Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Bilim
  • 3 yıl önce
  • 1 Cevap

Bilimsel makale örneği

Bilimsel makale ornegi

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Poseidon

    • 2020-05-11 13:29:27

    Cevap :

     Örnek 1: 

    Havadaki Nemden Elektrik Elde Edilebilir mi?

     Farklı kaynaklardan elde edilen enerjinin depolanmasını ve uygun maliyetli teknolojilerin geliştirilmesini amaçlayan çalışmalar hızla devam ederken bir yandan da alternatif enerji kaynakları geliştiriliyor.

     Bugün ağaçlardan, bitkilerden, nehirlerden hatta çöplerden bile enerji elde ediliyor. Bu kaynaklara bir yenisi de yakın zaman önce Doç. Dr. Özgür Şahin tarafından eklendi.

     Çalışmalarına Columbia Üniversitesinde devam eden Dr. Özgür Şahin havadaki nem değişimlerinin kaynağı olan buharlaşmadan elektrik elde edebilen bir jeneratör geliştirdi. Dr. Şahin, moleküllerde ve canlı hücrelerde rastlanan sıra dışı mekanik olayları gözlemleyip açıklamak ve bunlardan ilham alarak sağlık, çevre ve enerji ile ilgili önemli sorunlara çözüm olabilecek yeni teknolojiler geliştirmek üzerine çalışmalar yapıyor.

     2012 yılında Journal of Royal Society Interface dergisinde, kuruduğunda büzüşen, su emdiğinde ise tekrar eski şekline dönen toprak bakterisi Bacillus subtilis ile ilgili bir çalışma yayımlayan Dr. Şahin, Nature Nanotechnology dergisinin Şubat sayısında ise sporların bu yeteneklerinin enerji elde edilmesinde kullanılabileceğini gösterdi.

     Dr. Şahin, Bacillus subtilis sporu ile kaplanmış esnek bir silikon tabakayı atomik kuvvet mikroskobunda incelemeyi planladığı sırada sporların neme karşı hayli hassas olduğunu fark etti, o kadar ki nefesindeki nemle bile silikon tabaka önce bükülüp sonra düzleşebiliyordu. Yani sporların silikonu hareket ettirebilecek enerjisi vardı.

     Sporlardaki bu enerjiyi fark eden Dr. Şahin’in yaptığı hesaplamalara göre, sadece yarım kilogram kuru sporla bile uygun nem değişiminde bir ton ağırlığındaki bir otomobili 1 metre yükseğe kaldırmak mümkün.

     Dr. Şahin, nem değişimiyle yüksek enerji kazanan bu sporları elektrik jeneratörü yapımında kullandı. Silikon, kauçuk, plastik ve yapışkan bant gibi malzemeleri test ettikten sonra kauçuğun sporla kaplanmak için en uygun madde olduğunu tespit etti.

     Lego parçaları kullanarak, minyatür bir fan ve mıknatıs yardımıyla, spor kaplı ve enerjisini nemden elde eden kauçuk bir jeneratör üretti. Kullanılan sporların genlerinin değiştirilmesi ile çok daha dayanıklı ve elastik sporlar oluşturulabileceği ve bu sayede daha çok enerji elde edilebileceği düşünülüyor. Hatta bu yönde yapılan yeni çalışmalar iki kat enerji depolanacağını gösterdi bile. Enerji elde etmekte kullanılabilecek bu sporların enerji depolamakta ve hatta robot yapımında kullanılabileceği de öngörülüyor.
    Dr. Zeynep Bilgici (Bilim ve Teknik Dergisi)

     Örnek 2: 

    Yeni Araştırmaya Göre, Dünya Dışı Yaşam İçin Oksijen Şart Değil, Hidrojen Yeterli

    Öyle görünüyor ki, bir gezegende yaşam olması için oksijen şart değil, hidrojen de gayet yeterli olabilir. MIT tarafından yeni yapılan bir araştırmaya göre, E.coli ve maya %100 hidrojen olan bir atmosferde yaşayabiliyor. İşte bu muhteşem keşif , diğer gezegenlerde farklı yaşam formları olabileceğine dair büyüleyici kanıtlar sunabilir.

     Normalde dünya dışı yaşam arayışımızda, çoğunlukla Dünya benzeri gezegenlere odaklanıyoruz. İşte  bu yüzden kendimizi fazla sınırlamış olabiliriz. Hatta Dünya’da bile en sıcak ve en soğuk yerlerde yaşayan mikroplar bulundu. Bunlar denizlerin dibinden, atmosferin en üst tabakalarına kadar çıkabiliyor.

     Ayrıca uzayda zorlayıcı ortamlarda bazı türlerin halen yaşayabildiğini gösteren testler mevcut. Bütün bu bulgulara rağmen dış gezegenlerin çoğu insanlar için cehennemden farksızdır. Fakat bu mikroplar için çok ideal koşullar barındırabilir. Normalde atmosferlerinin büyük kısmı hidrojenden oluşan dış gezegenler yaşanamaz olarak nitelendirilse de, MIT’nin araştırmasıyla bu yeniden değerlendirilmeli.

     Araştırmacılar E.coli ve maya kültürlerini % 100 hidrojen gazı içeren bir atmosfere maruz bıraktıklarında, mikropların halen hayatta kalabildiğini gözlemledi. Her ne  kadar üremeleri yavaşla da, mikroplar çoğalmaya devam etti. E.coli üreme hızı yarıya düşerken, mayanın üremesi 2,5 kat yavaşladı. Araştırmacılara göre, bu oksijen yetersizliğinden kaynaklanmış gibi gözüküyor.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Zeus1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.