• 1
3
Okunma
1831
Cevap
1
Soru :

Betimleme,Açıklama,Bilgi Verme Ve Öyküleme Hakkında 5. Sınıf Test Soruları. Yarına Acil Lazım :S

5. Sınıf Test Soruları Lütfen
Bölüm: Türkçe
Durum: Çözüldü
Tarih: 4 yıl önce
0 kişi takip ediyor

Cevap Yaz


×
Seç Değiştir



×
Seç Değiştir

×
Örnek 1 : https://www.youtube.com/watch?v=0zuBFyfQ3Qc
Örnek 2 : https://vimeo.com/8802569

Verilmiş Cevaplar


2



2015-12-18 10:03:09 #
Cevap : TEST SORULARI
“1917’ de Zile’ de doğan Cahit KÜLEBİ şiirlerinde Anadolu insanının yaşamını, acılarını doğa ve toplum ilişkilerini yansıtmıştır. Halk şiirinin kaynaklarından yararlanmıştır. Yalın bir anlatımı vardır …”

1.Yukarıdaki paragrafta hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.öyküleme
b.betimleme
c.tartışma
d.açıklama

Uzun zaman işsiz güçsüz dolaştıktan sonra bir gün köprü üstünde giderken intiharın cesaret mi korkaklık mı olduğunu kendi kendime düşünmüştüm. O sırada biri koluma yapışmıştı. Okul arkadaşımdı. Tanımıştım; ama adını anımsayamamıştım… Birlikte yürümeye başladık. Eski günleri andık

2.Yukarıdaki paragrafta hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.öyküleme
b.betimleme
c.tartışma
d.açıklama

Diller, tıpkı ağaçlar gibi mevsim mevsim rengini kaybeder, ölü yapraklarını döker ve tazelerini açar. Dilin yaprakları sözcüklerdir. Herkesçe kullanılan çok canlı olan sözcük, bir süre sonra ölüden başka bir şey olmaz

3.Yukarıdaki paragrafta düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?
a.sayısal verilerden yararlanma
b.benzetme
c.karşılaştırma
d.örneklendirme

-  “Bir ödül için kendini satan adam ne yazar olabilir, ne de insan olabilir. İnsan olunmadan da yazar olunmaz. Bağımsızlık lazım. Gerçek yazar, sıradan bir insan değildir. Ona ihtiyacı vardır toplumun. Bu ihtiyacı duyan toplum yükselir. Bu ihtiyacı karşılayan insan kazanır.”

4.Yukarıdaki paragrafta hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.öyküleme
b.betimleme
c.tartışma
d.açıklama

Kişilerin bir ülkeden diğerine, bir bölgeden diğerine göçme sebepleri sayısız denecek kadar çok ve karmaşıktır.Geleneksel olarak ekonomik faktör etkileyici olmuştur. Örneğin göçebelerin daha iyi yiyecek, işçilerin daha iyi iş, ailelerin maddi olarak yaşam standartlarını geliştirmek için göç ettikleri söylenebilir.

5.Yukarıdaki paragrafta hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.öyküleme
b.betimleme
c.tartışma
d.açıklama

"1882'de İstanbul’da doğdu. 9 Ocak 1964’te İstanbul’da yaşamını yitirdi. 1901'de Üsküdar Amerikan Kız Koleji’nde mezun oldu. Öğretmenleri arasında Rıza Tevfik Bölükbaşı ile sonradan evlendiği ve ilk kocası olan Salih Zeki de vardı. İlk yazıları "Halide Salih" takma adıyla Tanin gazetesinde yayınlandı.”

6.Yukarıdaki paragrafta hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
a.öyküleme
b.betimleme
c.tartışma
d.açıklama

İlk davranışı, düşünmeye zaman bile bulamadan çocuğu arayıp ona  parasını vermek olacaktı.Ama, tüm çabaları  boşa çıkmış, ona bir türlü rastlayamamıştı.”Ben bir sefilim!” diye haykırarak kendisini suçladığından, gerçekten bir sefil olduğunu da algılayacaktı.

7.Yukarıdaki paragrafta aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır?
a.Betimleme
b.Öyküleme
c.Açıklama
d.Tartışma
Öğretmen ayağı kalktı.  Sınıfı şöyle bir süzdükten sonra Ali’yi tahtaya kaldırdı.  Ali öğretmenin sorduğu sorulara tek tek cevap verdikten sonra yerien oturdu ve öğretmen bir başkasını tahtaya kaldırdı.

8.  Yukarıdaki paragrafta hangi anlatım tekniğinden yararlanılmıştır?
A) Öyküleme
B) Betimleme
C) Tartışma
D) Açıklama

Ön sözü okuyup da ne yapacaksınız?Elinizdeki kitabın yazarı meşhur da olsa, meçhul de olsa, birazdan başlayacağınız eser hakkında, bir başkası tarafından ileri sürülmüş görüşleri okumak kitabın tadını kaçırmak için birebirdir.Okuyucu biraz arar ve yüzeysel bir ön söze girecek ayrıntıyı kendi kendine bulur.Bırakalım, zahmet etsin! Okuyucuyu bu kadar kolaycılığa alıştırmamalıyız.

9.  Yukarıdaki paragrafta hangi anlatım tekniğinden yararlanılmıştır?
A) Öyküleme B) Betimleme C) Tartışma D) Açıklama

Kitap okumanın en önemli faydalarından biri de insana kendini tanıma fırsatı vermesidir. Okuyan insan hangi dalda başarılı olacağını çok çabuk kavrar. Unutmamalıyız ki aydınlanmamızı sağlayan Edison, Nobel ödüllü büyük fizikçi Einstein üniversiteden mezun değildi. Ama okudukları kitaplar sayesinde hangi dalda kabiliyetli olduklarını keşfettiler ve başarılı oldular. Evet, görüldüğü gibi hayatta başarılı olmanın tek şartı var oda kitaplarla dost olmak.

10.Yukarıdaki paragrafta düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?
a.sayısal verilerden yararlanma
b.benzetme
c.karşılaştırma
d.örneklendirme

Odada tıknaz, orta yaşlı biriyle karşılaştım. Üstü başı perişandı; ama pek heybetli bir yakalık takmıştı. Sesinde tepeden bakıyormuş gibi bir hava, davranışlarında kibar bir iş yapıyormuş gibi anlatılmaz bir hal vardı. Bu kişi Doktor Ali Beydi. “Bu akşam uğrayıp hastayı kontrol edeceğim.” dedi. Sonra çantasını aldı. Yavaş adımlarla odadan ayrıldı.

11.Yukarıdaki parçada anlatım biçimlerinden hangileri kullanılmıştır?
A) Benzetme- Tartışma                                  B) Örneklendirme – Tasvir
C)Tanımlama – Öyküleme                              D) Tasvir - Öyküleme

Edebiyata bulaşmamış kişilerin çevirileri tatsız, biçimsiz oluyor.Sanatçı yönleri olmadığı için güzellik ve şekil kaygıları da gelişmemiştir.Voltaire’nin , Goethe’nin söylemek istediklerine aldırdıkları yok.Unutmamalı ki bu sanatçıların eserleri , birer sanat yapıtıdır.Düşünce doludur; ama düşünce zevkle okunacak biçimde işlenmelidir.

12.Yukarıdaki paragrafta düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?
a.sayısal verilerden yararlanma
b.benzetme
c.karşılaştırma
d.örneklendirme

Uçurumun kenarına yaklaşmıştım. Rüzgar saçlarımı ılık ılık okşuyordu. Aşağıya baktım. Kuşlar, ağaçlar, böcekler neşe içinde şarkı söylüyordu. Bütün yaşadıklarım gözümün önünden bir bir geçti. Anladım ki yaşamak güzel şey!

13. Paragrafta aşağıdakilerden hangisi kişileştirilmemiştir?
A) Rüzgar B) saçlar C) Kuşlar D) Ağaçlar

Ne gariptir ki şairlerimiz şiir yargılamasını, yorumlamasını bilenlerimizden çok daha fazla. Şiiri oluşturmak, şiiri anlamaktan daha kolaydır.  Şiirin orta hallisi sanat bilgisiyle yargılanabilir ama şiirin iyisi aklın üstündedir. Onun güzelliğini fark eden, ona varmasını bileni saran coşkunluk şiiri dinleyen başkasını da etkiler. Tiyatrolarda daha açık görülür ki şairi öfkeye, yasaya, kine kaptıran esin gücü şairden oyuncuya,  oyuncudan da bütün halka geçer.

14.  Yukarıdaki paragrafta hangi anlatım tekniğinden yararlanılmıştır?
A) Öyküleme B) Betimleme C) Tartışma D) Açıklama

cevap anahtarı
1.d
2.a
3.b
4.c
5.d
6.d
7.b
8.a
9.c
10.d
11.d
12.d
13.b
14.c
0 kişi beğendi

01 | Sesteş Kelime Örnekleri

* Yılanı gören at birden şaha kalktı.* Mutfaktaki pislikleri çöpe at.* Al bayrağıma sarılı cansız bedenimi al.* Gül: “Gül.” dedi, bülbüle.* Kalem böyle çalınmıştır yazımaYazım kışıma uymaz, kışım yazıma* Kırda yaptığımız piknikte yanımıza kır saçlı bir ihtiyar geldi.* Adresimi hemen bir kenara yaz.Bu yaz yurtdışına çıkmayı düşünüyorum.* Depodaki bidonlar ağzına kadar dolu.Bu mevsimde buralarda dolu yağar.* Ben, sizinle gelmek istemiyorum.Çenesinde küçük bir ben vardı.* Yaralı yolcu, çok kan kaybediyor.Güler yüzüne, tatlı.. - Yazıya Git..

02 | Eş sesli kelime örnekleri

Yazılışı ve okunuşu aynı olduğu hâlde anlamları farklı olan kelimelerdir.

Açıklamalı Örnekler:
Gül: 1. çiçek, 2. gülmekten emir
Kır: 1. kırsal alan, 2. kırmaktan emir, 3. beyaz
Yazma: 1. baş örtüsü, 2. yazmaktan olumsuz emir, 3. yazma işi

Eş Sesli Kelime Örnekleri Cümle Halinde Örnekler “Oyuncakları olmuş çocukların kurşunlar”
“Zalimler her saat taze fidanları kurşunlar”

Neden kondun a bülbül kapımdaki asmaya
Ben yarimden vazgeçmem götürseler.. - Yazıya Git..

03 | Bireyin Sorumlulukları

İyi birer vatandaş olarak toplum içinde, toplumun diğer üyeleriyle bir arada ve uyumlu yaşamamız gerekmektedir. Sosyal ilişkilerinde adil davranabilmek, ahlak kurallarına uygun davranışlar gösterebilmek ve dürüst olabilmeliyiz. Sevgi, saygı ve anlayış duyguları ile diğer kişilerle dayanışma içinde bulunmalı, eleştirilere açık olmalı, başkalarının iyi davranışları ve başarılarını takdir etmeliyiz.Genel olarak topluma karşı vazife ve sorumluluklarımızı maddeler halinde şöyle ele alabiliriz:1- Topluma karşı sorumluluklarımızın başında,.. - Yazıya Git..

04 | Homojen Ve Hetorejen Karışımlara Örnekler

HOMOJEN KARIŞIMLARA ÖRNEKLER• Çözeltiler• Şekerli Su• Tuzlu Su• Asitli Su• Bazlı Su• Alkol – İyot• Hava• Çay• Kola• Soda• Gazoz• Kolonya• Ter• Tükürük• Gözyaşı• Ham petrol• Cam (Si, Na2O)• Alaşımlar (Çelik, Lehim, Bronz, Pirinç)• Sirke• Maden suyu• Metal para• Çelik• Deniz suyu• Lehim
HETOROJEN KARIŞIMLARA ÖRNEKLER
• Demir tozu – Kükürt tozu• Su – Tebeşir tozu• Su – Kükürt tozu• Su – Yağ• Su – Benzin• Elma – Armut• Çamurlu su• Kum – Su• Kum – Çakıl• Su –.. - Yazıya Git..

05 | Vatandaşlık Sorumluluklarımız Nelerdir

VATANDAŞLIK HAK, GÖREV ve SDORUMLULUKLARIMIZ NELERDİR?a- Seçme ve seçilme hakkı.b- Kanunlara uymakc- Vergi vermek.d- Askerlik yapmak.1.Seçme ve seçilme hakkı: Kendi içimizden en nitelikli, en becerikli, bilgili, ahlâklı kişiyi belirleyebilmek ve ilerleyebilmek için bu görevimizi yerine getiririz. 18 yaşını dolduranlar seçime katılabilirler. Sadece er ve erbaşlar ile askerî öğrenciler ve hükümlüler oy kullanamazlar.2.Kanunlara uymak: Toplum huzuru ve barışının sağlanabilmesi, hak ve özgürlüklerin korunabilmesi, devlet otoritesinin ve devamlılığının.. - Yazıya Git..

07 | Uyruk sorusuna ne cevap verilir

Uyruk sorusuna ne cevap verilir - Soruya Git..

08 | Çanakkale savaşları sırasında türk askerinin gösterdiği kahramanl...

Çanakkale savaşları sırasında Türk askerinin gösterdiği kahramanlıkla ilgili bildiğiniz bir anıyı yazınız. Ayrıca ama fakat ancak veya kelimelerinin geçtiği anılar olsun. - Soruya Git..

09 | Geçmişten günümüze kılık kıyafet değişimi nelerdir

1 .sınıf öğrencisinin anlayacağı şekilde geçmişten günümüze kılık kıyafet değişimi nelerdir? Eskiden Giyilen kıyafetlerle Günümüzde Giyilen kıyafetleri karşılaştırınız? - Soruya Git..

10 | İletişim Öğesi Örnekleri

İletişim öğelerine 5 tane örnek verir misiniz. Yani diyaloglar alıcı verici dönüt ileti vs örnek örnek - Soruya Git..












Arama
Menü
Kapat
Online Üyeler
  • kıvırcıııık
    Belirtmemiş
  • emir0104
    Belirtmemiş
  • karrakaya
    Belirtmemiş
  • Dijle
    Belirtmemiş
  • Muratt1
    Belirtmemiş
  • yeşillkalem
    Belirtmemiş
  • Mehmet Genç-97
    Belirtmemiş
  • ali70
    Belirtmemiş
  • iremugras123
    Kütahya