Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Aydınlanma felsefesinin temel ilkeleri

Aydınlanma felsefesinin temel ilkeleri nelerdir ?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-10-21 08:02:06

    Cevap : Aydınlanma felsefesinin dayandığı beş temel ilke vardır. bu ilkeler şunlardır; 1) Bilim ve doğa: Aydınlanma çağında tüm bilim adamlarının tüm bilim dallarıyla uğraşması gerektiği, bilim dalları arasında sınır olmaması gerektiği anlayışı hakimdir. doğa bilimleri ve biyoloji ön plana çıkar. 2) Mutluluk: insanların bu dünyada mutlu olmaya hakkı vardır. özellikle ortak mutluluk önemlidir. 3) Erdem: erdemli kişi, kendi yurttaşlarına en fazla faydası dokunan kişidir. 4) Akıl: aydınlanma felsefesinin temelinde tüm insanlığın ilerlemesi, mutluluğa kavuşması yoluna ışık tutan evrensel akıl yatar. 5) Faydacılık: bireyin rahatlığına katkıda bulunan, onun haz duyma olanağını arttıran şeyler, bireye faydalıdır.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Beste

    • 2015-10-21 08:02:38

    Cevap : 1. Akıl: Deneyden bağımsız, açık, temel düşüncelere dayanan mantıkî düşünme süreci. Bu süreçteki düşünceler, düşünebilen herhangi bir insana kanıtlanabilir nitelikte olmalıdır.
    2. Deneycilik (ampirizm): Doğal ve sosyal dünyaya dair her türlü bilgi ve düşüncenin, her insanın duyu organlarıyla kavrayabileceği deneysel(ampirik) gerçekliklerden geldiği düşüncesi.
    3. Bilimsellik: Deneysel metoda dayanan bilimsellik düşüncesi, bilimsel bilginin insanlığın tüm bilgi birikiminin gelişmesinin anahtarı olduğunu savunur.
    4. Evrensellik: Akıl ve bilimsellik ilkesinin tüm durumlara uygulanabilir ve tüm durumlarda aynı olması. (Bir su NŞA’da 100 santigrat derecede kaynıyorsa tüm sular NŞA’da 100 santigrat derecede kaynar.)
    5. İlerleme: İnsanların doğal ve sosyal durumları, aklın ve bilimselliğin uygulanmasıyla geliştirilebilir. Bu iki ilkenin uygulanması sürekli artan mutluluğu ve refahı doğurur. (afd’nin notu: aynı zamanda bu ilkelerin uygulanmasının ancak ve ancak ilerlemeye götüreceğini savunur.)
    6. Bireycilik: Tüm bilgi ve hareketlerin başlama noktasının ‘birey’ olması.
    7. Hoşgörü: Tüm insanların, dini ve ahlaki inançlarından bağımsız olarak, özleri itibariyle aynı olduğu ve diğer ırkların yahut medeniyetlerin inançlarının Avrupa Hıristiyanlığı’ndan aşağı seviyede olmak zorunda olmadığı düşüncesi.
    8. Özgürlük: İnançlar, ticaret, iletişim, sosyal etkileşim, cinsellik ve mülkiyet hakkı üzerindeki feodal ve geleneksel kısıtlamaların kaldırılması gerektiği fikri.
    9. İnsan Doğasının Aynılığı: İnsan doğasının temel karakteristiklerinin tüm zaman ve mekânlarda aynı olduğu düşüncesi.
    10. Sekülerizm: Genellikle ruhban sınıfı karşıtlığı olarak ortaya çıkan ilke. Aydınlanma düşünürleri geleneksel dini otoriteye karşılık dini inanışlardan arındırılmış seküler bilginin gerekliliğini vurgulamışlardır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.