Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Biyografi nasıl yazılır

Biyografi nasıl yazılır

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-06-01 09:22:58

    Cevap : Biyografide ele alınan kişinin hayatı tüm yanlarıyla ya da kısaca, özet halinde yazılabilir. Önemli olan doğru bilgi vermektir. Bunun için bu kişi hakkında detaylı araştırma yapmak gerekir. Bir plan doğrultusunda yapılması gereken bu araştırmalar esnasında daha önce yapılan röportajlardan, yazılan kitaplardan ve çeşitli dökümanlardan yararlanılabilir ve alıntı yapılabilir. Belgelere dayalı olmayan, sadece söylentiden ibaret olan bilgilere kesinlikle yer verilmemelidir.

    * Yaşamı yazılan kişinin kendisi tarafından değil, onunla ilgili araştırma yapan, bilgi ve belgelere ulaşan veya onun yaşamına yakından tanıklık etmiş kişiler tarafından kaleme alınır. 
    * Tarafsız olunmalıdır. 
    * Gerçekçi olunmalıdır. 
    * Bilgi ve belgelere, kanıt ve tanıklara dayandırılmalıdır. 
    * Kronolojik (zaman dizinsel) sıra izlenebilir. 
    * Yaşamöyküsü yazılan kişinin doğumu, aile çevresi, eğitim süreci, kişiliği, arkadaşlık ve akrabalık ilişkileri, sosyal yaşamı, aşkları, evliliği ve çocukları, alanındaki başarısına ulaşma süreci, ulusal ve uluslararası başarıları konu edilmelidir. 
    * Kişinin önemi, değeri, benzerlerinden farkı belirlenmelidir. 
    * Söylenti ve dedikodulara, asılsız bilgilere yer verilmemelidir. 
    * Öznel bir tutum izlenmemelidir. Kişinin yaşamı aşırı yüceltmeden ya da yerin dibine geçirmeden sergilenmelidir.


    Biyografide kişinin; doğum yeri ve tarihi, çocukluğu, gençlik yılları, eğitim ve iş hayatı, yetenekleri, hobileri, ödülleri ve özel yönlerinin tümüne mutlaka değinilmelidir. Anlatım yapılırken abartılı, ağdalı, kişiyi sürekli öven ya da yeren ya da alaycı bir tavır sergilenmemelidir. Mümkün olduğunca tarafsız, yalın, akıcı bir metin hazırlanmalı, samimi bir dil kullanılmalıdır.

    Her düz yazıda olduğu gibi biyografi de giriş, gelişme ve sonuç bölümünden oluşur. Bu bölümlerin ilerleyişi biyografisi yazılan kişinin yaşamıyla doğru orantıda ilerlemelidir. Biyografi mutlaka kronolojik bir şekilde ilerlemelidir.

    Giriş bölümünde bu kişinin doğum yeri, tarihi, ailesi ve çocukluğundan bahsedilir. Gelişme bölümünde ilkgençlik ve gençlik yılları, eğitim hayatı, hayalleri ve hedefleri, hobileri, yetenekleri, kişisel yönleri ve özellikleri, kariyeri , evlilik hayatı ve çocuklarından bahsedilir. Özel hayatın ele alındığı bu bölümde kimi detayları açıklamak etik olmayacaktır. Bu nedenle özel hayattan bahsedilirken mümkün olduğunca detay verilmeden, üstü kapalı bir dil kullanmak daha doğru olacaktır. Gerektiği yerlerde kişiden ya da ailesinden muhakkak izin alınmalıdır. Sonuçta ise aslında biyografinin yazılış amacı, kişiyi önemli kılan ve üne kavuşturan eserleri, ülkesine ya da dünyaya katkıları anlatılır.Bu bölümde eğer biyografisi yazılan kişi yaşıyorsa bu kişinin hedeflerine, gelecek hakkındaki planlarına da yer verilmelidir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Biyografi nasıl yazılır

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.