Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Bir eserin incelemesinde dış ve iç tenkit

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-12-02 04:09:33

    Cevap :

    Tenkit (Eleştiri)  Nedir?

    Belge ve eserlerin kullanılmasında bazen problemler çıkabilir. Eldeki belgelerde araştırılan konu hakkında sınırlı veya yanlış bilgi olabilir, belge okunamayabilir.

    Her bir yazarın olaya farklı bakması, algılaması ve farklı anlatması mümkündür. Bu nedenle yazılı kaynakların doğruluk derecesi, güvenilirliği, yazıldığı tarih, yazarı, aynı olaydan söz eden farklı kaynaklar arasında uyum ve uyumsuzluk tenkit aşamasında araştırılır.

    Kaynakların tenkidi iç tenkit ve dış tenkit olmak üzere iki şekilde yapılır.
    1. Dış tenkit= kaynak tenkidi, 
    2. İç tenkit= müellifin tenkidi ve tenkitli metin neşri.

    Tenkit aşamasında “Atatürk’ün Samsun’a Çıkışı” ile ilgili dokümanlar önce dış tenkide göre değerlendirilir. Kullanılacak eserlerin adı, yazım ve basım tarihi, vesikaların cinsi, hangi kuruma ait olduğu, kullanılan kâğıt, yazı karakteri vb. özellikler açısından güvenilir olup olmadığı tespit edilir.

    Dış tenkitten sonra kullanılabilecek nitelikte olan eser ve belgeler iç tenkide göre değerlendirilir. Bu aşamada eser ya da belgelerdeki bilgilerin doğruluğu o döneme ait diğer bilgilerle karşılaştırılarak ve yazarın bilimsel kişiliği dikkate alınarak incelenir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-12-02 04:09:06

    Cevap :

    Geçmişten günümüze kalan bir eserin ve bilginin kullanılmasında bazı yanlışlıklar ile karşılaşılmış olabilir. Eseri yazan  ya da bilgiyi aktaran kişinin olaylara nasıl baktığı ve aynı devirdeki başka kaynaklar ile karşılaştırılarak doğruluğu kontrol edilir .

    Tenkit Yöntemleri tablosu
    Tenkit iki şekilde yapılır:

    1. İç tenkitte yazarın daha önceki düşünce ve görüşlerinin esere etkisi olup olmadığına bakılır. Bu eserdeki bilgiler kendi zamanındaki başka eserlerde nasıl anlatıldığı karşılaştırılmalıdır. İç tenkit eserin içeriği ile ilgilidir.

    2. Dış Tenkit: Yazılan eserin adının ne olduğu, kimin yazdığı, ne zaman ve nerede basıldığı ve elimizdeki belgenin kopyamı orjinal mi olduğu araştırılır.

    Dış tenkit ise kitabın yazımdan sonra ortaya çıkması ile ilgilidir.

    - Bu incelemelerden sonra kitap veya eser hakkında bir fikir sahibi oluruz.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.