Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Batı cephesinde yapılan savaşlar ve sonuçları

batı cephesinde yapılan savaşlar ve sonuçları sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hera

    • 2021-11-19 18:02:27

    Cevap :

    Batı cephesinde yapılan savaşlar

    1. I.İnönü,
    2. II. İnönü,
    3. Kütahya- Eskişehir Muharebeleri,
    4. Sakarya Meydan Muharebesi,
    5. Başkomutan Meydan Muharebesi(Büyük Taarruz)

    Batı cephesinde yapılan savaşların sonuçları

    I. İnönü Muharebesi'nin sonuçları;

    Yunan ordusu durduruldu Yunan ordusu kuzeyde İnönü, güneyde Afyon hattı olmak üzere her iki taraftan da geri çekildi Moskova Antlaşması İstiklâl Marşı'nın kabulü Londra Konferansı Afganistan Dostluk Antlaşması 1921 Anayasası'nın kabulü.

    II. İnönü Muharebesi'nin sonuçları;

    Türk Ordusu, II. İnönü Muharebesi'nde sayıca üstün Yunan Ordusu'na karşı kesin bir galibiyet kazanmıştır. Bu başarının ardından İtalyanlar hiç baskı görmedikleri halde Anadolu'dan çekilmeye başlamış, Fransızlar Zonguldak'ı tahliye etmiştir. İngilizler ise Ankara ile doğrudan temas aramaya başlamıştır.

    Kütahya- Eskişehir Muharebeleri sonuçları;

    Kütahya-Eskişehir Muharebeleri, yeni kurulan düzenli ordunun Batı Cephesi'nde kaybettiği tek savaştır. Afyon, Eskişehir ve Kütahya Yunanlıların eline geçti. Ordunun daha fazla zayiat vermesini istemeyen Mustafa Kemal orduyu Sakarya Nehrinin doğusuna kadar çekti.

    Sakarya Meydan Muharebesi sonuçları;

    1. Türk tarafı için savunma savaşlarının sona ermiştir. Uzun süredir bu yönde hareket eden ordular artık taarruz ederek savaşmaya başlamışlardır.
    2. Savaş sonrasında Yunanlar Türkiye’den tamamen çekilmişlerdir. Aynı şekilde İtalyanlar da Anadolu’daki birliklerini geri çekmişlerdir.
    3. Milli Mücadele Dönemi içerisinde gerçekleştirilen son savunma savaşı olan Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında Fransızlar ile Ankara Anlaşması imzalanmıştır. Ayrıca Mustafa Kemal, Sakarya Meydan Muharebesi ile Gazilik unvanı ve Mareşallik rütbesi elde etmiştir.
    4. Ankara işgali konusunda başarısız olan Yunanlar, İstanbul işgali konusunda almış oldukları kararlardan da tamamen vazgeçerek İstanbul’dan da çekilmişlerdir.

    Başkomutan Meydan Muharebesi(Büyük Taarruz) sonuçları;

    1. 30 Ağustos 1922 günü Yunan kuvvetleri yok edildi ve kesin zafer kazanıldı,
    2. M. Kemal'in “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!” emriyle Yunanlılar takip edildi,
    3. Yunan komutan Trikopis esir alındı,
    4. 9 Eylül 1922'de İzmir'e girildi.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    KIŞUYKUSU

    • 2021-11-19 12:45:09

    Cevap : Batı cephesinde yapılan savaşlar ve sonuçları sorusunun cevabı:

    Yunanistan'ın İzmir'i işgali İngilizlerin, özellikle de Birleşik Krallık Başbakanı David Lloyd George'un, İngiliz kabinesindeki işgale karşı çıkan Lord Curzon, Arthur Balfour ve Edwin Montagu gibi bakanların muhâlefetine rağmen, kısa süre önce I. Dünya Savaşı'nda yenilmiş olan Osmanlı İmparatorluğu üzerinde Yunanlara toprak vaat etmesi üzerine gerçekleşti.

    Savaş Yunan kuvvetlerinin 15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgal etmesi ile başladı.
    İşgal kuvvetleri Anadolu içerisinde ilerledi ve Manisa, Balıkesir, Aydın, Kütahya, Bursa ve Eskişehir gibi şehirleri işgali altına aldı; bu ilerleme sırasında Urla, Malgaç, Bergama, Erbeyli, Erikli, Tellidede ve Aydın'da Kuvâ-yi Milliye birliklerinin gösterdiği direniş Yunan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirdi. Bu direnişler çoğunlukla Yunan askerlerinin sert tepkisiyle sonuçlandı ve bunun bir sonucu olarak Menemen Katliamı gibi katliamlar gerçekleşti. 1920'nin sonlarında Aleksandros bir maymun ısırığı ile öldü ve Yunanistan'da Venizelos hükûmeti düştü. Eski kral I. Konstantin'in dönüşü üzerine İtilaf Devletleri, Yunanlara desteklerini kesip ambargo uyguladılar. Böylece Anadolu harekâtında yalnız kalan ve İtilaf desteğini kaybeden Yunanistan'daki hükûmet değişikliği esnasında yapılan Gediz Muharebeleri'nin ardından düzenli ordu kuruldu.

    Yunan kralı Konstantin'in emri ile yapılan keşif taarruzu Birinci İnönü
    Muharebesi'nde durduruldu. Bu esnada İtalya ve Fransa, eski düşmanları olan kralın dönüşü nedeniyle Sevr'in gözden geçirilmesini talep ettiler. Bu talepler üzerine toplanan 21 Şubat 1921'deki Londra Konferansı'nda, İtalya ile Fransa, Yunanistan'a karşı Türkleri yani Ankara'yı desteklediklerini ilân edince Yunanlar taarruz kararı alarak saldırıya geçtiler. İkinci İnönü Muharebeleri ile Yunan ilerleyişinin önüne geçildi, ancak Türk kuvvetlerinin Temmuz'da Kütahya-Eskişehir Muharebeleri'nde aldığı yenilgi sonucu Yunan ordusu yeniden ilerlemeye başladı.

    Sakarya Meydan Muharebesi'nde
    Yunan ilerlemesi ikinci ve son kez durduruldu. Ağustos 1922'de Türk
    kuvvetleri tarafından Büyük Taarruz başlatıldı, ve taarruz sırasında Dumlupınar'da gerçekleşen muharebe ile İzmir'in Kurtuluşu ve ardından gerçekleşen yangın ile savaş son buldu.

    Savaşın sonucu;
     Savaşın sonucunda işgal altındaki Batı Anadolu ve Doğu Trakya yeniden Türklerin eline geçti, Mudanya ve Lozan Antlaşması ile yeni kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenliği tanındı,
    Yunanistan'da 11 Eylül 1922 Devrimi gerçekleşti ve Türkiye ile Yunanistan arasında bir nüfus mübadelesi gerçekleştirildi. Savaş sırasında iki tarafın da gerçekleştirdiği etnik temizlik ve katliamlar 640.000 Türk ve 264.000 Rum olmak üzere yüzbinlerce sivilin ölümüne yol açtı; buna ek olarak Yunanların gerçekleştirdiği tahribat ile 250'den fazla köy yandı ve 860.000 Türk mülteci durumuna düştü.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.