Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Bölünmüş ekran tekniği

Bölünmüş ekran tekniği sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hera

    • 2021-03-19 07:51:33

    Cevap :

    Bölünmüş Ekran Tekniği Nedir?


    Bir olayın farklı yönlerini ve etki alanını görüp anlamak için “bölünmüş ekran” (split-screen, cross-cutting) elverişli bir drama tekniğidir.

    Bölünmüş ekran drama tekniği nasıl uygulanır?

    Bu drama tekniğini uygulamak için, katılımcılar en az iki durumu tasarlayıp aynı anda canlandırmak üzere, sahnede farklı alanlarda bulunurlar. Durumlar farklı yer ve zamanlara ait olabilir. Tüm katılımcıların aynı anda sahnede olduğu bu etkinlikte, bir grup bir durumu canlandırırken diğeri bekleyebilir veya belli bir uyum içinde bir durumun canlandırmasından diğer durumun canlandırmasına geçilebilir.

     bölünmüş ekran tekniği

    Oscar Wilde’ın ünlü Gül ile Bülbül masalında, sevdiği kızı baloya davet eden ama daha reddedilen bir gencin evine geldiğinde aşk acısıyla ağlaması; onun ağlamasına tanık olup dayanamayan bülbülün gece boyunca bir kırmızı gülü var etmek için bir gül ağacında ötmesi ve kendi kanıyla bir gülü kırmızıya dönüştürmeyi başarması; delikanlının kaynağını bilmediği gülü alıp hevesle tekrar genç kızın yanına gitmesi ve tekrar reddedilmesi; mücevherlere ve zenginliğe meraklı kızın gülü yere atması anlatılır. Gerçekte bu masal, “sanat” ve “sanatsal” olanın maddî şeyler karşısında değersiz görülmesine bir eleştiridir. Aşağıda, masalın tarafları etrafında bir bölünmüş ekran örneği verilmiştir.

    “Gül ile Bülbül” masalı önceden okunmuş olmalıdır. İlk paragraftaki açıklama doğrultusunda;

        Etkinliğin gerçekleştirileceği alanda üç ayrı noktada “delikanlı”, “gül” ve “genç kız” durur.
        Her biri, masaldaki özellikleri doğrultusunda bir akşam vakti, aynı durum etrafında kendi tavırlarını ortaya koyan bir düşünme süreci içinde olur: Delikanlı, reddedilişinden kaynaklı hüznünü; genç kız, gönlünden geçenleri kendisine sunabilecek bir aşık hayâlini; bülbül, aşktan daha değerli hiçbir şeyin olmadığı düşüncesini doğaçlama olarak dile getirir.
        Bu dile getirişler, arka arkaya da olabileceği gibi, biri düşüncesini dile getirirken vurguladığı bir ayrıntıyla bağlantılı olmak üzere diğeri ondan habersizmiş gibi aynı noktadan kendi bakışını yansıtabilir.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.