Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Çalıkuşu romanının olay örgüsü

Çalıkuşu romanının olay örgüsü sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2023-05-10 09:23:53

    Cevap : Merhaba, "Çalıkuşu" isimli roman, Reşat Nuri Güntekin'in eseridir. Romanın olay örgüsü genç bir kadın olan Feride'nin hayatındaki kişisel ve mesleki mücadeleleri, aşk hayatı ve ilişkileri etrafında şekillenir.

    Öne çıkan olaylar arasında:
    1. Feride'nin öğretmen olarak çalışmak üzere uzak bir köye gitmesi.
    2. Feride'nin köyde tanıştığı genç adam Kamuran ile aralarındaki ilişki.
    3. Feride'nin İstanbul'a dönüşü ve çocukluk arkadaşı Necdet ile yeniden bir araya gelmesi.
    4. Feride'nin, Kamuran'a olan hislerine rağmen Necdet ile nişanlanması.
    5. Feride'nin nişanı bozup, hemşirelik yapmak için kariyer yapma kararı.
    6. Feride'nin Balkan Savaşı'nda hemşire olarak görev alması.
    7. Feride'nin asker olan Kamuran ile yeniden karşılaşması.
    8. Feride'nin tren kazasında hayatını kaybetmesi.
    Roman aşk, görev, fedakarlık ve toplumsal beklentiler gibi temaları da işlemektedir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    fatoş

    • 2022-04-17 07:18:29

    Cevap : ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin'in ilk defa 1922'de tefrika edilmeye başlanıp 1923'te kitap olarak yayımlanan, 1937'de büyük değişikliklerle tefrika edilen romanıdır.

    Romanda, İstanbul köklü bir ailenin kızı olan çocuk ruhlu Feride'nin çok sevdiği nişanlısı tarafından ihanete uğramasıyla kendini öğretmenlik mesleğine adaması ve hayatını kazanabilmek için Anadolu'da şehir şehir dolaşması anlatılır. Melodram ögeleri ile yüklü bir aşk öyküsünün yanı sıra bürokrasi eleştirisi, kadınların Osmanlı toplumunda var olma mücadelesi, öğretmenlik mesleğinin icrası gibi pek çok konuyu ele alır.

    Eserin sinema, televizyon dizisi, tiyatro ve bale uyarlamaları vardır.

    Çalı Kuşu Ronanının Olay Örgüsü

    1. Çalıkuşu romanında olay örgüsü Feride’nin yabancı bir şehirde, bir otel odasında hatıralarını yazdığı anla başlar. Musul’da, annesi ve babasıyla yaşayan Feride hasta olan annesini kaybeder ve babasıyla birlikte İstanbul’a büyükannesinin yanına gelir. Feride, dokuz yaşında büyükannesini de kaybeder. Babası de Feride’yi Dam dö Sion mektebine yazdırır, Feride on iki yaşına geldiğinde ise babasını kaybeder. Feride yatılı okulda ve evde çeşitli yaramazlıklar yapar. Ağaçlara tırmanıp daldan dala atlayan Feride’ye, öğretmeni “Çalıkuşu” adını takar. Feride tatil günlerinde teyzesinde kalır. Burada Kâmran’ı, dul ve güzel bir kadın olan Neriman’dan kıskanır ve Kâmran’la aralarında aşk oyunları başlar. Bir süre sonrada Kâmran ile nişanlanır. Kâmran sefaret katipliği için Avrupa’ya gider ve dört yıl sonra geri döner. Bu arada Feride’de okulunu bitirir ve düğün hazırlıkları başlar. Ancak düğüne üç gün kala köşke siyah çarşaflı bir kadın gelir ve kadın Feride’ye Kâmran’ın Avrupa’da Münevver adında bir sevgilisi olduğunu söyler. O gece Feride, teyzesi ve Kâmran’a bir mektup bırakarak köşkü terk eder.
    2. Köşkten ayrılan Feride, bir süre Gülmisal Kalfa’nın evinde kalır. Daha sonra da Bursa’ya, Coğrafya ve Resim öğretmeni olarak tayin edilir, oradan da Zeyniler köyüne atanır. Bu köyde Feride tam bir hayal kırıklığı yaşar. Bir gece vakti Munise’yle tanışır ve evlatlık alır. Feride, burada Hayrullah adındaki yaşlı bir askerî doktorla tanışır ve onunla arkadaş olur. Bir süre sonra köye bir müfettiş gelir ve okulun kapatılmasına karar verir. Feride’de Munise’yi alarak Bursa’ya geri döner ve burada
    3. Darülmuallimat’ta vekil öğretmen olarak Fransızca derslerine girmeye başlar. Feride çok güzel olduğundan okulda Feride’ye “İpekböceği” diye hitap ederler. Ayrıca okulun musiki hocası Şeyh Yusuf Efendi, Feride’ye aşık olur. Bu olay kısa süre içinde bütün okula yayılır ve Feride utancından insan içine çıkamaz olur. Uzunca bir süredir verem hastası Şeyh Yusuf Efendi ise, bir süre sonra hayatını kaybeder. Çıkan dedikodular üzerine Feride tayin ister ve Çanakkale Rüştiyesine tayin edilir.
    4. Feride’de Munise’yi alarak Çanakkale’ye yerleşir. Çanakkale’de, erkeklerin çoğu askerdir ve tüm erkekler Feride’nin güzelliğinden bahsetmektedir. Erkekler Feride’ye, “Gülbeşeker” adını koyarlar. Feride burada çevrenin en zengin ailesinin kızlarına ders verir. Kızlardan biri, bir gün Feride’yi konağına davet eder. Feride konakta kızın amcasının oğlu Yüzbaşı İhsan Bey’den evlenme teklifi alır. Ancak Feride bu teklifi reddeder. Bu olaydan kısa bir süre sonra komşusu Hafız Kurban Efendi’den evlenme teklifi alan Feride, bu teklifi de reddeder. Feride yaşananlardan rahatsız olur ve müdiresinden, kendisini başka bir yere göndermesini ister. Bir süre sonra da Feride, İzmir’e gönderilir.
    5. İzmir’de işler Feride’nin istediği gibi gitmez. Uzun bir süre görev almayı bekler, fakat bir türlü görev alamaz. Burada zengin bir adam olan Reşit Bey, Feride’ye “Fındıkkurdu” diye lâf atar, bir süre sonrada Feride bu adamın kızlarına Fransızca dersi vermeye başlar. Feride burada Kâmran’ın Münevver’le evlendiğini öğrenir. Feride’nin eski yaraları tekrar deşilmiş olur. Ayrıca Reşit Bey’in büyük oğlu Cemil Bey kendisini rahatsız eder ve evlilik teklifinde bulunur. Feride, nişanlı olduğunu söyleyerek teklifi kabul etmez ve bir süre sonrada Kuşadası’na gider. Feride, aradığı huzuru, mutluluğu burada bulur. Ancak Kuşadası’na gittikten kısa bir süre sonra Birinci Dünya Savaşı başlar ve kumandanlığın emriyle okul, hastaneye dönüştürülür. Feride, okulda kalan eşyalarını almaya gider ve okulda Zeyniler köyünde tanıştığı Doktor Hayrullah Bey’le karşılaşır ve çok mutlu olur. Doktor Hayrullah Feride’den hastalara, bakıcılık yapması konusunda yardım ister. Bir ay sonra da Feride’nin hastası, Yüzbaşı İhsan Bey olur. İhsan Bey savaşta yaralanmış ve buraya getirilmiştir. Feride tüm şefkatiyle ona yardımcı olur ve İhsan Bey’e evlilik teklifinde bulunur. Fakat Feride’nin kendisine acıdığını anlayan İhsan Bey bu teklifi reddeder. Savaş bittikten sonra okul yeniden açılır ve Feride okula müdire olur. Bu arada Munise hastalanır ve Feride Munise’yi kaybeder. Munise’nin ölümü Feride’yi çok sarsar ve on yedi gün baygın yatar. Doktor Hayrullah Bey dinlenmesi için Feride’yi çiftliğine götürür. Feride iyileşinceye kadar bu çiftlikte
    6. kalır. Bu arada Kuşadası’nda Feride ve Doktor Hayrullah’ın sevgili olduklarına dair dedikodular başlar. Feride ve Hayrullah Bey bunları öğrenince yıkılırlar. Hayrullah Bey dedikoduların önüne geçmek için Feride ile sözde bir nikah kıyar. Hayrullah Bey bir süre sonra rahatsızlanır, öleceğini anlayınca da Feride’den İstanbul’a gitmesini ister ve Kâmran’a iletmesi için de bir mektup verir.
    7. Feride Doktor Hayrullah’ın isteği üzerine İstanbul’a gelir ve Kâmran’ı ne kadar sevdiğini bir kez daha anlar. Kâmran evlendiği kadını kaybetmiş sonra da oğlunu alıp Tekirdağ’a gitmiştir. Bir hafta sonra Feride de Tekirdağ’ gider. Feride herkesi özlediğini ve bunun için geri geldiğini söyler. Kısa bir süre sonrada eski neşesini bulur ve herkesin bildiği Feride olur. Ara sıra Münise ve kocasını anlatır. Bu arada Kâmran’ın oğluyla yakından ilgilenir. Çocuk da Feride’yi çok sever ve ona anne diye hitap eder. Feride, Kuşadası’na geri dönmeden önce Müjgan’a İstanbul’a dönüşünün gerçek nedenini anlatır. Feride üç ay önce kocasını kaybetmiş, kocası da vasiyet olarak Feride’nin İstanbul’a dönüp ailesiyle barışmasını istemiş ve özellikle Kâmran’a vermesi için bir emanet bırakmıştır. Feride emaneti Müjgan’a verir ve ondan paketi kendisi gittikten sonra Kâmran’a iletmesini söyler. Ancak Müjgân dayanamaz ve o gece paketi Kâmran’a verir. Pakette Hayrullah’tan Kâmran’a yazılmış bir mektup ve Feride’nin hatıra defteri çıkar. Müjgân ve Kâmran mektup ve defteri birlikte okur. Ertesi gün Feride bahçede gitmek için herkesle vedalaşırken, Kâmran ve babası Aziz Bey gelir. Aziz Bey Feride’ye her şeyi öğrendiklerini ve kadıya gidip her şeyi anlattıklarını kadınında Kâmran ve Feride’ye nikâh kıydığını, kocasının da artık Kâmran olduğunu anlatır. Böylece Feride ile Kâmran evlenmiş olur ve yıllarca süren hasret sona erer.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2023-05-10 09:24:41

    Cevap :

    Aşağıdaki maddeler halinde "Çalıkuşu" romanının olay örgüsünü özetleyebilirim:

    1. Roman, genç ve güzel öğretmen Feride'nin İstanbul'da öğretmenlik yapmasıyla başlar.
    2. Feride, zengin ve evli doktor Kamran Bey'e aşık olur ancak imkansız bir ilişki olduğunu anlar.
    3. Feride, çocukluk arkadaşı Necip'in yardım isteğiyle İzmir'e gider.
    4. Necip, ailesinin maddi durumunun kötüleşmesi nedeniyle evlenmek istemektedir ve Feride, ona yardım etmek için evlenmeyi kabul eder.
    5. Feride, İzmir'de İhsan'a aşık olur ve onunla aşk yaşamaya başlar.
    6. Ancak, İhsan'ın ailesi evliliğe karşı çıkar ve Feride'yi İstanbul'a geri gönderirler.
    7. Feride, Kamran Bey'in karısı öldükten sonra onun evinde kalmaya başlar ancak Kamran Bey'in ailesi ve çevresinin tepkisini alır.
    8. Feride, İstanbul'dan ayrılır ve İhsan'ın ölümüne kadar onu bekler.
    9. Roman, Feride'nin özgürlük arayışını, aşkı, aile, toplum ve kadınların statüsü gibi konuları işler.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.