadan kaldırmak için tertipledikleri planlardan biri aşağıdakilerden hangisidir?
    a) 31 Mart Vakası
    b) Reval Görüşmeleri
    c) Arap Ayaklanması
    d) İzmir Suikastı
    e) Süryani Ayaklanması

    Şeyh Sait İsyanı'nın Ortaya Çıkması

    Şeyh Sait tarafından 13 Şubat 1925’te Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Eğil Bucağı’nın Piran Köyü’nde başlatılan isyan, kısa süre içerisinde doğu illerimizin büyük bir bölümünü etkisi altına almıştır. Halkın bir bölümü dinî güdülerden hareketle şeriat ve hilafetin geri geleceği düşüncesiyle isyana katılırken, isyanın lider kadrosunun amacı ise bağımsız bir Kürdistan Devleti kurmaktı.

    Takrir-i Sükûn Kanunu (4 Mart 1925)

    Şeyh Sait İsyanı'nın bertaraf edilmesi, huzurun ve devlet otoritesinin yeniden tesisi amacıyla 4 Mart 1925’te Takrir-i Sükûn Kanunu çıkarılmıştır. İki yıl süreli olarak düşünülen bu kanun, iki yıl daha uzatıldıktan sonra 4 Mart 1929 tarihine kadar yürürlükte kalmıştır.

    İzmir Suikastı ve Sonuçları

    İzmir Suikastı, inkılaplara ve özelliklede Mustafa Kemal Paşa’nın şahsına düşmanlık hisleri besleyen, menfaatleri zedelenmiş bazı kişilerin onu ortadan kaldırmak için tertipledikleri bir plandır.
    Suikastın planlayıcıları oldukları iddia edilen kişiler;
    I. Dönem TBMM Rize Milletvekillerinden Ziya Hurşit, İzmit Milletvekili Şükrü Bey, Eskişehir Milletvekili Miralay (Ayıcı) Arif Bey, eski Ankara Valisi Abdülkadir Bey, eski bir İttihatçı olan Kara Kemal gibi isimlerdi.

    Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın Kurulması (12 Ağustos-17 Kasım 1930)

    Tek partili Türkiye Cumhuriyeti’nin özellikle uluslararası camiada otoriter ve diktatörlükle itham edilmesi ve Cumhuriyet Halk Fırkası'nın denetlenmesi için Mustafa Kemal Paşa’nın desteği ile Fethi (Okyar) Bey, 12 Ağustos 1930’da İstanbul’da Serbest Cumhuriyet Fırkası'nı kurmuştur. Yeni kurulan bu parti 1930 yılının Ekim ayında yapılan yerel seçimlere katılmış ve yirmi iki belediye başkanlığı kazanmıştır.
    Serbest Cumhuriyet Fırkası, seçimlerde iktidarın baskıcı yöntemlere başvurduğunu, kanunsuz işler yaptığını ileri sürerken, iktidarda muhalefeti irticayı hortlatmakla suçlamıştır.
    Gelişen bu olaylar karşısında Mustafa Kemal Paşa ile de görüşen Ali Fethi Bey, 17 Kasım 1930’da İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği bir yazıda partisinden ayrıldığını ve Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın feshine karar verdiğini bütün parti teşkilatlarına ve kamuoyuna duyurmuştur.

    Menemen (Kubilay) Olayı (23 Aralık 1930)

    Cumhuriyet tarihimizde inkılaplara ve çok partili hayata geçişte bazı olumsuz olaylar cereyan etmiştir. Bu olaylardan birisi de İzmir’in Menemen ilçesinde 23 Aralık 1930’da ortaya çıkan “Menemen Olayı” veya “Kubilay Olayı”dır. Olayı çıkaran failler Menemen’e dışarıdan gelerek isyanı organize etmişlerdir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.