Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Brest litovsk antlaşması önemi sonuçları

brest litovsk antlaşması önemi, maddeleri ve sonuçları

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-06-12 14:10:40

    Cevap : Antlaşma sonucunda:
    1. Alman İmparatorluğu'na Baltık ülkeleri (Estonya, Litvanya and Letonya), Polonya, Belarus, Ukrayna ve Finlandiya
    2. Osmanlı Devleti'ne Kars, Ardahan, Batum (sonradan Sovyetlere verildi) ve Artvin verildi. Antlaşma Rusya'nın Brest-Litovsk Kenti'nde imzalandığından dolayı, antlaşmaya bu isim verilmiştir.

    Brest-Litovsk Antlaşmasının Önemi Nedir

    1. Almanya'nın Doğusundaki cephe kapanmıştır.
    2. Osmanlı Devleti ile Sovyet Rusya arasındaki yapılan tek antlaşmadır.
    3. Osmanlı Devleti I Dünya savaşında toprak kazancı sağladığı tek antlaşmadır.

    Brest Litovsk Antlaşması Nedir?

    Brest Litovsk Barış Antlaşması, 3 Mart 1918 Bolşevik devriminden sonra Rusya’nın dünya savaşından çekildiği; Almanya, Avusturya-Macaristan, Bulgaristan ve Osmanlı devletleriyle imzaladığı barış antlaşmasıdır.

    1915’teki Londra Antlaşmasında Anadolu topraklarının Akdeniz kıyıları İtalyanlara devredileceği, 9 Mart 1915 tarihinde Fransa, İngiltere ve Rusya’nın gizli yaptığı antlaşmada Boğazların Ruslara bırakılacağı, Sykes-Picot Antlaşması ile Güney ve Güneydoğu bölgelerinin ve Suriye, Musul, Lübnan, Kilikya bölgelerinin Fransa’ya; Irak, İran ve Arap Yarımadasının ise İngiltere’ye bırakılacağı ortaya çıktı. Sovyet Rusya’nın teklifini 27 Kasım’da ilk kabul eden Almanya olurken Rusya ve Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Bulgaristan ve Osmanlı Devleti arasında 15 Aralık 1917’de görüşmeler başlamış oldu. 3 Mart 1918 tarihinde ise bu antlaşma imzalandı. Bu barış antlaşmasının maddeleri ise birçok yarım kalmış durumu etkiledi.

    Brest Litovsk Antlaşması Maddeleri

    1. Osmanlı Devleti, Almanya, Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan ile Sovyet Rusya arasında savaş sona erecek ve barış dönemi başlayacaktı.
    2. Antlaşmayı imzalayan taraflar, diğer hükümetlerin ya da askeri örgütlerin aleyhine yapılan kışkırtmalara son verecekti.
    3. Sovyet Rusya, eski ya da yeni tüm ordularını terhis edecekti ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde işgal altında olan Ardahan, Batum ve Kars’tan çekilecekti.
    4. Rusya ile Ukrayna arasında barış antlaşması imzalanacak ve iki taraf da bu antlaşmayı kabul edecekti. Aynı zamanda Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya boşaltılacak, burada tutuklanan halk serbest bırakılacaktı.
    5. Baltık Denizi ve Karadeniz’de ticari gemiler serbest şekilde dolaşabilecekti.
    6. Almanya’nın bu antlaşmada önermesi üzerine Baltık Denizi’ne kıyısı bulunan her ülke davet edilecekti.
    7. Asker ve sivil esirler karşılıklı olarak iade edilecekti.
    8. Antlaşmayı imzalayan her taraf, Afganistan ve İran’daki bağımsızlıklarını onaylayarak, toprak bütünlüğünü kabul edecekti.

    Brest-Litovsk Antlaşması (9 ŞUBAT-3 MART 1918)


    Rusya'nın Almanya, Avusturya-Macaristan, Bulgaristan ve Osmanlı Devleti ile imzaladığı bir antlaşmadır.
    Ruslar 1878 yılında Berlin Barışı ile aldıkları Kars, Ardahan ve Batum bölgelerini geri vermiştir.

    Brest-Litovsk Antlaşmasının Önemi Nedir

    1. Almanya'nın Doğusundaki cephe kapanmıştır.
    2. Osmanlı Devleti ile Sovyet Rusya arasındaki yapılan tek antlaşmadır.
    3. Osmanlı Devleti I Dünya savaşında toprak kazancı sağladığı tek antlaşmadır.

    İran ve Kafkas Azarbaycanı işgal eden Türk kuvvetleri Kuzey Kafkasya'ya doğru ilerliyordu. İzzet Paşa, Bulgar ve Filistin cepheleri yarıldığı için mütareke yapmaya çalışıyordu. İstanbul2a Doğudan kuvvet getirmek, üç sancağın elde kalmasını sağlamak amacıyla Kafkasya ve İran'ın boşaltılması için emir verdi. Mütareke imzalandı gün ( 30 Ekim 1918 ) kuvvetin çoğu Berst-Litovsk sınırı ( 1877 sınırı gerisine çekilmişti.

    Müttefikler Brest-Litovsk antlaşmasını tanımıyarak üç sancağın (Kars, Ardahan ve Batum ) boşaltılmasını istediler. Hükümet bu isteği kabul etmiş ise de Genelkumay Başkanı Cevat Paşa, Doğudaki 9. Ordunun Kamutanı, kış zorluklarını ileri sürerek, boşaltmanın ilkbaharda başlamasını teklif ettiler.

    Üç sancakta ordunun altı aylık yiyeceği ile bir çok silah ve cephane vardı. Bunların geriye taşınmaları uzun zaman sürecekti. Ruslar tarafından istila eden Doğu Anadolu'da halk göç etmişti, kalanlar da açlık sıkıntısı çekiyorlardı. Bu durumda geriye çekilen ordu da açlık sıkıntısı çekecekti.

    Boşaltmanın başlama tarihi görüşülürken, zor kullanmak için 7 Aralıkta bir İngiliz tümeni Batum'a çıkarıldı. İngilizler burada bir çok silah ve cephaneye el koydular.

    Üç sancakta şura hükümetleri kuruluyordu. Bunların genel merkezleri Kars idi. 12 Şubatta İngilizler Kars hükümetine dağıtarak üyelerine Malta’ya sürdüler. Diğerleri Ermeni saldırılarına karşı yurtlarını savunuyorlardı. Ordu Şubat ayında 1878 sınırı gerisine çekilmişti.

    İngilizler Yakup Şevki Paşanın İstanbul'a getirilmesini istediler. 9. Ordu karargahı kaldırılarak Erzurum'da dört tümenli 15.Kolordu kuruldu. Açıkta kalan Yakup Şevki Paşanın, İstanbul'a giderse yakalanması ihtimali vardı. Erzurum Müdafaa-i Hukuk Şubesi bunu hatırlatarak, paşanın milli hareketin başına geçmesini istedi.

    Gözlerinden çok rahatsız olan Paşa, bu haliyle kalsa bile yararlı olmayacağını söyleyerek İstanbul'a gitti. İstanbul'da Haydarpaşa hastanesine yatırılan Paşa tedavisi bittikten sonra, İngilizler tarafından yakalanarak Malta'ya götürüldü.

    Ermeniler yerli Şura kuvvetleriyle çarpışarak sınıra doğru ilerliyorlar, girdikleri yerlerde katliam yapıyorlardı. Bir yandan da Karadeniz kıyılarına Rum çeteleri çıkarılarak Pontosculuk hareketi Trabzon’dan, Samsun, Amasya ve Tokat'a kadar yayıldı.

    Elli bin kişi bırakılan ordunun tümenlerinde iki bin kişi kalarak kadro haline gelmişlerdi. Mart sonuna kadar ittifak devletlerine 48 bin tüfek, 186 bin sürgü kolu, 294 top teslim edildi. 268 topun da kamaları alındı. Silah toplamaya devam ediliyordu.

    Ordu silahsızlandırılarak aciz bir duruma getirilmiş, memleketin stratejik noktaları tutulmuştu. Artık Anadolu'nun taksimi hakkında önce hazırlanmış olan planlar kolayca uygulanabilecekti. İşte Mustafa Kemal böyle bir durumda Samsun'a gelmiştir. Bundan sonraki olaylara "Türk Kurtuluş Savaşı" da görebiliriz.
    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.