Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Çanakkale'de bulunan tarihi eserler ve doğal varlıklar nelerdir?

Çanakkale de bulunan tarihi eserleri ve doğal varlıklar nelerdir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Mehmet303

    • 2021-12-22 05:15:34

    Cevap : Çanakkale de bulunan tarihi eserleri ve doğal varlıklar nelerdir sorusunun cevabı ;

    1. Kilitbahir Kalesi:

    1452’de Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul kuşatması sırasında Bizans ordusuna yardım edilmesini önleyebilmek için Çanakkale’nin karşısındaki Kilitbahir Köyü’nde yaptırdığı kaledir. İç ve dış sur duvarları ve avlu içinde 7 katlı üçgen bir kuleden oluşan Kilitbahir Kalesi, Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan Abdulaziz dönemlerinde restore edilmiş, II. Abdulhamit tarafından kuzey bölümü yeniden inşa edilmiştir. Çanakkale Savaşları’nda önemli rol oynayan kale, Kültür Bakanlığı tarafından korunma altına alınmıştır.

    2. Çimenlik Kalesi (Kale-i Sultaniye)

    Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan, inşa tarihi hakkında farklı görüşlerin olduğu kale. Çanakkale şehir merkezinde bulunan Çimenlik Kalesi, Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” eserinde uzun uzun anlatılmış ve inşa tarihi olarak da 1452 yazılmış; fakat kalenin Yakup Paşa nezaretinde inşa edildiğini öne sürenler 1462’de yaptırıldığını savunur.

    Kilitbahir Kalesi’nin karşısında, Sarıçay’ın yanında bulunan Kala-i Sultaniye, boğazın en dar yerine yaptırılmış ve neredeyse ilk günkü haliyle günümüze ulaşmış. 11 metre yüksekliğindeki kalenin yanında bulunan Çanakkale Deniz Müzesi de Çanakkale’de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Müzede Çanakkale Zaferi’nin en önemli gemilerinden Nusret Mayın gemisinin replikası da bulunmaktadır.

    3. Çanakkale Şehitleri Anıtı

    Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Boğazı’nın ucundaki Hisarlık Tepe üzerinde yer alan Çanakkale Şehitleri Anıtı’nı ziyaret ettiğinizde, Çanakkale Deniz Zaferi’nin tüyler ürperten atmosferini hissedip, yazılan kahramanlık destanını ruhunuzda hissedeceğiniz bir ortamla karşılaşacaksınız.

    Yaklaşık 42 m yüksekliğindeki anıt, 1915 yılında I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşı’nda kaybettiğimiz askerlerin anısına yaptırıldı. Dört sütun üzerine oturtulan ve tavanında mozaikten Türk bayrağı bulunan Çanakkale Şehitleri Anıtı’nın yapımı 1954’te başlamış, 1960’da tamamlanmış ve ziyarete açılmıştır. Anıtın yanında Mehmetçik Anıtı, Türk Bahçesi, Mustafa Kemal Çanakkale’de Anıtı, Yaralı Asker Anıtı, Meçhul Asker Kabri ve Türk Şehitliği bulunur.

    4. Anzak Koyu

    Gelibolu Yarımadası’nda küçük bir koy olan Anzak Koyu, 25 Nisan 1915 sabahında Anzakların çıkarma yaptığı koy olarak ün yapmıştır. 600 metre uzunluğundaki koy, temiz bir kumsala sahip. 25 Nisan 1985’te Türkiye hükümeti tarafından Anzak Koyu ismi resmen kabul edilmiştir. Her yıl bu tarihte Anzaklar tarafından ziyaret edilen koya giderek, bölge halkının anlatacağı hikayeleri de dinlemek gerekir.

    5. Çanakkale Arkeoloji Müzesi

    Çanakkale, hem il merkezinde hem de çevresindeki önemli tarihi ve kültürel yapılarıyla tanınan bir şehir ve bu şehre kadar gidip de merkez sadece 2 km uzaklıktaki Arkeoloji Müzesi’ne de uğranması gerekir. Antik kentlerdeki eserlerin ve çevrede keşfedilen tarihi kalıntıların sergilendiği toplam 12 bin 747 adet arkeolojik eser, 15.237 sikke ve 2.714 etnografik eseriyle dolu dolu bir müze.

    6. 57. Alay Şehitliği ve Anıtı (57. Piyade Alayı Şehitliği)

    Çanakkale Savaşları sırasında tamamı savaşta yaşamını kaybeden 57. Alay’a ithafen yapılan anıt mezar. Gelibolu Yarımadası’nda 57. Alay’da bulunan 628 asker için sembolik bir şehitliğin yanı sıra anısını yaşatmak için Adana’da 57. Alay Şehitleri Camii yaptırılmıştır.

    Milli Savunma Bakanlığı tarafından 1998’de yayımlanan Şehitlerimiz isimli eserdeki araştırma üzerine, Çanakkale Muharebeleri sırasında şehit olan 57. Alay’dan 1868 personelin olduğu tespit edilmiş.

    7. Çanakkale Saat Kulesi

    1896 yılında II. Abdülhamit Dönemi’nde yaptırılan Saat Kulesi, turistler tarafından en çok ilgi göre tarihi eserler arasında. 20 metre yüksekliğinde kule, Çanakkale şehir merkezinde bulunuyor. Yapımında Ayvalık kesme taşı kullanılan Çanakkale Saat Kulesi’ni Çanakkale’de görmeniz gereken yerler arasındadır.

    8. Aynalı Çarşı

    “Çanakkale içinde vurdular beni
    Ölmeden mezara koydular beni
    Of gençliğime eyvah

    Çanakkale içinde aynalı çarşı
    Ana ben gidiyom düşmana karşı
    Of gençliğim eyvah”

    O herkesin bildiği meşhur Çanakkale türküsünde adı geçen Aynalı Çarşı’yı görmeden dönmeyin. Köklü bir tarihe sahip olan çarşı, Deniz Müzesi’ne çok yakın konumda bulunuyor. 1890’da II. Abdulhamit döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Musevi cemaatinin önemli isimlerinden Eliyau Hallio tarafından yaptırıldığı için başta Halyo Çarşısı olarak bilinmesine rağmen zaman içinde insanlar girişteki aynalardan dolayı Aynalı Çarşı demeye başlamış ve ismi öyle kalmış.

    Kapısı kırmızı taştan, kilit kısmı çiçek desenlerinden oluşan Aynalı Çarşı, İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nın minyatürü olarak kabul ediliyor. Gelibolu Savaşı’nda bombalanarak yıkılmış, 1967’de dönemin belediye başkanı tarafından günümüzdeki şeklini almış.

    9. Çanakkale Deniz Müzesi

    Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale Kordon bölgesinde Çimenlik Kalesi’nin yanında bulunuyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan bu askeri müze, Çanakkale’de görmeniz gereken yerler listesindeki en önemli müzeler arasında.

    Çanakkale Zaferi’nin, 1915 mücadele ruhunun, tarihi mirasımızın etkileyici bir şekilde yansıtıldığı ve gelecek nesillere de ışık tutacak bu müze, 1982’de inşa edildi. Çanakkale Deniz Müzesi, içerisindeki koleksiyon çeşitliliği bakımından dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alıyor.

    Tarihin izlerini sürebileceğiniz resimler ve fotoğraflar, savaşta kullanılmış silahlar hatta mermiler, kütüphane, askeri kıyafetler ve daha pek çok değerli eşya yer alıyor. Çanakkale Zaferi’nin en önemli gemilerinden biri olan Nusrat Mayın Gemisi’nin bir replikası bulunuyor. Asıl ismi Nusrat olan gemi, zaman içerisinde Nusret olarak kalmış. Geminin içinde o dönemleri anlatan simülasyonla tüyleriniz diken diken olacak.


    Doğal Varlıkları:

    1. Gökçeada (İmroz)

    Çanakkale’de gezilecek yerlerden bir diğeri de Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada… Saros Körfezi girişinde ve Ege Denizi’nin kuzeyinde bulunan Gökçeada, 91 km’lik bir kıyı şeridine sahip. Türkiye’nin en batı noktası olan İncirburnu da Gökçeada’da bulunuyor.

    Tertemiz koyları ve plajları ile deniz tatilleri için ideal bir durak oluyor. Gökçeada’ya gitmişken Gökçeada Uğurlu Köyü, Gökçeada Yıldız Koyu, Marmaros Şelalesi, Gökçeada Kaya Mezarı, Gökçeada Tuz Gölü, Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Rum Köyleri, Gökçeada Peynir Kayalıkları, Gökçeada Yıldızkoy, Gizli Liman, Yuvalı Koyu, Laz Koyu, Aydıncık Plajı gibi önemli noktaları mutlaka görmelisiniz.

    2. Bozcaada

    Türkiye’nin üçüncü büyük adası olan Bozcaada, Ege Denizi’nde ise ikinci büyük ada konumunda. Bağcılık ve rüzgar gülleriyle öne çıkan Bozcaada, Çanakkale’ya bağlı olup, burayı ziyaretinizde es geçmemeniz gereken yerlerden biri.

    Adanın günbatımını izleme noktası yani bilinen adıyla Bozcaada Rüzgar Gülleri bölgesi, batıda kurulan 17 adet rüzgar gülünden oluşuyor. Bozcaada’yı ziyaret eden turistler burada gün batımının muhteşem manzarasına şahit olmadan geri dönmüyor. Bozcaada Ayazma Manastırı, Bozcaada Kalesi, Akvaryum Koyu, Ayazma Plajı, Yerel Tarih Müzesi, Meryem Ana Kilisesi, Polente Feneri, Tuzburnu Plajı adada görmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.

    3. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

    Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde bulunan Eceabat ilçesinin büyük bir bölümünü içine alan Gelibolu Yarımadası Milli Parkı, 33.000 hektarlık bir alanı kapsıyor. Çadırını alıp kamp yapmak isteyenleri de karavanında konaklamayı seçenleri de büyük bir zevkle ağırlayan milli park, 1973’te kuruldu.

    BM tarafından da koruma alanı olarak belirlenen Gelibolu Yarımadası Milli Parkı’nın içinde 250 binin üzerinde İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerinin ve 60 binden fazla Türk askerinin savaş mezarı ve anıtları bulunuyor. Tarihi sit alanı olarak tescillenen mezarlar, anıtlar ve muharebe alanlarının dışında siperler, toplar ve burçlar da mevcut.

    4. Babakale

    Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı bir köyü olan Babakale, Asya kıtasının batıdaki en uç noktası olup, adını burada bulunan kaleden alıyor. Osmanlı’dan kalma sevimli bir balıkçı köyü olan Babakale, eskiden korsanların uğrak yeriydi.

    Çelik kafes şeklinde tasarlanan Babakale Feneri, Polente Feneri ile karşılıklı konumlanıyor. Muhteşem bir manzaraya sahip olan fener, Babakale’de ziyaret edebileceğiniz yerlerden.




    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.