Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Hukuk
  • 1 yıl önce
  • 1 Cevap

Bir hukuk kuralının yürürlükte bulunduğu süre içinde yürürlüğe girdiği tarihten yürürlükten kalkacağı tarihe kadar kapsamına giren tüm olaylara uygulanması ilkesi nedir?

sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 1 yorum yazıldı.
    1 yıl önce Z Şıkları yazarsanız hemen cevaplayalım..

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2022-11-09 06:44:25

    Cevap :

    Derhâl uygulama ilkesi

    Derhâl uygulama ilkesi, bir hukuk kuralının, yürürlükte bulunduğu süre içinde, yürürlüğe girdiği tarihten yürürlükten kalkacağı tarihe kadar kapsamına giren tüm olaylara uygulanmasıdır. Dolayısıyla bu ilke gereğince, somut bir olayda maddi hukuk kurallarının uygulanmasına yönelik bir hukuki uyuşmazlığa uygulanacak hukuk kuralının belirlenmesinde, uyuşmazlığa neden olan işlem ya da fiilin gerçekleştiği tarih, muhakeme hukukuna ilişkin hukuk kurallarının uygulanması açısından ise söz konusu muhakeme işleminin yapılacağı tarih esas alınır. Hukuk kurallarının zaman bakımından uygulanmasında derhâl uygulama ilkesinin kabul edilmesinin üç temel sonucu vardır.

    • Bir maddi hukuk uyuşmazlığı, uyuşmazlığın ortaya çıktığı tarihte geçerli olan hukuk kurallarına göre çözülür. Bu sebeple konunun başında verilen ilk örnekte fail, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu 3 Haziran 2005 tarihinde işlediğinden, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK kapsamında cezalandırılır.
    • Bir muhakeme işlemi, işlemin yapıldığı tarihte yürürlükte olan kurallara göre yapılır. Bu sebeple konunun başında verilen diğer örnekte sanığın dördüncü dereceden kan hısımı olan amcasının oğlu T, tanık olarak dinlenmesine karar verilen tarihte var olmayan ancak tanık olarak dinleneceği 17 Mayıs 2017 tarihindeki duruşmadan önce yürürlüğe giren kanun değişikliğinin kendisine tanıdığı tanıklıktan çekinme hakkından yararlanabilir.
    • Önceki kanun döneminde yapılan işlemler, kazanılmış haklara saygı ve hukuk güvenliği ilkesi gereğince, kamu düzenine ve insan onuruna açık aykırılık gibi bir durum söz konusu olmadığı sürece geçerliliğini korur. Bu sebeple örneğin, birden çok kişiyle evlenmenin serbest olduğu bir ülkede bu durumun yasaklanması hâlinde, yasaklamadan önce yapılan evlilikler hukuki güvenlik ilkesi gereğince yasaklamadan sonra da geçerliliğini korur.

    Ancak kölelik kamu düzenine ve insan onuruna dair bir konu olduğundan, köleliğin serbest olduğu bir ülkede köleliğin yasaklanması durumunda bütün kölelik ilişkileri derhâl sona erer.

    Hukuk kuralının zaman bakımından uygulanmasında temel ilke, derhâl uygulama ilkesidir. Bu yüzden aksine açık bir hüküm bulunmadığı sürece hukuk kuralları açısından derhâl uygulama ilkesi geçerlidir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.