Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Boz eşek hikayesinin konusu ve yazarın konuya bakış açıları nelerdir?

Refik Halit Karay Memleket Hikayeleri - Boz eşek hikayesinin konusu ve yazarın konuya bakış açıları nelerdir?

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.
    rawda alrais 1 Takipçi

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-12-23 04:18:19

    Cevap :
    Boz Eşek Konusu: Dünya ile ilişkisi; gelip geçen, bazen de geçerken konaklayan yolculardan aldıkları yalan yanlış haberlerden ibaret olan cahil bir köyde geçen olaylar, yazarın kendine özgü ironik bakış açısıyla anlatılmıştır.

    Boz Eşek Bakış Açısı: Öyküde tanrısal bakış açısı kullanılmıştır. Anlatıcı üçünü tekil kişidir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-12-23 04:23:23

    Cevap :

    Boz Eşek Olay Örgüsü

    Dini hassasiyeti olan köylülerin bir görevi ifâ etmeye çalışırken gösterdiği çabaya karşın devlet görevlilerinin duyarsızlığının anlatıldığı hikâyede Hüsmen Hoca, dağ yolunda ihtiyar bir adamın yattığının haber verilmesi üzerine yola çıkar. Boz bir eşek ve ağaca yaslanmış yaşlı hastayı görür. Yanındaki iki kişiyle birlikte adamı köye getirip karnını doyururlar. Adam biraz rahatlayınca sekiz altınını ve boz eşeğini
    Hicaz’a vakfettiğini, bunun son arzusu olduğunu söyler ve vefat eder. Köylüler bu durumu müftüye bildirmek için Hüsmen Hoca’yı dört kere ilçeye gönderir. Üç seferde işini halledemeyen Hoca dördüncüde eşeği ve altınları kadıya teslim eder. Hüsmen Hoca sorumluluğunu yerine getirmiş olmanın rahatlığı içindeyken daha sonra ilçeye gittiğinde boz eşeği kadının altında görünce şaşkınlık içinde kalır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-12-23 04:16:57

    Cevap :
    Konu:
    Yazar Boz Eşek adlı öyküde ortaya koyduğu hikâyeler ile kıssadan hisseler vermeyi başarmış devletin işlemeyen çarklarını, din ve devlet adamlarının umarsızlıklarını hatta yolsuzluk ve uygunsuzluklarını çok başarılı bir şekilde ortaya koymuştur.

    Boz Eşek adlı öykü Osmanlının çöküş dönemindeki memur ve Kadı zihniyetini ortaya koyması bakımından oldukça mühim sosyal bir vesika niteliğindedir.  


    Boz Eşek ÖZET

    Köyün çocukları koşarak köy çıkışında yaşlı bir adamın yattığını haber verirler. Hüsmen Ağa yaşlı adamın yanına gelir. Yaşlı adamı ve eşeğini köye getirirler.
    Yaşlı adam ölür. Ölmek üzereyken Boz Eşeğini ve 8 altınını Mekke’ye vakfettiğini vasiyet eder. Bunun üzerine yapılması gerekeni kasabadaki kadıya sormaya karar verirler. Hüsmen Ağa, kutsal yerlere vakfedilen eşeğe çok iyi bakar.
    Hüsmen Ağa, Boz Eşeği alarak kasabaya gider. Ancak kadı yoktur. Ertesi hafta gelmesini söylerler. Ertesi hafta gider gene Kabak Kadı’yı bulamaz. Aradan iki buçuk ay geçer. Köylüler eşeğe saygı duyarlar. İş yaptırmazlar. Arpa ile beslerler. Boz Eşek iyice irileşir. Hüsmen Ağa gene Boz Eşek’le kasabaya gider. Köylüler, dönüşünü merakla beklerler. Hüsmen Ağa’nın tek başına döndüğünü görünce, kutsal bir vazifeyi yapmanın rahatlığını yaşarlar. Pratik bir kadı olan, Kabak Kadı lakaplı kasabanın kadısının işi hallettiğini düşünürler. Boz Eşek Mekke’ye gidecek ve zemzem taşıyacaktır.
    Bir  yıl sonra Hüsmen Ağa kasabaya inince gözlerine inanamaz. Kalabalık içinden birisi, eşeğin sırtından etrafına selam vererek geçmektedir. Bu Kabak Kadı’dır. Üzerine bindiği de Boz Eşek’tir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.