Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Bilim
  • 3 yıl önce
  • 1 Cevap

Bilginin kaynakları

Bilginin kaynakları nelerdir

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2020-12-17 16:53:52

    Cevap : Bilginin Kaynağı Nedir Sorusunun Cevabı

    1-Empirizm:
    Deneycilik, empirizm veya ampirizm, bilginin duyumlar sayesinde ve deneyimle kazanılabileceğini öne süren görüştür. Deneyci görüşe göre insan zihninde doğuştan bir bilgi yoktur. İnsan zihni, bu nedenle boş bir levha gibidir. Deneycilik, yalnızca duyum ve deneyimle temellenen bilgileri bilgi olarak kabul etmektedir. Bu tanıma göre, insan bilgisinin tek kaynağı deneyim ya da duyumdur. Deneycilik her tür bilginin sonradan deneyimle, duyumlarla elde edildiğini ileri sürmektedir.

    2-Rasyonalizm:
    Usçuluk veya rasyonalizm, bilginin doğruluğunun duyum ve deneyimde değil, düşüncede ve zihinde temellendirilebileceğini öne süren felsefi görüştür.

    3-Sezgicilik:
    Bilginin kaynağı ve temelinin  sezgi olduğunu savunan görüştür. Buna göre, varlıkları bize oldukları gibi veren bilgi, sezgidir. 

    4-Kritisizm (Eleştiricilik):
    Varlığın tam olarak bilinip bilinemeyeceğini, aklın gücünü, bilginin genel geçer olup olmadığını sorgulandığı, rasyonalizm ile emprizmi uzlaştıran felsefi görüştür. Kurucusu Kant'tır. 

    5-Pozitivizm(Olguculuk):
    Mutlak bilgiyi olguya dayandırır. Olgu deney ve gözlemin konusu olan,ölçülebilen nitelikteki olaylardır. Metafizik yaklaşımları reddeder. Sadece deneysel yönteme ve bilime önem verir. Her şeyi olguya dayandıran, metafizik yaklaşımları reddeden sadece deneysel yöntemlerle ispat edilen bilimsel bilgiyi kabul eden felsefi yaklaşımdır.En önemli temsilcisi olan A.Comte'tur.

    6-Analitik Felsefe (Çözümleyici Felsefe,Mantıkçı Pozitivizm). 
    Bilime dayanan bilgi doğru bilgidir. Gerçeğin bilgisine dilsel çözümlemelerle ulaşılır. Felsefenin görevi dilin mantıksal çözümlemeleriyle uğraşmaktır. Dilin yapısı gerçekliğin yapısını belirler. Metafizik problemlerle uğraşmak gereksizdir. Mantık ve matematiğe önem verilmelidir. Wittgenstein, B.Russel başlıca temsilcileridir.

    7-Pragmatizm(Faydacılık). Pragmatistlere göre bilgi işe yaradığı,problem çözdüğü,sonuca ulaşmayı sağladığı ve yaşamı kolaylaştırdığı ölçüde doğru ve değerlidir. Bilginin ölçütü faydasıdır. En önemli temsilcisi W.James ve J.Dewey'dir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.