Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Bebeklerde mukuslu kaka

Bebeklerde mukuslu kaka neden olur? Ne yapmak lazım, tehlikeli mi?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-05-15 13:17:47

    Cevap :

    Bebeklerde sümüksü vaya diğer adıyla mukuslu kaka, bir enfeksiyon ,bir sindirim bozukluğu veya bir gıda alerjisine bağlı olabilir. Eğer mukuslu kaka kanla beraber görülüyorsa özellikle dikkat edilmelidir. Bebek kakasında bazen mukus bazen de hem mukus hem de kan görülmesi, proktokolit adı verilen bir hastalığın habercisi olabilir. Proktokolitler, besin alerjilerine bağlı olarak gelişir ve “alerjik proktokolit” olarak adlandırılır. Bebeğinizin alerjisinin olduğu gıdayı tüketmesi ile kalın bağırsağında iltihap oluşabilir ve bu durum bebeğinizin kakasında mukus ve kan görülmesine sebep olabilir. Bebeğinizin ilk altı ayında görülen ve alerjik bir hastalık olan proktokolite en sık neden olan alerjik gıda ise inek sütüdür. Böyle bir durumla karşılaştığınızda doktorunuzla görüşebilirsiniz.

    Bebeklerde mukuslu-balgamlı kaka çoğu bir soruna işaret eder. Ancak sadece bir ya da iki kakada yoğun sümük görülüyor, ondan sonra geçiyorsa bunu önemsemek gerekmez ve/veya çocuk o sırada bir üst solunum yolu ya da akciğer enfeksiyonu geçiriyorsa, özellikle balgam sökücü ilaçların kullanımı sonucunda, bebek balgamını atamayıp direkt yuttuğu için kakası sümüksü olabilir. Bu durum hastalık sonlandıktan sonra ortadan kalkacaktır. Ancak bunun dışındaki durumlarda sümüksü kaka ısrarcı ve devamlıysa, bu durumun önemsenmesi gerekir. Çünkü sümüksü kakanın önemli bazı nedenleri olabilir.

    Bebeğin kakası hafif de olsa sümüksüyse ancak bebek sürekli ağlıyor ve karın gerginliği yaşıyorsa bu önemli bir sorundan kaynaklanıyor olabilir. Bizim esas üstünde durmamız gereken konu ise her kakasının sümüksü olması, hatta zaman zaman sümüğün kakanın önüne geçmesi, kakanın sümük yapısında görünmesidir. Bunlar her zaman sorun göstergesidir.

    Bebekte sümüksü kaka kronik bir haldeyse, ilk aklımıza gelen şey bebekte inek sütü proteini alerjisidir. İnek sütü alerjisi olarak da bilinen ve sıklıkla laktoz intoleransı ile karıştırılan bu durum anne sütü alan bebeklerde annenin tükettiği inek sütü türevlerinden yani inek sütü ve süt ürünlerinden; mama alan bebeklerde de mamanın içeriğindeki inek sütü kökeninden kaynaklanır. Bunun için sadece anne sütü alan bebeklerdeki inek sütü alerjisi için anneye diyet verilir; mama alan bebeklerde ise özel mamaya başlanır.

    Bebekte sümüksü kakanın bir diğer sık rastlanan nedeni ise bağırsak enfeksiyonlarıdır. Bağırsak enfeksiyonları bebeklerin kakasının sümüksü olmasına yol açar. Ancak bu durumda sümüksü kakaya; ateş, bağırsaklarda ağrı, çocukta genel durum bozukluğu ve kusmalar eşlik edebileceği için aile zaten durumun farkına varır.

    Bebeklerde sümüksü kakanın bir diğer sebebi ise toplumumuzda sık rastlanan laktoz intoleransıdır. Özellikle ek gıdalar, buğday verilmeye başlandıktan sonra oluşan sümüksü kaka çölyak veya gluten alerjisi (gluten enteropatisi) habercisi olabilir.

    Hayatın ilk aylarından itibaren yapılan sümüksü kaka ise çocuk doktorları açısından kistik fibrozis belirtisi olabilir. Ancak kistik fibroziste sadece sümüksü değil, yağlı, yoğun, kötü kokulu bir kaka söz konusudur. Zaman zaman kakada sümüklenmeler de görülebilir.

    Bebekte sümüksü kaka ısrarcıysa, yoğun sümük görülüyorsa, mutlaka doktorun haberdar edilmesi gerekir.

    Bebeklerde mukuslu kaka nedenleri

    1. - Besin alerjileri
    2. - Laktoz interolensı (inek sütü proteini alerjisi)
    3. - Çölyak hastalığı (gluten enteropatisi)
    4. - Bağırsak enfeksiyonları
    5. - Kronik enflamatuvar bağırsak hastalıkları
    6. - Kistik fibrozis

    Bebeklik döneminde en sık görülen inek sütü alerjisinde ilk belirtiler, mukuslu (sümüklü) dışkı yapma ve gaz sancısını taklit eden ağrılardır. Özellikle dışkısında kan ve mukus (sümük) bulunduran bebeklerde inek sütü alerjisi dikkatle araştırılmalıdır.

     Kansızlık (anemi) mukuslu kaka çıkarmaya eşlik eder. Bu bebeklerde ishal ve kolik şeklinde karın ağrısına sıklıkla rastlanır. Kusma ve büyümede yavaşlık dikkati çeken diğer bulgulardır.

    Bu durumlarda mutlaka bir gaita analizi yapılması ve bakteri, virüs veya enfeksiyon olup olmadığının uzman tarafından kontrol edilmesi gerekir. Eğer tahlillerde herhangi bir bulguya rastlanmazsa , muhtemelen toplumda en çok karşılaşıldığı üzere, inek sütü alerjisidir. Bebek direkt olarak inek sütü almıyor olsa da annenin almış olduğu  peynir, yoğurt gibi  gıdalardaki inek sütü bebeğe nüfuz etmektedir. Bu sebeple bebeğin kakasında mukus oluşuyor olabilir.

    İşi tabi şansa bırakmamak gerekli ama doktora gitmeden önce telaşlanmamanız adına;

    Eğer kakada kan yoksa , sadece mukus görünüyorsa ancak bu mukusta çok kötü bir koku yoksa ve bebek mutluysa, muhtemelen bağırsakların yüzeyini kayganlaştıran sümüksü maddenin, zorlama sebebi ile dışarıya atılmasından kaynaklı da olabilir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Bebeklerde mukuslu kaka

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    gokturk

    • 2020-04-25 12:10:47

    Cevap : Mukuslu Kaka

    Mukuslu kakanın sebepleri anne sütünün fazla gelmesi (önsütü fazla alması), bebeğin diş çıkarırken fazla salya üretmesi ve bunu yutması ya da değişik gıda alerjileri olabilir. Mukuslu kaka 2 günden fazla sürüyorsa doktora danışmanızda fayda var.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.