Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Boz eşek incelemesi

Refik Halit Karay Boz eşek incelemesi. Konusu, özeti, ana fikri, teması, olay örgüsü, yer, zaman, mekan, karakterler vs..

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.
    jsgadr qert 1 Takipçi

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-12-17 08:38:24

    Cevap :

    Hikaye Adı: Boz Eşek

    Konu: İhtiyarın isteğini yerine getirmek isteyen köylülerin yaşadıkları anlatılıyor.

    Ana fikir: Birilerinden yardım istemeden önce biraz düşünmeli ve karşımızdakini tanımalıyız. Çünkü iyi niyetler suistimale açıktır.

    Tema:
    Bu hikâyenin teması, açıkça görüldüğü gibi kamu alanındaki bürokrasiyi eleştirmektir. Saf ve cahil olarak addedilen Anadolu köylüsü, görev bilincine sadık kalmış; ancak kurum yetkilileri, onların bu sadakatini kötüye kullanmışlardır. Burada karşı karşıya getirilen iki farklı insan tipinden doğan bir çatışma söz konusudur. Bu çatışma bir problem olarak ele alınmış ve hikâye de bu minval üzerine kurulmuştur.

    Ana karakterler: Hüsmen Hoca, köylüler, ihtiyar adam ve boz eşek.

    Yardımcı Karakterler: Kadı, jandarma çavuşu, kaymakam.

    Mekanlar: Dağ yolu, köy ve kasaba.

    Dil ve Anlatım: Sade ve anlaşılır bir dil kullanılmamıştır. Çok fazla betimlemeden yararlanılmıştır.

    Zaman ve Mekân:
    Olay zamanı düz bir doğrultuda ilerlemektedir. Okuyucuda merak ve takip etme hissi uyandırır. Olayların geçtiği zaman, yaşanılan zaman ile aynı doğru üzerindedir. Geri dönüşlere, iç monologlara vb. zamanı ve mekânı büken tekniklere yer verilmemiştir. Mekânlar, ayrıntılı olmasa da okuyucunun zihninde belirecek kadar tasvir edilmiştir. Okuyucu kasaba ve köy arasındaki farkı görebilmektedir.

    Bu hikâyedeki çatışma unsurunun gerçekleştiği zemin, kasaba ve köy ikiliği üzerinde kurulmuştur. Dikkat çekici bir yön olarak, köy ile şehrin mukayese edilmediği; köy ile köye daha yakın bir yerleşim merkezi olan kasabanın kıyaslanması ele alınabilir. Bunun nedeni köyde yaşayan Anadolu halkının saflığının vurgulanmak istenmesidir. Kasabada görev yapan yetkililer, oraya şehirden atanmışlardır ve Anadolu coğrafyasını görev yapmak için değerli bir yer olarak görmemektedirler. Anadolu kasabaları, onlar için bir tembellik ve vakit geçirme yeridir. Memleket Hikâyeleri’ni oluşturan hikâyelerin mekânlarına bu dikkatle bakıldığında, benzeri örnekler ile karşılaşmak mümkündür. Kabak Kadı’daki bozulmanın nedenini de burada aramak doğru olur.

    Karakter Analizi

    Karakterler

    Hüsmen Hoca: Köyün muhtarıdır. Yardımsever ve dini bütün biridir.

    İhtiyar Adam: Hasta ve yaşlıdır. Bir eşek sahibidir.

    Köylüler: Misafirperver ve yardımseverdir.

    Jandarma Çavuşu ve Kaymakam: Umursamaz ve saygısızlardır.

    Kadı: Terbiyesizin önde gidenidir. Sadece kendini düşünür. Kafasına göre takılır. Umursamazdır.

    Zihniyet:
    Boz Eşek, yukarıdaki cümlelerde de ifade edildiği gibi, Anadolu insanının saflığını ve temizliğini anlatmak için kaleme alınmış bir hikâyedir. Merkezde hayatını sürdüren insanların yozlaşmışlığına dikkati çekmektedir. Burada, bürokrasiye yöneltilmiş bir eleştirinin varlığından da söz edilebilir. Denilebilir ki bu metnin zihniyeti okuyucunun dikkatini merkezden taşraya çekme, taşrada yaşayan insanı,
    hikâyenin merkezine koyma ve Millî Mücadele dönemindeki yeni insan arayışına bir model olarak gösterme gayretidir..




    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.