Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Bildiri ve konferans arasındaki farklar

bildiri ve konferans arasındaki farklar nelerdir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-06-02 16:20:23

    Cevap : Bildiri ile konferans genellikle birbiri ile karıştırılır çünkü bildiri, konferans ile büyük ölçüde bir benzerlik gösterir. Gelin bu farkları birlikte inceleyelim;

    Bildiri ile Konferansın Farkları

    1. Bildiri, öncelikle bilimsel bir yazı türüdür. Oysa konferansta, bilimsellik yanında popüler bir hava söz konusudur.
    2. Bildiride her şeyden önce aranan özellik, bilimsel bir yenilik getirmiş olması ve orijinal bir konuyu ele almış bulunmasıdır. Bunun yanında bildiri, bilinen bir konuya yenilik getirme, değişik görüş ve düşüncelerle yeni tezler ortaya koyma, bu tezleri bilimsel delillerle doğrulama ya da bir önceki tezi çürütme gibi özellikleri de bünyesinde taşır.
    3. Bildiri de konferans gibi bir dinleyici topluluğu önünde okunur. Ancak bildirinin sunulduğu topluluk, o konuda az çok uzmanlaşmış kişilerden oluşur.
    4. Ayrıca, bildiride de konferans gibi konuşma ve hitap etme becerisi gözetmek gerekir. Konferansta zaman zaman hazırlanan metinden uzaklaşma söz konusu olabilirken bildiride metne bağlı kalma esastır.
    5. Konferansta sözünü ettiğimiz konuşmanın bitiminde yer alan soru ve cevap bölümü, bildiride konu çerçevesinde tartışma olarak ayrı bir özellik gösterir.
    6. Bildiriler, genellikle yayımlanan bir yazı türüdür. Bazen yabancı dillerde de yayımlanabilir.
    7. Bildiriler hazırlanırken kullanılan dil, uzmanlık dalının gerektirdiği terimler ve ifade yapısı ile de konferanstan büyük ölçüde farklılık gösterir.
    8. Son olarak, bildiride varılan sonuçlar ve ana noktalar özetlenerek ana düşünce bir kez daha vurgulanmalıdır.
    BİLDİRİ; 

    Bildiri, bir konuda üretilmiş özgün düşünceleri bilimsel bir üslupla çoğu zaman uzmanlardan ve konuya ilgililerden oluşan bir toplantıda sunmak üzere oluşturulan çalışmalara denir.

    Akademik bildiriler bilimsel açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Zira bildirilerin sunulduğu toplantılarda bilim dünyasından önemli isimler bir araya gelmekte, birbirlerinin sunumlarını dinlemekte, birbirlerine sorular sormakta ve karşılıklı fikir alış verişinde bulunmaktadırlar. Böyle bir toplantıya katılmak da özellikle lisansüstü öğrenciler ve araştırmacılar için oldukça yararlıdır.

    Bildirileri üç kategoride incelemek mümkündür:

    1. Poster Bildiri (poster only)
    2. Özet Bildiri (abstract only)
    3. Tam Metin Bildiri (full paper)

    Bunların her birinin akademik puan karşılığı (yükselmeye katkısı) okuldan okula değişir. Söz gelimi ilki 15 puan ikincisi 30 puan üçüncüsü ise 45 puan değerinde gibi. Kendi okulunuzun akademik unvanlar ve yükselme kriteriyle ilgili yönetmeliğinde bu puanların kaç olduğunu tam olarak öğrenebilirsiniz. Genellikle sempozyum ve kongrelerde özet bildiriler basılır, isteyenler için tam metin bildiri hazırlama seçeneği de sunulur. Çok az bazı sempozyumlarda zorunlu olarak tam metin bildiri hazırlanması istenir.

    Diğer taraftan bildirileri ulusal ve uluslararası diye ikiye ayırmak da mümkündür. Malumunuz ulusal ulusal sempozyumlarda sunulan bildirilere ulusal bildiriler, uluslararası bir sempozyumda sunulan bildirilere ise uluslararası bildiriler denir. Bu noktada pek çok araştırmacının düştüğü bir tereddüte de açıklık getireyim. Uluslararası bildiriler mutlaka yurt dışında olmalı diye bir kural yoktur. Türkiye’de de pek çok uluslararası sempozyum, kongre düzenlenmektedir. Bununla birlikte bilim dünyasının yakından takip ettiği bazı önemli sempozyumlar genellikle Avrupa ve ABD’de düzenlenmektedir.  Ulusal bildirilerin puanları uluslararası bildirilerin puanlarına göre düşüktür fakat ulusal bildiriler de ülke genelindeki araştırmacılarla fikir alış verişi yapabilmek açısından oldukça önemlidir.

    Akademik Bildiri Nasıl Yazılır?

    Akademik bildiri yazmak için öncelikle bilimsel bir konuda yeni bir şeyler üretmiş olmak gerekir. Bunu lisans seviyesinde yapabilmek nispeten zordur, belki lisans bitirme projesinden güzel bir bildiri yazılabilir. Yüksek lisans ya da doktora tezinden ise tezin kapsamına göre üç beş tane bildiri çıkarmak mümkündür.

    Özgün düşünceye sahip olduktan sonra bunu en güzel şekilde ifade etmek gerekiyor. Özellikle bildirinizin özet kısmına özen göstermelisiniz. Özeti iyi yazılmamış bir bildirinin içeriği çok güzel de olsa kabul edilme olasılığı düşüktür. Özette kesin cümleler olmalıdır. bildirinin en can alıcı noktalarına yer verilmelidir. Çalışmanın özgün yanlarına, diğer çalışmalardan farklarına ve kısaca getirilen yeniliğe yer verilmelidir. Yani özeti okuyan biri çalışmanızın ne kadar kaliteli olduğunu anlayabilmelidir. Bildiri yazarken düşülen ölümcül hatalardan biri de özette alıntı yapmaktır. Bu konuda “özette alıntı yapılamaz” şeklinde kesin bir kural olmamakla birlikte içerisinde alıntılar olan bir özet değerlendiriciyi özgünlük konusunda şüpheye düşürecektir. Bu açıdan mecbur kalmadıkça özetinizde alıntılara yer vermeyiniz ve kendi cümlelerinizi kullanınız. Alıntılara bildirinin iç sayfalarında literatür taraması bölümünde vs. yer verebilirsiniz.

    Bildiri Yazarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

    1. Bildirinin herhangi bir yerinde “yaptım, ettim, çalışmam, I have done, my research” falan gibi birinci tekil kişi ağzından yazmayınız. Bu şekilde yazmak pek çok değerlendirici için itici bir üsluptur. Onun yerine “çalışmada şu yapılmıştır, çalışma şu adımlardan oluşur , the proposed methodology includes…” gibi daha resmi bir üslup kullanınız.
    2. Farklı kişilerce farklı yorumlanabilecek cümlelere yer vermeyiniz cümleleriniz açık ve net olsun. karmaşık bir cümle sanıldığı gibi çok bilginin göstergesi değildir aksine değerlendiricilerin olumsuz yaklaştığı bir durumdur. Usta araştırmacılar en karmaşık konuları bile basit cümlelerle tam olarak karşısındaki kişilere aktarmayı başarabilen insanlardır.
    3. Ciddi bir zorunluluk olmadıkça özette formüle, rakamlara ya da şekillere yer vermeyiniz. Özet, detaylara inmemeli çalışmanın en can alıcı noktalarını içermelidir.
    4. Daha önce de değinildiği gibi özette zorunlu olmadıkça herhangi bir kaynaktan atıf bulundurmayınız. Özet kendi cümlelerinizden oluşmalıdır.
    5. Gönderdiğiniz özetin ya da tam metin bildirinin kabul komisyonundaki değerlendiriciler tarafından Ithenticate programı kullanarak taranacağını ve benzerlik/intihal oranının tespit edileceğini, olası bir intihal durumunda tüm konferans ekibine rezil olacağınızı ve akademik itibarınızın zedeleneceğini unutmayınız. Bu yüzden sakın orijinal olmayan bir cümleyi kendi cümleniz gibi alıntı yapmadan göstermeyiniz.
    6. Bildirinizi hazırladıktan sonra mümkünse güvenilir bir arkadaşınıza ya da hocanıza okutunuz. Olası yazım hatalarını bu şekilde tespit edip sisteme yüklemeden düzeltiniz.
    7. Bildirinizi son güne bırakmadan sisteme yükleyiniz. Son gün yoğunluktan dolayı aksaklıklar olabilmektedir.
    8. Bildirinizle ilgili konferans ya da oturum başkanlarından her an mail gelebilir. Yükleme sonrası mail kutunuzu düzenli aralıklarla kontrol ediniz.


    KONFERANS ise ;

    Hazırlıklı ve plânlı konuşma türlerindendir. Herhangi bir bilimsel alanda, topluluk karşısında yapılan konuşmalara Konferans denir.

    Konferansı verecek kişi, kelimelerin telaffuzuna, (diksiyona) ve dil bilgisi kurallarına dikkat etmelidir. Verilmek istenen düşünceler; açık, anlaşılır ve orijinal olmalıdır.

    Konferans verilirken konuşmacı, yazdıklarını kâğıttan okumamalıdır. Sanki, söyleşi yapıyormuş gibi konuşmalıdır. Arada sırada, yeri geldiğinde kâğıda bakmalıdır. Konuşmacı, gözlerini dinleyicilerin üzerine çevirmeli, böylece onların kendisini ilgiyle izlemelerini sağlamalıdır. Ayrıca, konuşmacı; temiz giyinmeli, ciddî olmalı, kibar davranmalı, güzel konuşmalıdır. Ses tonunu yerine göre ayarlamalı, vurguyu iyi yapmalıdır. Konferans verilmeden önce, bir başkası konferansçıyı bütün özellikleriyle dinleyicilere tanıtmalıdır.

    Konuşmacı; dinleyicileri sıkıcı ve bıktırıcı söz ve tavırlardan uzak durmalıdır. Ayrıca, el, yüz ve vücut hareketlerini konunun anlamına uygun olarak yerinde ve uyumlu yapmak zorundadır. Hatiplik yeteneği olmayan konuşmacıların, vereceği konferansın etkisiz ve başarısız olacağı da unutulmamalıdır.

    Konferansta dikkat edilecek bir diğer özellik de zamana uymaktır. Bir saati aşan konferansların dinleyici üzerinde etkisinin azaldığı bir gerçektir. Konferansçı, bu gerçeğe dikkat etmeli, bir saatten az bir sürede konferansını bitirmelidir. Ayrıca, konferansçı; yersiz, taşkın el ve kol hareketlerinin konuşmanın değerini düşürdüğünü unutmamalıdır.

    Konferans hazırlanırken öncelikle yapılması gereken iş, konferansın sunulacağı konuda geniş bir kaynak taramasına girişmek olacaktır. İncelenecek konuda ansiklopedilerden başlayarak değişik yazı ve incelemeler gözden geçirilmeli, böylelikle sağlam ve derli toplu bir malzeme hazırlanmalıdır. Bu malzemeye konferansçı kendi görüş ve düşüncelerini de katarak öncelikle konferansın plânını düzenlemelidir.

    Bilimsel toplantılarda söylenen ve akademik hitabet türüne giren söylevler (nutuklar) de konferans sayılır.

    Konferans plânı şöyle düzenlenebilir:

    a) Hitap cümlesi.
    b) Konunun sunuluşu.
    c) Konferansın amacı.
    ç) Konunun açılması ve anlatılması.
    d) Sonuç.
    e) Sorular ve cevaplar.

    Konuşmaya, konferansı düzenleyenlere ve dinleyicilere saygı bildiren ve iltifat edici sözlerle başlanmalıdır. Sonra konunun çerçevesi çizilmeli ve ortaya konmalıdır. Bundan sonra konuşmacı, amacına göre konusunu açmalı, o konudaki çeşitli görüşleri kırıcı ve tahkir edici olmayan ifadelerle belirtmelidir.

    Konuşmacı, bayağı ve argo sözler kullanmaktan kaçınmalıdır. Zaman zaman canlı örnekler ve fıkralarla, konuşma tarzının değiştirilmesiyle, ses tonuna verilecek iniş ve çıkışlarla dinleyicilerin dikkatini ve ilgisini uyanık tutmaya çalışmalıdır.

    Konferansta bir konunun bütün yönlerinin ve ayrıntılarının verilme-sinin mümkün olmadığı unutulmamalıdır. Konuyu fazla dağıtmak, dinleyicinin konuşmayı takip edememesine neden olur. Çok fazla ayrıntı, herkesi aynı ölçüde ilgilendirmeyeceği için dinleyiciyi sıkar.

    Konferans, anlatılanların kısaca özetlenmesi, maksadın verilmesi ve dinleyicilere saygı ve iltifat eden sözlerle bitirilmelidir. Sorulacak sorular da kısaca ve soranı incitmeden cevaplanmalıdır.

    Açıköğretim Fak. 2221 no'lu yayında Prof.Dr. Özcan DEMİREL tarafından "konferans" konusu şu şekilde anlatılmıştır.

    Konferans

    Bilim, sanat, teknoloji gibi alanlarda uzman kişilerin belli bir konuya açıklık getirmek amacıyla topluluk karşısında yaptıkları planlı konuşmalardır (Beyreli ve diğerleri, 2006, s.168).

    Konferansın amacı; dinleyiciyi belli bir konu hakkında bilgilendirmek, konuşma yapılan konuya ilişkin gerçekleri anlatmaktır. Konferans başlamadan önce konuşmacı, bir başka kişi tarafından dinleyicilere tanıtılarak takdim edilir; ardından konuşmacı konferansı sunmaya başlar.

    Konferansı sunarken konuşmacı, önceden konuyla ilgili gerekli araştırma ve incelemeleri yapmış ve konuya iyice hakim olacak biçimde hazırlanmış olmalıdır.

    Konuşmacı; dinleyenlerin konuya ilgisini dağıtmayacak biçimde canlı, etkili, akıcı ve anlaşılır bir dil kullanmalı; ileri sürdüğü düşüncelerin etkililiği için konuya ilişkin kanıtlar, örnekler, şekilsel ve görsel anlatımlardan yararlanmalıdır. Uzun cümleler, ağdalı ve sanatlı sözlerden sakınmalı; ses tonunu iyi ayarlamalı, gereksiz el kol hareketlerinden kaçınmalıdır. Dinleyicilerin ilgisini çekebilmek ve monotonluğu kırmak için soru ve ünlem cümlelerine başvurmalıdır. Konuşmasını atasözleri, deyimler, örnekler ve fıkralarla zenginleştirmeli; konuşmasını dinleyicilere bakarak yumuşak tavırlı ve tebessümle yapmalıdır (Komisyon, 2001, s.396).

    Konferansın süresini, dinleyenleri bıktırmayacak biçimde kısa; ama dinleyenlerin etkilenmesini sağlayacak bir yetkinlik ve özlülükle kullanmalıdır.

    Konuşmacı yaptığı sunuyu yazıya dökerek gerekirse dinleyenlere konuşma metnini dağıtmalı, konuşma sonunda sorulacak sorulara dinleyenleri düşünsel ve duygusal yönden tatmin edecek biçimde yanıt vermelidir.

    İyi bir konferansın özelliklerini şu şekilde sıralamaktadır:

    1. Konu dinleyicilerin ilgisini çekmeli,
    2. Konuşmacı çok iyi hazırlanmalı,
    3. Konuşmacının diksiyonu iyi olmalı,
    4. Konuşmacı, konusunu iyi aktarmalı ve gereksiz ayrıntılara girmemeli,
    5. Konuşma metni önceden hazırlanmış olmalı ve iyice gözden geçirilmeli,
    6. Dinleyiciler ile göz teması sağlanmalı ve zaman zaman onların onayı alınmalı,
    7. Konuşmacı ciddi olmalı, özellikle jest ve mimiklerine dikkat etmeli,
    8. Konuşmacı, zamanı iyi ayarlamalı ve dinleyicileri sıkmamalı,
    9. Konuşmacı, konferansını kürsüde ve ayakta vermelidir.

    Konferans, hazırlıklı konuşmaların en önemli türlerinden biridir. Dolayısıyla konferans, öncelikle yazılı bir metne dayanmalı ve konuşmacı, konuşma kuralları çerçevesinde konuşmasını gerçekleştirmelidir.

    Bir konferansın süresi ortalama bir saattir. Bu süre, dinleyicilerin konuyla ilgili soru sormaları veya konferansçının gerekli gördüğü bazı açıklamaları yapabilmesi için on on beş dakika uzatılabilir


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.