Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

"Bilgi deneyle başlar. Ama deneyden doğmaz, düşünür." görüşünü savunan Kant'a göre bilgi kaynağı hangisidir?

Bilgi deneyle başlar Ama deneyden doğmaz düşünür görüşünü savunan Kant'a göre bilgi kaynağı hangisidir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2023-04-28 06:53:16

    Cevap : Kant'a göre, bilginin kaynağı deneyim ve akıldır. Kant, bilginin deneyden başladığını ve deneyimlerin akıl yoluyla işlenerek anlamlı hale getirildiğini savunur. Ancak, sadece deneyim yoluyla elde edilen bilginin yetersiz olduğunu ve akıl yoluyla düşünce ve yargılama sürecinin de önemli olduğunu belirtir. Yani, bilgi deneyim ve akıl yoluyla elde edilir ve bu iki kaynak birbirini tamamlar.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2023-04-28 06:53:03

    Cevap : Kant'a göre, "Bilgi deneyle başlar, ama deneyden doğmaz" ve "düşünür" ifadeleri ile ifade edilen görüşünü savunan yaklaşım, bilginin kaynağının deneyim ve aynı zamanda akıl (düşünce ve mantık) olduğunu savunuyor. Kant, bilginin salt deneyimden kaynaklanamayacağını, ancak aklın deneyim üzerinde çalışması sonucu (aklı kullanarak anlama faaliyeti) elde edilebileceğini savunur. Bu nedenle, Kant'a göre bilgi kaynağı deneyim ve akıl birlikteliğidir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2023-04-28 06:55:01

    Cevap :

    Immanuel Kant (1724 – 1801):

    Kant’a göre “Her bilgi deneyle başlar, ancak deneyden çıkmaz.” Ona göre geçerli bir bilginin ortaya konması, özneden gelen öğelerle nesneden gelen öğelerin varlığını gerektirir. Kant’a göre, bilginin meydana gelmesi için hem deney hem de akıl gerektirir.

    Zihin formlarının içi boştur; duyu verileri bunların içini doldurur. Böylece, zihin formları sayesinde duyu verileri düzene sokulur. Kant bu görüşünü “Görüsüz (deneysiz) kavramlar boş, kavramsız (aklın kalıpları olmaksızın) görüler kördür.” diyerek dile getirir. Immanuel Kant bilgilerimizin kaynağını yalnızca akılda gören rasyonalistleri eleştirmiş, dış dünyanın bilgi edinmek için gerekli olduğunu savunmuştur.

    Diğer yandan doğru bilginin biricik kaynağı olarak deneyimi gösteren, zihni boş bir levha gibi gören empirizmi de eleştirmiştir. Kant’a göre duyumlarımız yoluyla dış dünyadan birtakım algılar elde ederiz. Daha sonra bu algılar zihnimizdeki kategoriler sayesinde bilgi haline gelir.

    Kısaca; doğru bilgiye ulaşmak mümkündür ama bunun için zihin ve deney ikisi birlikte gereklidir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.