Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Baskı gurupları

Bu sorunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz.

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-10-18 15:52:55

    Cevap : Baskı Grupları:
    Demokratik, çoğulcu, çok sesli toplumlarda siyasi ve ekonomik farklı seviyedeki kararları etkileyen, karar öncesi kamu oyunu şekillendiren teşkilatlı gruplardır. Sendikalar, dernekler, vakıflar gibi. Özellikleri:
    1) Devamlı bir örgütlenme 2) Çıkarları savunma: Çıkarlarlarını savunan topluluklar çeşitlidir. Maddi çıkarını savunanlar, fikirlerini savunanlar, ikisini birden savunanlar ya da ahlaki konuların arkasında maddi çıkarlarını savunanlar. 3) Baskı oluşturma


    Diğer Cevaplara Gözat
    Baskı gurupları

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-11-05 05:50:00

    Cevap : BASKI GRUBU TİPLERİ
    A) Kadro ve Kitle Baskı Grupları:
           ‘Kadro’ baskı grupları,genellikle,profesyonel açıdan,sayısı sınırlı meslek mensuplarını temsil ederler.Örneğin doktorlar,Üniversite öğretim üyeleri,mühendisler... İşçi sendikaları milyonlarca üye toplayabilirken,yukarıdaki mesleki baskı gruplarının üyeleri birkaç bin ve hatta bazı durumlarda sadece birkaç yüz kadar olabilecektir.
           Üyelerin az olmasına karşılık, kadro baskı grupları üyelerin toplumsal tabakalaşma yönünden toplumun üst kesimlerinden olmaları nedeniyle,etkili bir örgüt oluşturabileceklerdir.Özellikle yüksek tabadaki aydınların toplandığı bu gibi baskı grupları,örgüt yönünden örgüt içi disiplini yumuşak olan gruplardır.Grubun,maddi kaynakları,üyelerin saygınlığı,icra edilen baskı içinyeterli olmakta,örgüt yapısı ikinci plana  gösterebilmektedir.
           Kitle baskı grupları,kadro baskı gruplarına göre tam bir ayrılık göstermektedir.Mesleki yönden,kapsadıkları alan,milyonlarca kişinin çalıştığı kesimlerdir.Kadro baskı gruplarına göre en önemli farklardan biri,üyelerinin,toplumun anonim kişilerinden oluşmasıdır.Kadro baskı grubunun yalnız yöneticileri değil,çoğu kez normal üyeleri bile adlarıyla kamu oyunca tanınırken işçi sendikalarında bu söz konusu değildir.Kadro baskı grupları,zaman içinde de düzensiz bir görünüm gösterebilmektedir.
           Örgüt yönünden kitle baskı gruplarının oluşumu,yeni sorunların doğmasına yol açmıştır.Maddi yönden az sayıda yüksek miktarda gelir sağlayamadıklarından,kitle baskı grupları,yüksek sayıda üyenin devamlı ama azbir toplam tutan ödentileriyle yaşayan bir örgüt yapısını gerekli kılmıştır.Bunun sonucunda üyelerin kaydı ödentilerin toplanması sorunu ortaya çıkmış,kitle baskı grupları sırf bu amaçla hizmet edecek olan memurları işe almıştır.Kitle baskı gruplarında örgütün sürekliliği,iş disiplininin  katılığı,yöneticilerin giderek büyüyen otoriteleri,kadro baskı gruplarına göre tam bir ayrıcalık göstermektedir.

    B) Çıkar Doyumuna Dayanan:
           Bu yaklaşım kesimlerin (sektör) kendi aralarında ve diğer özel gruplardan kolayca ayırt edilmesini sağlamaktadır.Örneğin;kesimsel gruplar daha süreklidirler ve hükümet organlarıyla etkileyici ilişki kurmaları daha olasıdır.Oysa özel hedeflere yönelik gruplar siyasal iklim değişikliklerinden daha çok etkilenerek,güçlüklerle karşılaşırlar.Bir başka sınıflandırma elle tutulur ve somut çıkarlar arasında ayrıma gitmiştir.Bu farklılık grup üyelerinin motivasyonları açısından söz konusu olup güdülen politika hedefleri ikinci plana bırakılmıştır.Bir diğer sınıflandırma grupları ana politik ilgi alanlarına göre ayırmaktadır.Grup ideolojilerinde başka bir ayrım,örgüt içindeki çıkar (kar) ve değer değişimini esas almakta ve grubun örgüt olarak varlığını bu zemine oturtmaktadır.Diğer bir ayrım kriteri ekonomik menfaattir.Burada gruplar,üyelerinin ekonomik çıkarlarını,maddi menfaatlerini gözetmek ve geliştirmek amacıyla faaliyet gösterirler.Bu ana kategorinin içinde başlıca üç büyük alt kategori yer alır.Bunlar:
    *İşveren birlikleri
    *Tarım sektöründe çalışanların dernekleri
    *İşçi sendikaları
           İşveren organizasyonlarının en ünlüleri Amerika’da ‘İmalatçılar Milli Birliği’,İngiltere’de ‘Britanya Endüstrileri Federasyonu’,Fransa’da ‘Fransız işverenler Milli Konseyi’,Almanya’da ‘ B.D.I’ dır.
           Tarım sektöründe çalışanların kurdukları baskı gruplarının en tanınmışları ise Amerika Tarım Büroları Federasyonu,İngiltere’de Çiftçiler Milli Birliği, Fransa’da ‘Tarımsal Üreticiler Milli Federasyonu’ dur.
           İşçi Sendikalarına  gelince Amerika’da ‘Amerikan İşçi Federasyonu ve Endüstriyel Kurumlar Kongresi’,İngiltere’de ‘İşçi Sendikaları Kongresi’ Fransa’da ‘İş Genel Federasyonu İşçiler Fransız Federasyonu’ dur.

    C) Örgütsel Biçimleri Temel Alan Sınıflandırma:
           Temel bir ayrım olarak federal ve tekçi örgütleniş biçimleri belirtilmektedir.Tutunum açısından federasyonlar daha zayıf gözükmektedirler.Yapısal farklılıklara dayandırılan sınıflandırmaya göre gruplar,küçük orta ve büyük olarak ayrılabilirler.Başka bir yaklaşım liderlerle izleyiciler,sıradan üyeler arasındaki denetim ilişkilerini sınıflandırmaya esas olarak almaktadır.

    D) Üyelik Türlerine Göre Sınıflandırmalar:
           Birçok sanayileşmiş çıkar grupları görüntüsünün en az üç örgütsel düzeyde belirlediği ileri sürülmüştür.İşlemsel birimde üyeler bireylerdir ve örgütün birincil etkinliği bu bireylerin gereksinmelerine cevap vermektir.Bir diğer düzey de uluslararası bir sendika veya ticaret birliğinin üyesi yeni bir alt örgüt işlemesi birimi oluşturabilir.Üçüncü bir düzey zirvelerdir.Zirve grupları,üye örgütlerinden farklı siyasal roller oynarlar,uyuşumu sağlama ve temsil gibi merkezi bir yapı gerektiren görevleri yürütürler.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.