Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Belgisiz sıfat nedir

Kısa bir açıklama

Bu soruya 4 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Ugur

    • 2015-04-16 06:51:23

    Cevap : Belgisiz Sıfatlar: Varlıkları tam olarak değil de aşağı yukarı, belli belirsiz belirtmeye yarayan sıfatlardır. Bu sıfatlar nesnelerin dış vasıflarını, özellikle sayılarını, miktarlarını belirsiz olarak bildirir. Belgisiz Sıfatlara Örnekler: * Bir kız                * Bütün gün           * Başka yer      * Bazı geceler        * Her yer * Bir gün               * Bütün çocuklar   * Başka gün     * Bazı  kanallar    * Her gün * Bir akşam           * Bütün  yollar      * Başka kimse  * Bazı yemekler    * Her güzel * Bir kaç kuruş      * Bütün kuşaklar   * Başka biri      * Bazı dersler        * Her çiçek *Kimi zaman          * Çoğu elbise     * Çok şey      * Hiç kimse        * Az adam   *Fazla  işçi *Kimi günler          * Çoğu kitap      * Çok ev        * Hiçbir şey       * Az iş         *Fazla sıra *Kimi saatler         * Çoğu sanatçı   * Çok para     * Hiçbir kimse   *Az para     *Fazla yolcu *Kimi düşünceler   * Çoğu gün        * Çok kimse   * Falan adam   * Filan yer  *Falanca gün   Önemli Not: “Bir” sözcüğü varlığın sayısını bildiriyorsa sayı sıfatıdır. Herhangi bir anlamına geliyorsa belgisiz sıfattır. Örnek: Küçük kız bir gün sonra eve geldi. (Sayı sıfatı) Küçük kız elbet bir gün eve gelecek. (Belgisiz sıfat)

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    BilimKuşu

    • 2015-04-15 18:17:53

    Cevap : İsimlerin nicelik yönüyle belirsizliklerini ifade eden sıfatlardır. Örnekler: Bazı konularda bilgisi yoktur. Birtakım yanlış fikirleri vardı. Hiçbir öğrenci gelmemişti. Bütün kitapları aldı. Her yer tertemizdi. Bir gün bu iyiliğinizi ödeyeceğim. Cümlelerinde altı çizili sözcükler belgisiz sıfatlardır. İsimleri sayıca az çok belli etmişler ancak tam bir özellik bildirmemişlerdir. * Farklı kaynaktan belgisiz sıfatlar İsimlerin sayılarını ve miktarlarını kesin olarak değil, yaklaşık, aşağı yukarı, belli belirsiz bildiren sıfatlardır....
    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-04-16 09:43:46

    Cevap : BELGİSİZ SIFATLAR
    İsimlerin sayılarını ve miktarlarını kesin olarak değil, yaklaşık, aşağı yukarı, belli belirsiz bildiren sıfatlardır. En çok kullanılanları şunlardır:

    “bir, birkaç, birçok, az, çok, biraz, birtakım, bütün, bazı, tüm, her, hiçbir, herhangi bir, kimi...

    Bazı işlerde acele edilmeli.

    Birkaç arkadaş dışarıda bekliyor.

    Hiçbir emek boşa gitmez.

    Bütün öğrencileri bahçeye çıkarmışlar.

    Her konuda bilgi sahibi olamayız.

    Bir gün yine karşılaşırız.

    başka / bir / boyut, 

    kimi insanlar, 

    bir yaz günü, 

    bazı sıfatlar

    herhangi bir zaman

    her soru, 

    birtakım insanlar, 

    birkaç kişi, 

    Birçok seneler geçti; dönen yok seferinden.

    tüm insanlar, 

    bütün varlıklar...

    Bunlardan bazılarının belirttiği isimler çoğul eki alamaz, bazılarının tamlananları çoğul olmak zorundadır; bazılarınınki de yerine göre tekil de olabilir, çoğul da.

    Bütün insan→ bütün insanlar

    Çoğu insan→çoğu bitkiler

    Not: Asıl sayı sıfatı olan “bir” ile belgisiz sıfat olan “bir” karıştırılabilir. “Bir” kelimesi kesinlik anlamı taşırsa sayı sıfatı olur. Kesinlik bildirmezse belgisiz sıfat görevini üstlenir. 

    Bir çiçekle yaz olmaz

    bir tane çiçek. asıl sayı sıfatı

    Onu bir akşam vakti gördüm. 

    Herhangi bir akşam vakti belgisiz sıfat

    “Birkaç, fazla, her, her bir, herhangi bir, hiçbir...” kelimeleri belgisiz sıfat olduğunda tamlanan tekil olur. Birkaç insan (Doğru) / Birkaç insanlar (Yanlış) 

    “ Bazı, nice, bütün, tüm, başka...” kelimeleri belgisiz sıfat olduğunda tamlanan çoğul olur. Bazı insanlar (Doğru) / Bazı insan (Yanlış)

    “Birtakım” kelimesi “bazı” anlamına gelirse bitişik; bu anlama gelmezse ayrı yazılır. Birtakım insanlar, bunu hâlâ anlayamadı. / Okulumuz bu sene de bir takım elbise verdi. 

    “Az, çok” kelimeleri isim, sıfat, zarf olarak kullanılabilir. Aza kanaat etmeyen, çoğu bulamaz. (İsim) / Çok çalıştım (Zarf) / Az para verdiler (Sıfat)

    “Çok” kelimesi –u ekini alarak belgisiz zamir olur. Öğrencilerin çoğu kaçtı.  
    Cevap Yaz Arama Yap

    sedanurbirinci

    • 2015-04-20 15:01:21

    Cevap : * Farklı kaynaktan belgisiz sıfatlarİsimlerin sayılarını ve miktarlarını kesin olarak değil, yaklaşık, aşağı yukarı, belli belirsiz bildiren sıfatlardır. 

    “bir, birkaç, birçok, az, çok, biraz, birtakım, bütün, bazı, tüm, her, hiçbir, herhangi bir, kimi...
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.