Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Çocuklarda görülen kabızlık için önerileriniz nelerdir?

Çocuklarda görülen kabızlık için önerileriniz nelerdir nedir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-06-16 19:58:27

    Cevap : Çocuklarda görülen kabızlık için önerileriniz nelerdir? sorusunun cevabı:

    Bebeğin varsa anneysen artık kendi problemlerine can sıkmıyorsun. Anne olunca anladım bunu. Geçmeyen kabızlığı bizde yaşadık popoda çatlağa kadar vardı sonu. Oturma banyoları yapmaya başladık 1 ay sonunda çatlak geçti fakat kabızlık ara tekrarladı. Uzayan çiş yapma suresi popodan gelen bir kaç damla kan kızımın zorlanışı ve o küçüçük haliyle kendini ve beni teselli etmeye çalışması....Kabustu çünkü kilo alımı yavaştı en sevdiği yemeklerden uzak kalmıştı. Bağırsakları boşalmadığı için yemek yemek istemiyordu iştahı da etkilenmişti.

    Önce sorunun kaynağını bulmaya çalıştım. Sütlaç Pirinç pilavı  makarna evden uzak tuttum. İnek sütünün de kabızlığı tetiklediğini öğrenince kızımı sütten de uzaklaştırdım. Yapmamız gerekenleri anlattım. Eve ilk önce incir aldım ama öyle yuvarlak pestil olandan değil. İçini açarak ceviz koydum günde 1 kaç tane yedirmeye çalıştım. Evde baklagil ve sebze yemekleri dışında yemek pişirmedim. En çok elma yemesini sağladım kuru üzüm yedirdim. Daha sonra hurma gün kurusu ile devam ettim. Yulafı su yada sütle pişirerek suyunu çıkararak yoğurtla sütle bi şekilde vermeye çalıştım. Ve savaşı kazandık. Unutmayın başta şeker çikolata olmak üzere abur cuburlar inek sütü ve pirinçten uzak durmalısınız. Popo çatlağı yaşadığımızda bir kaç krem ve duphalac isminde şurup kullanmıştık. Muzun 1 tanesi kabız yapar evet ama 2 tane yendiğinde de ishal yaptığı tecrübe ile sabittir  ;)  Bebişlerinizle çok sağlıklı günler dilerim.



    KABIZLIK
    Basitçe tanımlamak gerekirse kabızlık katı gaitanın, seyrek ve zorlukla dışkılanmasıdır. Seyreklik kavramı kişiden kişiye değişmekle birlikte genel olarak çocuklarda iki günde bir ile bir günde iki dışkılama normal sayılmaktadır.

    Bebeklerde özellikle anne sütü alanlarda günlük dışkılama sayısı daha fazla olabilir. Kabızlık (konstipasyon) bebeklikte ve çocukluklarda sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Beslenme alışkanlıklarından kullanılan ilaçlara pek çok nedeni olabilir.

    Altta yatan nedenin belirlenmesi ve beslenme ve hayat tarzı değişiklikleri tedavi için ilk aşamadır. Çocuğun tuvalet alışkanlıklarının düzenlenmesi ve doktor önerilesiyle ilaç kullanımı sorunun giderilmesine yardımcı olur.

    Kabızlık nedeniyle oluşan rektal kanamalar, yani anal fissür durumlarında ise genellikle endişelenmeye neden yoktur ancak kanamanın başka nedenleri olabileceğinden doktor kontrolünde fizik muayene yapılabilir.

    En sık karşılaştığımız tür olan basit kabızlık, anne sütü kesildiğinde yerine başlanan besinlere uyum sağlama aşamasında veya tuvalet eğitimi sırasında başlamaktadır. Seyrek olarak anne sütüne ek olarak, bebek için yeni olan besinler başlandığında da ortaya çıkabilir.

    Burada seçilen besinin niteliği önemli olmakla birlikte bünyesel faktörlerin de rolü vardır. Sık görülen bu basit tipin yanı sıra kabızlığa, kullanılmakta olan ilaçlar (demir ilaçları, idrar söktürücüler, bazı psikiyatri ilaçları, ..) neden olabileceği gibi, bu durum bazı önemli hastalıkların ilk habercisi de olabilir.


    Ne Yapmalı :
    - 2 yaşından küçük çocuklarda sert kakayı yapabilmesi için yardım
    - Gliserin fitili
    - Yağlanmış rectal derece yada parmak ile uyarma
    - Hacmi arttırmak ve kakayı yumuşatmak:
    - ıçilen su miktarını arttırmak
    - Diyetine doğal yağ içeren besinler eklemek. (örneğin: kuru erik hoşafı, zeytin yağı, domates ve domates suyu
    - Posalı Gıdalar , kepekli ve taneli gıdaların diyete eklenmesi, ( örneğin: meyveler, yeşil sebzeler)

    Anal Fissürü olan çocuklarda :
    - Gliserin fitili kullanabilir.( sadece 1 tane)
    - Yukarıda anlatılan yöntemlerle kaka yumuşatılmalıdır.
    - Küçük çocuklarda günde üç kere oturma banyosu.

    Annelerimizin yorumlarına bakalım:

    S.E.
    2,5 yaşındaki oğlumda hemen hemen aynı sorunu biz 1,5 yıldan beri yaşıyoruz.Bu olay kabızlık değil,çocuk kakasını yapmamak için tutuyor çünkü canı yanıyor kakası çok sert olduğu için.Bu anal fissür denilen makattaki çatlak olayıdır.En azından bizimkisi öyle.Çocuk doktoru bizi çocuk cerrahına yönlendirdi tedavimiz öyle devam ediyor.Duphalac denilen bir şurup,biokadin denilen bir mayi ile sıcak suda oturma banyosu daha sonra anestol verdi ama inan ki çok küçük adımlarla ilerledik birkaç aydır rahatız biraz.Önceden sizin gibi 3-4 günde yapıyordu kakasını daha sonraları tabiki aylar sonra gün aşırı veya hergün olmaya başladı.Bunun sebepleri de ya şiddetli ishal(bizde bu oldu)veya kabızlık veya da psikolojik.Sonuçta böyle bir sorun yaşanıyor ve bu bir kısırdöngü gibi bişey.Sert kaka yaptıkça tahriş oluyor kakasını tutunca da kaka sertleşiyor.Cocuk cerrahını tavsiye ederim fakat muayene doktorun vazelinlediği eliyle makatını kontrol etmesiyle oluyor bu sebepten canları yanıyor çocukların
    Ayrıca sizin gibi bize de lavman verdi doktorumuz tavsiye ettiği herşeyi yaptık bence bu oturma banyosunun da faydası var.(tıpkı hemoroid tedavisi gibi)Çocuğun sıkıntısı başladığında kakası kuzu kakası gibi zeytin gibi fakat aynı zamanda bir top gibiydi zannedersem böyle başlıyor.o zaman doktorumuza bundan bahsettiğimde de olur öyle bazen dedi ve kapattı konuyu problem bu zamanlara kadar uzadı da uzadı.Başka bir dr. çocuk cerrahını tavsiye ettide öyle yakaladık tedaviyi.Cocuğun çektiği acı da cabası.İnşallah sizin bu kadar uzamazda kısa zamanda toparlanır.Geçmiş olsun

    O.İ.
     benim kızımda da 1,5 yaşındayken başlayan ve uzun süre devam eden kronik kabızlık vardı. 4-5 gün hiç tuvalete çıkamıyor ve çok sıkışıncada yerleri tırmalayarak tuvaletini yapıyordu. kızımla birlikte bende ağlıyordum. daha sonra tıp fakültesinde çocuk cerrahisine götürdüm. oradaki doktor muayene etti ve makatında çatlak olduğunu ve kızımızın kronik konstipasyon (kabızlık) olduğunu söyledi. tuvaletinde poposu kanıyordu çünkü. sonra bize 20 gün boyunca hergün lavman verdi. 20 gün sonra gittiğimizde gün aşırı kullanmak şartıyla 20 tane lavman daha verdi.toplam 60 gün süren lavman tedavisi uyguladık. Amaç dışkının popoda birikmesini engelleyip bağırsakların boşaltım yapmasına alışmasıydı. burada çocuğumun bağırsakları lavmanla tembelleşirmi diye endişe edebilirsin. bizde eşimle bu endişemizi doktora söylediğimizde bu durumun olmayacağını amacımızın bağırsak faaliyetinin tekrar kazanılması olduğunu anlattı. doktorumuz bu konuda çalışmalar yapan bir doçentti. bu arada poposuna hametan türü kremler kullandık. çatlağının geçmesi için.aynı zamanda doktorumuz bizi bir diyetisyene yönlendirdi ve kızıma bir diyet listesi hazırlandı. orada yememesi gereken ve kesinlikle yemesi gereken yiyecekler belirlendi. bu ara bütün yemekleri zeytinyağıyla yapmaya başladım. hatta pilavı bile. zeytinyağlı yemeklere de kızım vesilesiyle alışmış olduk. yumurta kızartıcaksam onu bile zeytin yağı ile pişirdim. ayrıca kuru kayısıyı da sürekli yedirdim ve kayısı marmeladı hazırlayıp her sütünü onunla tatlandırdım. ilaç gibi marmelat yedirdim. bununla birlikte sürekli olarak kızıma kakasını tutarsa poposunun acıyacağını ama onu atarsa canın acımayacağını anlattık.bu süreci sürekli telkin ve diyetle atlattık. önemli olan çocuğun popom acıyacak korkusunu yenmesine bağlı.sana tavsiyem iyi bir çocuk cerrahisine görünmeniz ve diyete dikkat etmeniz. Hayırlısıyla kolayca atlatırsınız İnşaAllah. :


    T.A.
    merhaba arkadaşlar..aynı sorunu bizde 10 gündür yaşıyoruz..çok stresli günler yaşıyorum..psikolojim bozulma noktasına geldi..oğlum 2 yaş 3 aylık.makat girişi pişik oldu geçen hafta kakasını yapamadı..popom açıyor diye..dr getirdik kremler verdi,kakasını yapması için duphalac verdi.ama yapmadı çok sancısı olmasına rağmen kendini sıktı asla yapmadı..dün gece acile getirdik lavman verdi.eve geldik yaptık ama gene kendini sıktı ve yapmadı..yapmayınca sancısı oldu çok ağladı..tekrar acile gittik başka bir acil..oda yapacağınız herşeyi yapmışsınız korkuyor acıyacak diye yapmıyor dedi.
    giliserinli fitil attım oda işe yaramadı.aslında yarıyor ama oğlum kendini sıkıyor..ben duphalac a devam ediyorum kakanın katılaşmasını engelliyor çünküü.gaz çıkarıyor çok kötü kokuyorçiştahı kandı yemek çok zor yiyor.kayısı suyu yaptım..kabak çorbası yaptım ona..ama tutuyor işte...çok zor yaaa çıldırmak üzereyim artık..

    S.G.
    arkadaşlar ben de aynı durumdayım...bebeğim 2,5 yaşını doldurdu..2 yaş civarı çiş alışkablığına başlamıştı beraberinde de kakaya başladı...ama bakıcımın yanlış beslemesi nedenyle bir kabız oldu 2 hf kaka yapamayınca tekrar başa döndük yani beze...buna da razıyım ama kaka gelince kendini kasıyor,sıkıyor ,yapamıyor yani...doktorumuz 3-6 ay gibi bir sürede normale döner diyor...3 ay geçti ama hala bir gelişme göremedim...bahsettiğiniz ilaçları biz de kullanıyoruz..kayısı,kabak yemiyor..ne yapacağımı şaşırdım...eminin bizimkinin de yara filan olmaya başladı..o ağlıyor ben ağlıyorum yapmaya çalışırken...Anne olmayan anlayamazmış...off off...

    A.G.
    merhablar arkadaşım senin halini benden iyi kimse anlamaz çünkü 3 yaşındaki kızmın 1 senedir tek problemi kabızlık sorunu ancak ben lagman yada fitil atarsam yaptırabiliyordum ki buda kızımda psikolojik olarak tuvalet alışkanlığını etkiledi götürmediğim doktor kalmadığını düşünüyordum ancak bir çoçuk gastroenteroloji uzmanına götürene dek ve alahıma şükürler olsun ben bu ğünleri asla yaşamayacagımı zannederken kabızlık sorunumuzun çoğunu hallettik lütfen çoçuklarımızı bu problemi inceleyen bir doktora götürelim malesef aynı hatayı bende yaptım ve çoçuk pediatrisine götürdüm ilaçlar ve fitil veriyorlar ama buradaki doktorumuz bize bir diyet listesi yazdı aslında diyet listesi denemez bunun adı bence saglılı beslenme ve kesinlikle lagman fitil yapılmaması gerektiğini bagaırsaktaki faydalı sıvıların lagmanla atıldığını söyledi 3 ayımızın içindeyiz ve kızım 2 gün aralıklarla kendisi tuvalete yapıyor burdaki amacın sadece lifi hücrelere metobolizmaya depolamak olduğunu ve takiben ne kadardır kabızsa iyleşmeninde o kadar zaman alacagını söyledi ve bu diyetin dışında agız yoluyla alınan sadece gliserin şurubu verdi ve şu anda o kadar rahatızki tuvalet korkusunu yenmiş devamlı karnındaki şişlikten dolayı ağlayan bir çoçugumuz yok sizede geçmiş olsun diliyorum

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.