Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Çocuklarda 2 yaş sendromu nedir?

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Bilge kız

    • 2021-07-09 18:40:26

    Cevap : Çocuklarda 2 yaş sendromu nedir sorusunun cevabı:

    Gelişim evrelerinden biri olan 2 yaş sendromu, çocukların bebeklik döneminden çıkıp kendilerini birey olarak kabul ettirmeye çalıştıkları dönemdir. Bireyselleşmenin ilk adımı olan ve 18. ile 36. aylar arasında görülen bu sendrom, hem çocuklar hem de ebeveynler için oldukça yorucu bir dönemdir. Henüz dil gelişimi ve iletişim becerileri gelişmemiş olan çocukların, ergenlikten önceki ilk bireyselleşme sürecinde, inat, öfke nöbetleri, agresif tavır, her şeye hayır deme, bağırma ve istediğini elde edene kadar huzursuz davranma gibi davranışlar ön plana çıkar. 2 yaş sendromu, ebeveynlerin dikkatle yönetmesi gereken önemli bir dönemdir. Anne ve babalarının kontrolünden çıkmaya çalışarak, kendi kişiliklerini ispat etmeye çalışan çocuklar, bu dönemde kendilerini tüm dış dünyaya kanıtlama çabasındadır. Çocuklarının saldırgan ve inatçı tavırları ile karşılaşan ebeveynler, çocuklarının şımardığını, gereksiz kapris yaptığını düşünüp öfkelenebilirler. Ancak henüz tam olarak gelişmemiş olan çocuklar bu öfkeli tutuma karşı daha da fazla tepki göstererek, aileyle zıtlaşır. Bu durum ailelere hiç bitmeyecek bir süreç ya da çocuğun karakterinin bir parçası gibi gelse de, tamamen geçici bir dönemdir.

    2 Yaş sendromu nedir?

    Bebeklik döneminden çocukluk dönemine ilk adımların atıldığı 1,5 ile 3 yaş arasında görülen 2 yaş sendromu, zaman zaman aileleri zorlayan bir süreçtir. Terrible two olarak da bilinen 2 yaş sendromu, tüm sağlıklı çocuklarda olması beklenen, psikolojik gelişimin bir parçasıdır. Anneye bağımlı olarak geçirilen ve tek başına var olmanın imkansız olduğu bebeklik döneminin ardından konuşabilen ve yürüyebilen çocuk, kazandığı bu gelişim özellikleri ile hem fiziksel hem de duygusal olarak anneden yavaş yavaş uzaklaşır. Kendisinin ayrı bir birey olduğunun farkına varan çocuk, ben merkezli bir döneme girerek varlığını tüm çevresine kanıtlamaya çalışır. Benliğinin farkına varmasıyla birlikte kendi kararlarının doğru olduğunu, ailesine ve çevresindeki diğer kişilere kendi fikirlerinin değerli olduğunu ispatlamaya çabalar. Bu dönemde sıklıkla duyulan negatif cümlelerin sebebi budur. 2 yaş döneminde sağlıklı bir şekilde gelişimi süren çocuğun, her şeye hayır demesi, agresif davranışlar sergilemesi, öfke nöbetleri geçirmesi son derece normal bir durumdur.

    2 yaş dolayında görülen bu sendrom boyunca ebeveynlere büyük bir sorumluluk düşer. Çocuğa doğru bir şekilde yaklaşarak, onun ihtiyaçlarını anlamaya çalışmak, tolere edebilmek ve kesin sınırlar çizmek son derece önemlidir. Çocuk ile doğru iletişim kurmanın altın kuralı olan oyun oynamak, eğlenceli olduğu kadar sağlıklı da bir yöntemdir. Sözel olarak anlatılamayan duygu ve düşünceler oyun içinde kurgulanarak, etkili bir şekilde çocuğa aktarılabilir.

    2 yaş sendromu belirtileri nelerdir?

    Çocukların kişilik gelişiminde önemli bir yer tutan 2 yaş sendromunda çocuklar, sınırlı tecrübeleri ve kelime hazineleri ile kendi benliklerini dış dünyaya anlatmaya çalışır. Duygusal olarak da tam olarak gelişmemiş olan 2 yaş dönemindeki çocuklar, çoğu zaman kendilerini ağlayarak ifade eder. "Hayır", "olmaz", "istemiyorum" gibi olumsuz kelimelerin sıklıkla kullanıldığı 1,5 yaş ile 3 yaş aralığındaki çocuklar, istekleri yerine getirilmediğinde, kendilerini yere atma, kendisine ve çevresindekilere vurma, bağırma, nesneleri atma, öfke nöbetine girme gibi davranışlar sergiler. Öfke nöbetinin devam ettiği süre boyunca, yemek yeme, oyun oynama ve normalde eğlendiği aktiviteleri yapmama gibi durumlar ortaya çıkabilir. Kendilerini dünyanın merkezinde gördükleri bu dönemde çocuklar bencil ve dürtüsel davranışlar sergileyebilir. Bu davranışlarını engellemek için çaba sarf etmez ve dışarıdan yapılan engellemeleri de kabul etmez. Onun yerine çoğunlukla ebeveynlerin söylediklerinin tam tersini yaparak inatlaşır. Etraflarındaki çevre üzerinde hakimiyet kurmaya çalışan 2 yaş dönemi çocuklarının öfkeli tutumlarına aynı şekilde karşılık vermek onların gerginliğinin daha da artmasına neden olur. Bu gibi 2 yaş sendromu belirtilerinin görüldüğü durumlarda ebeveynlerin sakin kalarak, durumu kontrol altına almaları, çocuğun duygularını ifade etmesine müsaade etmeleri gerekir.2 yaş sendromu yaşayan çocuğa nasıl davranılmalı?
    Ailelerin duygusal yaklaşımdan uzak durması ve kimin otorite olduğunu göstermeye çalışmaması gerekir. Bu yaş grubundaki çocuklar henüz otorite ile ilgili olarak bilinçlenecek yaşta olmadıkları için bu durumu anlamakta zorlanır. Ancak bu durum önceden "Hayır." denen konuya, çocuğun ağladıktan ya da ısrar ettikten sonra "Evet." denmesini gerektirmez. Ailenin tutarlı olması, aynı konu üzerinde önce hayır, sonra evet dememesi gerekir. Ayrıca anne ya da babanın kabul ettiği ya da etmediği bir duruma diğer ebeveyn farklı bir yanıt vermemelidir.

    2 yaş sendromu ne zaman biter?

    Çocukların negatif ve agresif tutumları genellikle 3 ile 3.5 yaş arasında son bulur ancak bu durumun 4 yaşın sonuna kadar sürdüğü durumlar da görülebilir. Çocuğun kişisel ve duygusal gelişimine göre farklılık gösteren 2 yaş sendromu, kesinlikle bir hastalık değildir. Çocuğun zihinsel ve duygusal olarak yeterli olgunluğa erişmesi ile birlikte sendrom sona erer. Sinirli hâlleri, hemen her şeye karşı ters ve olumsuz yaklaşımları biter. Bu dönemin aileler tarafından ilk ergenlik dönemi olarak ele alınması gerekir. 2 yaş sendromu ile başa çıkmakta zorluk çeken ailelerin, bu konuda yardım almak için uzman bir hekime başvurmaları, çocuğun bu dönemi kişisel gelişimine katkıda bulunacak şekilde atlatmasına yardımcı olur.

    Malesef bu durum bir çok annenin başına gelmiştir benim de başıma geldi cocuğum sürekli herşeye karşı çıkıyordu. İstediğini yapmayınca kafasını yere vurup ağlıyordu psikologa gittik bunun normal bir süreç olduğunu sakin kalmamızı herkesin başına geldiğini söyledi oğlumla biraz oyun oynadı çocuğunuz kontak kurabiliyor dediklerimi anlıyor ve çok bilinçli hareket ediyor sıkıntı yok tek yapmanız gereken onu biraz bu evrede anlayıp üstüne gitmemek dedi oyunlarla şarkılarla bu evreyi ona unutturmak olmalı dedi. Bende o sinirlendiğinde kafasını sert yere vurmasın diye doktorun dediği gibi yastık koyup izledim güzel sözlerle onu kendime çekmeye çalıştım ama hiç dokunmadım bizim bu dönem sanırm 2 ay kadar sürdü.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-07-09 18:41:41

    Cevap : Çocuklarda 2 yaş sendromu nedir? sorusunun cevabı:

    Merhaba güzel annelerim bebeklerin  büyüme atakları bitmiyor. Ben 2 yaş sendromunu ya hiç yaşamadım yada çok hafifi geçtiği için anlamadım. Lakin kızım şuan 4 yaşını doldurmak üzere Sendromun zirvesini yaşıyoruz. Bağırmalar, sebepsiz ağlamalar, küsmeler, ben bireyim diye diretmeler, İnatlaşmalar, herşeyi kendi başına yapmak için diretmeler.... Arkası gelmeyen sorunlar. Tek yapabildiğim sakinleştiği zaman konuşmak oluyor. Sinir anında ağlama  inat anında müdahale etmemek çok büyük tepkiler vermemek işinizi kolaylaştıracaktır. Bazı konularda sonuç veriyor bazı konularda işe yaramıyor ama yavaş yavaş aşmaya başladık. Umarım sizlerdeen kısa sırada atlatırsınız.

    2 YAŞ SENDROMU
    2 yaş sendromu, yürümeye yeni başlamış çocukların gelişim evrelerinde görülen normal bir süreçtir. Bu durum, çoğunlukla 18. ila 36. aylar arasında görülen bir durum olduğu için, 2 yaş sendromu olarak adlandırılır. Bu sendrom, bazı kaynaklarda “Korkunç İkiler” şeklinde de adlandırılabilir. Bu dönemde çocuklar bebeklikten çıkıp bağımsız olma isteklerini dışa vurarak ebeveynlerine kendilerini kabul ettirmeye çalışırlar.

    Yeni yürümeye başlayan çocuklar doğal olarak çevrelerini keşfetmek ve kendi şartlarına göre istediklerini eyleme geçirmek isterler. Bu, tamamen normal ve beklenen bir davranıştır. Ancak, yeni yürümeye başlayan çocukların sözlü, fiziksel ve duygusal becerileri henüz tam olarak gelişmemiştir. 2 yaş sendromu yaşayan çocuklar, bağımsız hareket edebilmek ve istediklerini yapabilmek için çabalarlar, ancak sınırlı dil, el ve göz koordinasyon becerileriyle ne istediklerini belirtmekte zorluk yaşarlar.

    Çocukların bu dönemde duygusal kelime dağarcığı yeterli olmadığı için, iletişimin herhangi bir noktasında hayal kırıklığına uğramaları kaçınılmazdır. Bu nedenle, çocukların duygularını ifade etmek için öfke ya da saldırganlıktan başka kullanabilecekleri bir yöntem yoktur. Hayal kırıklığı duygusu, zaman algısı henüz gelişmemiş çocuklarda sabırsızlığa yol açar. Dolayısıyla, çocuklarda agresif davranışlar görülebilir ya da ruh hallerinde ani iniş ve çıkışlar gözlemlenebilir.

    Çocuklar iki yaşına geldiğinde davranışlarında birtakım önemli değişiklikler görülür. Bu değişiklikler; gelişimsel, fiziksel ve zihinsel değişiklikleri kapsar.Çocuklar 2 yaşına girdiklerinde bağımsız hareket etmek isterler. Bu nedenle, konulan sınırların ötesine geçmeye çalışırlar. Bu durum da çocukların sıklıkla “hayır” ya da “benim” gibi ifadeler kullanmasına yol açar.

    Bunun dışında, 2 yaş sendromunda yaygın olarak görülen diğer belirtiler şu şekildedir:
    •Çığlık atmak
    •Ağlamak
    •Çevresindekilere vurmak
    •Eşyaları fırlatmak
    •Küsmek
    •Ani ruh hali değişimleri
    •Öfke nöbetleri (genellikle 30 dakika kadar sürer)Öfke NöbetleriBazı çocuklarda öfke nöbetleri hafif geçerken, bazı çocuklarda bu nöbetler sinir krizi geçirmeye kadar varabilir. Öfke nöbeti sırasında ağlamaya ek olarak, çocuğunuz etrafındakilere saldırma, tekme atma ya da ısırma gibi şekillerde öfkesini gösterebilir.İtiraz EtmekBu yaşlarda, çocukların her gün yeni beceri ve yetenekler kazandığı söylenebilir. Bu nedenle, çocuklar yeni edinmiş oldukları becerilerini kullanmak isterler. Bu duruma ek olarak görülen bağımsızlık duygusu ve isteği, çocuğunuzun karşıdan karşıya geçmek için elini tutmak ya da kıyafetlerini giymesine yardımcı olmak gibi eskiden kabul ettiği durumlara itiraz etmesine neden olabilir. Çocuğunuz daha fazla bağımsızlık kazandıkça, sizin yardımınızı reddetmeye başlayabilir.Ani Ruh Hali DeğişimleriÇocuğunuz bir an mutlu ve sevgi doluyken, çok kısa bir süre içinde çığlık atıp ağlayabilir ya da mutsuz olabilir. Bu ani ruh hali değişimlerinin tamamı çocuğun o esnada iletişim kurmak için gerekli olan becerilerinin tam olarak gelişmemiş olmasından kaynaklanır.

    2 yaş sendromundan kaynaklanan öfke nöbetleri ve itaatsizlik normal karşılanması gereken durumlardır. Ancak, çocuğunuzun davranışlarının kontrolden çıktığını düşündüğünüz ya da çocuğunuza nasıl davranacağınızı bilmediğiniz durumlarda, konuyla ilgili uzman bir çocuk doktoruna başvurmanız en iyisi olacaktır.

    Ayrıca, çocuğunuzun öğretmenleri ya da bakıcısının çocuğunuzda farklı bir davranış gözlemlediği ya da aşağıdaki davranışlardan birinin görüldüğü durumlarda, profesyonel yardım almanız gerekebilir:
    •İçine kapanıklık hali
    •Göz teması kurmamak
    •Agresif tutum sergilemek
    •Kendisine ya da başkalarına zarar vermeye çalışmak
    •Evin içinde çok fazla huzursuzluk yaratmakDoktorunuz, çocuğun davranışlarına yönelik size bazı tavsiyeler verebilir ya da çocuğunuzun bir psikologla görüştürülmesini isteyebilir.

    2 yaş sendromu sırasında bazı çocukların diğerlerine göre daha fazla agresif davranışta bulunmasının nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:
    •Annenin hamilelik sırasında alkol tüketmesi
    •Küçük yaşlarda şiddete maruz kalmak
    •Uyumsuz bir mizaca sahip olmak

    2 YAŞ  SENDROMU
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.