Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Çağdaş çok sesli müzik hakkında

Çağdaş çok sesli müzik hakkında yazılar özel

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-03-19 20:05:54

    Cevap : 19. yüzyıllarının ortalarında Osmanlı-Türk müziğinde batılaşma ve batıya yakınlık görülmeye başlanmıştır. Bu sebeple de 19. yüzyılının sonuna doğru bu gelişen batılılaşma epeyce güç kazanmış ve genelde tek sesli seyreden Osmanlı Türk müziği, çok sesli bir hale dönüşmüştür. Bunun sonucunda da 1923 senesinde Cumhuriyetin ilan edilmesinden hemen sonra Avrupa’nın önemli şehirlerinde iyi eğitim gören Cemal Reşid Rey, Türkiye’ye dönerek İstanbul’da kurulan müzik eğitimi kursunda öğretmenlik yapmaya başlamıştır. Öğretmenlik yaptığı sıralarda epeyce yetenekli genç keşfetmesi ve bu gençlerin cumhuriyet yönetimi tarafından Avrupa’ya gönderilmesi de Çağdaş Çok Sesli Türk Müziği‘nin hızla gelişmesine katkıda bulunmuştur. Modern Çok Sesli Türk Müziği Nedir Kısaca Öğrenelim Avrupa’ya giden bu gençler Türkiye’ye döndükten sonra çağdaş çok sesli Türk müziğinin temellerini atmış ve Türk beşleri olarak adlandırılan grubu oluşturmuşlardır. Bu grubun temel amacı geleneksel olan Osmanlı-Türk müziğinin temalarını kullanarak eğitim aldıkları Avrupa-Batı Müziğinin sesleriyle birleştirerek çağdaş çok sesli Türk müziğini oluşturmuşlardır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Çağdaş çok sesli müzik hakkında

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-03-19 20:07:15

    Cevap : XIX. yüzyılın ortalarına doğru,Osmanlı müziğinde Batı etkileri görülmeye başlanmış, yüzyılın sonlarına doğru ise bu etkiler oldukça güçlenerek, genelde teksesli (monodik) yapıdaki Osmanlı müziğini çoksesli (polifonik) hale dönüştürmeye yönelik çalışmalara olanak sağlamıştı.

    1923'te Cumhuriyetin ilanı üzerine, o sıralarda Avrupa'da müzik eğitimi gören Cemal Reşid (REY) Türkiye'ye dönmüş ve İstanbul'da kurulan müzik okulunda hocalığa başlamıştı.

    Bu arada, bazı yeten nekli gençler de, Cumhuriyet yönetimi tarafından, müzik eğitimi almak üzere Avrupa'nın çeşitli kentlerine gönderildiler.Bu gençler yurda döndükten sonra Çağdaş Çoksesli Türk Müziğinin temellerini atan ve sonraları Türk Beşleri olarak adlandırılan grup oluştu.

    Bu grubun ortak amacı, geleneksel Türk Müziği temalarını kullanarak eğitimini aldıkları Batı Sanat Müziği değerleri içinde çağdaş çoksesli yeni yapı ortaya çıkarmaktı.

    Sonraki aşamalarda, daha özgür çağrışımları hedefleyen her besteci, halk ezgilerinin renklerini ve gizemini kendine özgü bir yolla yorumlamış ve giderek bilinen halk ezgilerini doğrudan ele almak yerine, soyutlama yöntemleri ile farklı sentezlere ulaşmaya çalışmıştır.

    Türk beşleri olarak bilinen kadro;Cemal Reşit REY, Ulvi Cemal ERKIN, Hasan Ferit ALNAR, Ahmet Adnan SAYGUN ve Necil Kazım AKSES'den oluşmaktadır.Türk beşlerinden sonra bu alanda, Nuri Sami KORAL, Kemal İLERİCİ, Ekrem Zeki ÜN, Bülent TARCAN, v.d. ikinci; Sabahattin KALENDER, Nevit KODALLI, Ferit TÜZÜN, İlhan USMANBAŞ, Bülent AREL, İlhan MIMAROĞLU, v.d. üçüncü; Muammer SUN, Cenan AKIN, Cengiz TANÇ, Kemal SÜNDER, İlhan BARAN, Yalçın TURA, Ali Doğan SİNANGİL, v.d. dördüncü kuşak olarak bu alanda ürünler vermişler ya da vermeye devam etmektedirler.

    Bu kuşaktan sonra da yine bu alanda, giderek artan oranda bir çok besteci ürün vermeye devam etmektedir.Günümüzde ise bu alanındaki besteci sayısı 60'a yaklaşmıştır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.