Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Sanat
  • 3 yıl önce
  • 1 Cevap

Bir eserin sanat yapıtı olması için gereklilik koşulları

Bir eserin sanat yapıtı olması için gereklilik koşulları nelerdir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-04-26 11:22:00

    Cevap : Bir Sanat Eserinde Olması Gerekenler
    1. Sanat Eseri Teknik Olarak Kalıcı Olmalıdır : Sanat eseri teknik olarak kalıcı olmalıdır, mesela Leonardo da  Vinci’nin kendi yaptığı boyaların 5-10 yıl sonra bozulduğunu düşünün, o zaman bu sanat eserleri olur  muydu? Veya Franz Kafka’nın Naziler tarafından yakılmış eserlerini düşünün, yakılmadan önce bu eserler  vardı ama şimdi?

    2. Sanat Eserlerinde Orijinallik : Sanat eseri sanatçının anlatmak istediği evrenin bir parçası hakkındaki  algılamalarını bize verirken o eser en azından teknik olarak özgün-orijinal olmalıdır, yani daha önce “bu  şekilde bir algılama aynı teknikle” verilmemiş olmalıdır.

    3. Sanat Eserlerinde Çarpıcılık : Sanat eseri çarpıcı olmalıdır (Katharzis etkisi için), bunun için sanat eserinin  kompozisyonunun, düzeninin, renklerinin, ritminin albenili olması gereklidir, ki sanat eseri değerlendirici  kesim tarafından algılanabilsin, dikkati çekilsin, bu şimdiye kadar yapılmamış teknikler uygulanarak,  gariplik, çirkinlik özelliği kullanılarakta yapılabilir, ama en çok kullanılan güzellik, hoşluk, estetik ve çarpıcı  cümleler renkler öğelerdir.

    4. Sanat Eserlerinde Çağdaşlık : Sanat eseri çağına uygun biçimde ve çağdaşlarıyla uygun sanat ekollerinin birisine atfedilecek bir şekilde veya en azından bu ekollerden birisine benzediği varsayılarak değerlendirilir. Eğer bunlar uygulanamıyorsa Sanatçının sanat eserleri yeni bir ekol sayılabilcek düzeyde (kalitede ve  kantitede) olmalıdır-ki sanatçının bu yeni sanat eserleri dizisi eski ekollerle sürekliliği olan yeni bir ekol  sayılabilsin. Eğer bu ekoller o sanat eserine uygulanamıyorsa, veya sanat tekniğinde ekoller çok belirgin  değilse, o zaman o eserler içerdikleri objelere görede sınıflandırılabilirler.

    5. Sanat Eserlerinde Evrensellik : Sanat eseri evrensel olmalıdır, yani dünyadaki tüm sanattan iyi anlayan  değerlendiriciler tarafından zaman içinde ortak sanat değerleri dizisinde yeri olduğu fikri ortak olarak  benimsenmelidir, bu zaman alıcı bir süreçtir, sanat eseri tüm dünyadaki sanat değerlendiriclerinin beğenisini kazanmasını gerektiren süreçlerden geçmelidir ve bu yorumlar kalıcı olmalıdır. Bu süreç aynı  zamanda sanat eserinin “Klasik” bir sanat eseri olduğu mertebesini de beraberinde getirir. Eğer sanat eseri  tüm yorumcular tarafından aynı düzeyde algılanmıyorsa veya yorumcular yorumlarını ve ilgilerini o sanat  eseri için zaman içinde değiştiriyorsa o sanat eseri sadece beğenildiği zaman süreci içerisinde Klasik olarak  değerlendirilmez ama bir kısım değerlendirici tarafından belli bir süre sanat eseri olarak algılanıyorsa o  zaman “Popüler” sanat olarak değerlendirilir (Pop müzik gibi). Eğer bir sanat eseri yeterli sanat değerlendiricilerinin değil de sanat bir kolu eseri ve tarihi hakkında yeterli sanat değerlendiricileri kadar  bilgisi olamayan kişiler tarafından değerlendirilmiş ve sürekli değil ama belirli bir süre için belli bir yerde büyük sayıda kişi tarafından beğeni kazanmış eserler de Popüler sanat ünvanını kazanır. Ama bir sanat eseri  hemen her yerde tüm yeterli sanat değerlendiricilerinin çoğunluğunun (hepsinin olmayabilir) beğenisini her  zaman kazanıyorsa o eser Klasiktir.

    6. Sanat Eserlerinde Kişisel Devamlılık : Sanatçının evrimi sanatçının eserleri en azından onun belli bir  dönemi için, evren parçaları hakkındaki görüşünü gösterir, insan doğasına uygun olarak belli dönemlerinde  veya tüm sanat yaşamı boyunca eserleri onun bu görüş açısını yansıtır, yine insan doğasına uygun olarak  zamanla sanatçı değiştikçe bu görüş açısıda değişebilir, genellikle bu değişim sanatçının eski bakış açılarına  uyumlu bir biçimde olur. Yani bir sanatçının sanatı sürekli olarak değişir. Bunu sanatçının gelişimi, değişik  evreleri diye adlandırmak mümkündür.

    7. Sanat Eserlerinde Yayınlanma Gerekliliği : Sanat eseri yayınlanmalıdır, alıcıların-değerlendiricilerin yani  tüm insanlığın görüşüne sunulmalıdır, yayınlanmamamış bir eserin anlamı eser eğer imkansızlık nedeni değilde bilinçli olarak yayınlanmamışsa o eseri yaratanın kişisel tatmininden öteye geçmez, yayınlanmamış  bir bilimsel araştırmadan farkı yoktur.

    8. Sanat Eserlerinde Soyutlama -Değiştirme : Sanatçı evreni kendi aklına göre yorumlamalıdır, tamamen  orijinaline benzeyen kayıtlar sanat değildir. Estetik kaygılar, soyutlama ve saflaştırma, Aristonun Mimesis  ve Katarsis mental tekniklerine-kuramları gibi sanat teoriği ve estetik kurallar uygulanır. Bu değiştirme  sembolizm yani semboller kullanılarak bazı kavramların yeniden tanımlanmasınıda içerebilir.

    9. Sanat Eserlerinde Yaratıcılık / Özgünlük : Bi sanat eseri özgün olmalı her yerde karşımıza çıkabilecek veya herkesin yapabileceği birşey değil insanı şaşırtan, hayrete düşüren, ufkunu açan, hayal dünyasını geliştiren bir yapısı olmalı. Sanat eseri özgün olmalı bir konu üzerine çalışma yapan 3 sanatçının her birinin ortaya sunduğu eser kendine has olmalı. Kısaca her sanatçının kendine has bir yaratılığı olmalı.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.