Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Bilgisayarda gelişmek isteyen insanlar nasıl bir yol izlemeli

Bilgisayarda gelişmek isteyen insanlar nasıl bir yol izlemeli

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hera

    • 2021-01-25 19:45:58

    Cevap : Sıfırdan yazılıma başlayan bir insan neler yapmalı?

    Her insanın öğrenme ve öğrendiğini aklında tutma şekli farklıdır. O yüzden verilen maddelerin sırası değişse bile totalde bu uyarlama tüm insanlara uyacak şekilde düzenlenmiştir.

    ➤ İlk önce kendinize konforlu bir çalışma ortamı ayarlayın. Çevrenizde ve bilgisayarınızda dikkatinizi dağıtacak hiçbir şey bulunmamalı. “Ben çok iyi odaklanırım, dikkatim dağılmaz.” diyorsanız ekstra bir düzenleme yapmanıza gerek yok.

    ➤ Kendinize bir çizelge oluşturarak, sizin için günün en verimli saatlerini belirleyin. Genellikle okul ve çevrenizden uzak olduğunuz anlar, çalışma ortamınıza odaklanmanız açısından en uygun zamanlardır. Eğer böyle bir boş vaktiniz yoksa ve kendinizi geliştirmekte kararlıysanız özellikle sosyal medya kullanımını minimuma indirmeniz gerekiyor. Yeterince zaman ayıramadığınız eksik ve yanlış bir çalışma ortamı hem olan hevesinizi kaçıracaktır, hem de yerinde saymanıza sebep olacaktır.

    ➤ İlk başta C programlama dili ya da Python’dan başlamak en mantıklısıdır. Sektördeki -neredeyse- tüm diller C programlama dilinin içerik ve çalışma mantığını esas alarak geliştirilmiştir. Bu yazılım dillerini planlı bir şekilde çalışır ve çalışmalarınızı aksatmadan pratiklerinizi sürdürürseniz yaklaşık 60 gün gibi kısa bir sürede öğrenebilirsiniz.

    ➤ Öğrenme aşamasında kafanızda soru işaretleri oluşabilir. “Bu benim ne işime yarayacak? Zaten iş bulamam ki. Ben yazılım işlerini becerebilecek miyim?” gibi düşüncelerin akla gelmesi gayet normaldir. Karamsarlığa kapılmadan, daha çok çalışarak kendinizi geliştirin. Elbet bir gün emeğinizin karşılığını alacaksınız.

    ➤ Pratiklerinizi çoğalttıktan sonra C programlama diliyle oluşturduğunuz bu alt yapıyı hangi dilde devam ettireceğine karar vermeniz gerekiyor. Bu konu hakkında fikir sahibi olmak için LinkedIn hesabı açmanızı tavsiye ederim. Yayınlanan iş ilanları sayesinde piyasada en çok ihtiyaç duyulan programlama dillerini öğrenmiş olursunuz. Şu an için mobil uygulamalar zirvede fakat bu durum yakın bir gelecekte değişebilir. Yazılım dünyası çok hızlı gelişen sistemler bütünüdür ve sizin de kendinizi sürekli geliştirerek ayak uydurmanız gerekir. Biraz sabır ve azimli çalışma gereken sonucu verecektir.

    Mobil uygulamalarda uzmanlaşmak istiyorsanız:

    Mobil alanda hepimizin bildiği 3 adet platform var. Bunlar IOS, Android ve Windows Phone. Hepsinin geliştirme dili farklı olduğundan, ilk etapta aralarından en popüler olanında çalışmalarınızı yoğunlaştırmanızı öneririm. Hepsini öğrenmeye çalışmak kafanızı karıştırır ve gereksiz yük olabilir.

    ➤ Tahmin edeceğiniz üzere açık kaynak kodlu olması sebebiyle en fazla Android işletim sistemi kullanılıyor. Geliştiricilerine Android Developer denmektedir. 3 sistemle geliştirebiliyor. Android sistemine uygulama yazabilmek için Google’ın desteklediği java tabanlı Android Studio en çok tercih edilen uygulamalardandır. Diğer bir seçenek ise Kotlin’dir. Kotlin’de biçim olarak Swift diline benzerdir ve Android Studio’nun basitleştirilmiş hali olarak geçer. Android için 3. seçenek ise Microsoft’un ürettiği Xamarin’dir.

    ➤ IOS’ta C programlama dilinin alt yapısını kullanan, çok fazla kişinin bilmediği Swift dili karşımıza çıkmaktadır(bu yüzden tercih edilmesinde fayda vardır). IOS için diğer bir seçenek ise pek tercih edilmemekle birlikte Xamarin’dir.

    ➤ Xamarin’le uygulama geliştirilen Windows Phone, piyasada nerdeyse yok denecek kadar az. Xamarin’i öğrenirsem tüm platformlara hakim olurum gibi düşünmeyin, bir şey kolaysa zaten herkes bunu öğrenebilir. Sizin herkesten bir adım önde olarak, daha dinamik ve esnek dillere hakim olmanız gerekiyor.

    Web dillerinde uzmanlaşmak istiyorsanız:

    ➤ Başlangıç olarak en çok kullanılan sunucu alt yapılı HTML ve CSS gibi işaretleme dillerini öğrenerek bu alana adım atabilirsiniz. Daha sonra PHP ve BOOTSTRAP yapılarını öğrenmelisiniz. Bu kodlamalar o kadar revaştadır ki, beş siteden dördü PHP dillerini kullanmaktadır. (Örn: Facebook) İnternetten birçok kaynağa ulaşabileceğiniz gibi, ilk etapta Rıza Çelik’e ait olan A’dan Z’ye PHP kitabı fazlasıyla işinizi görecektir. Web ortamı için kendini en iyi geliştirme yöntemlerinden biri de daha önce yapılmış olan web sitelerin kaynak kodlarını incelemektir. NetBeans veya SublimeText gibi araçları site kodlarını incelemek için kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak Microsoft’un geliştirdiği asp ve mvc yapısını da öğrenmeniz sizin yararınıza olur. Mvc şu an en önü açık platform olarak geçiyor.

    ➤ Web sistemlerinde olmazsa olmaz olan JavaScript’i öğrenmenizi tavsiye ederim. Bunların yanında veri tabanı yönetim sistemlerini de bilmeniz gerekiyor. Örnek olarak MSSQL, MYSQL, ORACLE gibi sistemler verilebilir. Geliştirilen yazılımlarda veri saklama depoları olarak bu sistemler kullanılır ve sql (sorgulama) diline hakim olmanız gerekir. İyi geliştirilmiş bir web sistemi için yüksek güvenlikli bir veri tabanı oluşturmanız gerekiyor. Web sistemleri kategorize olarak alt dallara ayrılır. WebApi, REST servis kullanımı, Json, Ajax, JavaScript framework (AngularJS, Jquery vs…), Responsive design, Jira, Bitbucket, GIT, SourceTree, Wordpress, Joomla, E-Ticaret, c2c gibi kavramları araştırmanız önemli.

    ➤ Sıfırdan başladığınız için, sunucu, dns, ip, domain, hosting, http, https gibi sistemlerin açılımlarını, ve bu sistemlerin kullandığı çalışma mantığını kavramanız gerekir. Web sistemine yönelecekler ek olarak şu dilleri de araştırabilir; Ajax,Node.js,Python,C++,GO vb.

    Masaüstü dillerinde uzmanlaşmak istiyorsanız:

    ➤ Bu alanda en çok kullanılan sistemler JAVA SE ve jAVA EE gibi yapılardır. Bu dillerden özellikle java SE8'i çok iyi bildikten sonra Android tarafında kendinizi geliştirme imkanız olmaktadır. JAVA EE ise JAVA SE üzerine kurulmuş bir çatı yapıdır. Aradaki byte kodu ve javac makinesi sayesinde birçok cihaza hitap edebilmektedir. Bu u sayede java çok hızlı ilerleyip gelişir ve şirketlerin vazgeçilmezi konumundadır. (Örn: Google) Java Developer olmak istiyorsanız, bu dil diğer dillere göre bir tık zordur ve sizi başlangıçta yorabilir. En iyi öğrenme şekli de bir yazılım şirketinde işe başlayıp Junior Java Developer olarak çalışmaktır. Java Developer’ların başlangıç maaşı 1500–3000 (junior maaşı) arası değişir fakat kendinizi geliştirme düzeyinize bağlı olarak, bir java geliştircisi yazılım sektöründe 5-10 yılını verimli geçirir ise kazanacağı ücret 15.000–20.000 (senior maaşı) arası değişir. Talep ve arz dengesi yoğun ve yüksek olan bir programlama dilidir.

    ➤ Masaüstü uygulama geliştirmek için diğer bir programlama diliyse Microsoft’un geliştirdiği C# dilidir. C# ve java dili birbirine benzer dillerdir. Yapacağınız yazılım basit ise bunu c#’da yapmak daha mantıklıdır. Eğer yapacağınız yazılım uzun soluklu ve zorlayıcı bir yapıyı çözmek için ise java kullanmak daha mantıklıdır.Yani buradan şöyle bir sonuç çıkarabiliriz; problem zor ise java, kolay ise c# dilini kullanmak uygundur.

    ➤ Dünya çapında java dilinin kullanım oranı Türkiye’ye göre fazladır. Ülkemiz şartlarında C#’a önem verilmektedir. Eğer iş arayışınız sadece Türkiye’de olacaksa C# ve MSSQL’i çok iyi öğrenmenizi tavsiye ederim. Türkiye standartlarındaki şirketler basit yazılımlarla kolay çözümler istediği için, aslında java developer’lar çoğu firmaya ağır gelir. Yine de “Java öğrenirsem Türkiye’de iş bulamam” gibi düşünmeyin. Aksine Türkiye’de java bilen fazla kişi yok ve herkes C# a yükleniyor. (Çünkü okullarda Microsoft paketleri öğretilir) MSSQL’de Microsoft’un bir paketidir ve asp,c#,mvc gibi dilleri öğrenecek olanlar için mutlak öğrenilmesi gereken bir veri tabanı sistemidir. Bunlara ek olarak C, C++, Python, Ruby ve Ruby On Rails vs.. piyasada en çok kullanılan dillerdendir. İhtiyaca göre kullanım oranı artmaktadır.

    Oyun geliştirme alanında ise; en çok Unity 3D, GameEngine, CryEngine, Unreal Engine (c ++ ) programlarıyla oyunlar tasarlanıyor. Başlangıç seviyesinde zor gelebilir ama gereken gelişme sağlandıktan sonra müthiş önü açık bir alandır.

    Kendinizi bu ve buna benzer alanlarda geliştirebilirsiniz. Yazılım dillerinin geliştirme sınırı yok. Sosyal medyada boşa vakit harcamak yerine, Stackoverflow, GitHub ve LinkedIn gibi işinize yarayacak platformlarda aktif olmanızı öneriyorum. Özellikle Linkedin’de alanınızda uzman kişilerle iletişime geçerek onlardan tavsiye ve kaynak isteyebilirsiniz. Sıkı ve özverili bir çalışmayla kendinizi yazılım dünyasında istediğiniz kadar geliştirebilirsiniz.
     


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.