Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Belli bir hukuk düzeni içerisinde hukuk kurallarının kişilere belli yönde davranmaya izin vermesi belli şeyleri istemeye yetkili kılmasıdır

belli bir hukuk düzeni içerisinde hukuk kurallarının kişilere belli yönde davranmaya izin vermesi belli şeyleri istemeye yetkili kılmasıdır sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2021-02-27 12:21:57

    Cevap :  Belli bir hukuk düzeni içerisinde hukuk kurallarının kişilere belli yönde davranmaya izin vermesi belli şeyleri istemeye yetkili kılmasıdır sorusunun cevabı

    Belli bir hukuk düzeni içerisinde, hukuk kurallarına kişilere belli yönden davranmaya izin vermesi, belli şeyleri istemeye yetkili kılmasına HAK denir.

    Hak, kişilerin hukuk düzenince korunan menfaatleridir. Kişilerin lehlerine olan bir durumun kanunlar tarafından korunması, bu korumaya uymayan kişilere karşı ise kanuni girişimlerde bulunulması gibi yetkiler verir. 

    Hak, hareket ve varlığın meşruiyet kaynağıdır.

    Örneğin insan, yaşama hakkına dayanarak yaşamını sürdürür ya da düşünce özgürlüğü hakkına dayanarak düşünce izharında bulunur. İnsan, hayvanlar ya da herhengi bir mahluk gibi iradesi herhangi bir şekilde sınırlanmadığı için, bu kaynağa dayanarak herşeyi yapabilir. Ama bu şekilde davranırsa kaos ortaya çıkar ve düzen ihtiyacı ortaya çıkar.

    Düzen kuralların konulması ve uyulmasını sağlamak amacıyla, uyulmadığı takdirde müeyyidelendirilmesi ile oluşur. Bu kuralları devlet belirler. Devlet,bu kuralları belirlerken, meşruiyet kaynağını, insanların ona düzeni sağlasın diye devrettiği haklardan alır. Yaşamın bir amacı kişinin kendini bulmasıdır. Kim olduğunun yaşamda, kişinin kendisinin bulması için düşünmesi , araştırması, incelemesi, denemesi vb. davranışları ve olayları yaşaması, öğrenmesi, sorgulaması gerekir bu yüzden hak kavramı insanlar için gereklidir.

    Temel Haklarımız

    Yaşama Hakkı: Kişinin fiziksel varlığının sürdürebilmesinin güvencesini oluşturan insan hakkıdır.

    Sağlık Hakkı:
     Herkesin kendisinin ve ailesinin sağlık ve refahı için beslenme, giyim, konut ve tıbbi bakım hakkı vardır.

    Eğitim Hakkı:
     Eğitim para ile satın alınamayan kişinin tam anlamıyla toplumda bir birey olmasını sağlayan, onun topluma yararlı bir birey olmasını sağlayacak haklardandır.

    Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı:
     1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934'te Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

    Düşünce, Toplantı ve Gösteri Özgürlüğü:
     Toplanma ve gösteri özgürlüğü, bireylerin ve kurumların düşüncelerini açığa vurmak amacıyla toplanabilmelerini ve yürüyüş ya da başka yöntemlerle gösteri yapabilmelerini öngören özgürlüktür.

    Dilekçe Hakkı:
     Türk vatandaşları kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptirler.

    Konut Dokunulmazlığı:
     Belli koşulların gerçekleşmesi dışında, kişilere ait konutlara girilmemesi, arama yapılmaması ve buralardaki eşyaya el konulmamasıdır.

    Basın Özgürlüğü:
     Haber, fikir ve düşünceleri, çoğaltıcı araçlarla, serbestçe açıklayabilmek özgürlüğüdür.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-11-09 11:12:17

    Cevap :

    Hak; belli bir hukuk düzeni içerisinde, hukuk kurallarının kişilere belli yönde davranmaya izin vermesi, belli şeyleri istemeye yetkili kılmasıdır. Söz gelimi açık lisede okuyan bir öğrenci, bütün kredilerini tamamladıktan sonra diploma almaya hak kazanır. Herhangi bir konuda mağdur olan birisi mahkemeye dava açarak mağduriyetinin giderilmesini isteme hakkına sahiptir.

    Haklar yürürlükteki hukuk düzenin bağlı olarak toplumdan topluma, zamandan zamana değişebilir.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.