Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 3 yıl önce
  • 1 Cevap

Coğrafi Keşifler, Rönesans Ve Reform Hareketleri Osmanlı Devletini nasıl etkilemiştir

Coğrafi Keşifler, Rönesans Ve Reform Hareketleri Osmanlı Devletini nasıl etkilemiştir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-05-05 10:38:30

    Cevap : Coğrafi Keşifler, Rönesans Ve Reform Hareketleri Osmanlı Devletini nasıl etkilemiştir sorusunun cevabı:

    Avrupa’da Rönesans hareketlerinin başladığı günlerde Osmanlı Devleti tarihinin en parlak dönemini yaşamaktaydı. Bilim sanat ve medeniyet alanlarında örnek teşkil ediyordu. Rönesans hareketleri ile gelişme ve çağdaşlaşma önündeki engelleri kaldıran Avrupa, kendisini engelleyen skolastik düşünceden kurtulmuştur. Medeniyet yolunda hızla ilerlemeye başlamıştır.

    Osmanlı Devleti ise geleceği göremeyip bu gelişmeler sadece seyirci kalmakla yetinmiştir. Avrupa’da bilim anlamında yapılan keşifler, icatlar, buluşlar Osmanlı Devleti tarafından yalnız seyretmekle kaldığından, Osmanlı ve Avrupa arasındaki medeniyet farkı hızla kapanmaya başlamıştır. İlerleyen zaman içerisinde de Osmanlı Devleti bu konularda Avrupa’nın gerisinde kalmaya başlamış ve açılan farkı kapatma çabaları başlatılmıştır. Fakat yapılan Islahatlar ve Tanzimatlar bu farkı kapatmada yetersiz kalmıştır.

    Avrupa ile Asya
    arasındaki en büyük kara ticareti ağı olan İpek Yolu'nun, Osmanlı İmparatorluğu tarafından vergilendirilmesi ve Avrupalıların talep ettiği ürünün denetlenerek verilmesi, Avrupalı yönetimleri rahatsız ediyordu. Asya'ya ulaşmak için kara yoluna alternatif bir yol bulmak gerekliydi; denizi bir alternatif olarak gören Avrupa'da  denizciliğe olan önem arttı ve uzun deniz seferlerine çıkabilecek cesur kaptanların yetiştirilmesi için çaba sarf edildi. Avrupa kültürünün hızla yayılmasına, Avrupa'nın zenginleşmesine ve küreselleşmenin ilk tohumlarının atılmasına yol açan Keşifler Çağı, aynı zamanda sömürgeciliğin ve merkantilizmin, Avrupa'daki ulusal politik sistemin koyu bir şekilde benimsenmesini sağlamıştır. Bu dönem, yerliler tarafından "bilinmeyen kıtalardan işgalcilerin gelişi" olarak yorumlandı.

    Reform, Avrupa'da ortaya çıkan ve Katolik Kilisesine karşı gerçekleştirilen bir mücadeledir. Çok uzun yıllar boyunca Avrupa'da papalık ve kilise çok etkin rol üstlenmiştir. Din adamları ayrıcalıklı konumları nedeniyle çok büyük tepki almışlardır. Haçlı seferlerinden bu yana toplumu yanlış yollara kanalize etmişlerdir. Canlarının istediği gibi insanları yargılamış, onları dinden çıkarmış ve hatta onlara toprak satmışlardır. Bunların tümünü yaparken, emirlerin İncil içinde yazdığını söylemişlerdir. Fakat Martin Luther tarafından başlatılan hareketin ardından İncil Almanca ve daha sonra farklı dillere çevrilmiştir. Bunu okuyan kişiler, aslında bahsedildiği gibi bu tip emirlerin olmadığını görmüşlerdir. Bu yüzden yeni mezhepler ortaya çıkmıştır. Protestanlık bunların başında gelir.

    RÖNESANS 
    15. yüzyılda gerçekleşen Reform ve Rönesans’ın Osmanlı’ya etkileri nelerdir:
    Avrupa'da başlayan çeviri hareketi sonrasında yüzlerce yıl önce yazılmış olan birçok eser yeniden çevrilmiş ve incelenmiştir. Matbaanın geliştirilmesinden sonra yeni birçok görüş yayılma alanı bulmuştur. Avrupa adeta sahip olduğu gücü keşfetmiştir. Hem bilim hem de sanat konusunda çok farklı gelişmeler yaşanmıştır. Bunun sonrasında kıtada modernleşme başlamıştır. Skolastik olarak tanımlanmış olan görüşler önemini yitirmiştir. Hümanizm başta olmak üzere Sekülerizm gibi görüşler etkili olmuştur. Teknik anlamda yeni gelişmelere ve buluşlara imza atmıştır. Eğitim konusunda yeni atılımların içine girilmiştir. Bu durum Avrupa için çok büyük bir avantaj olarak dikkat çekmiştir.

    REFORM VE RÖNESANS HAREKETLERİ OSMANLI'YA ETKİSİ

    15. yüzyılda gerçekleşen Reform ve Rönesans’ın Osmanlı’ya etkileri nelerdir: Rönesans yukarıda da ayrıntılı bir biçimde açıkladığımız üzere Avrupa devletlerinin eski Yunan uygarlığının ortaya koymuş olduğu eserlerin yeniden incelenmesi ve yorumlanmasıdır. Bundan dolayı Avrupa bilim, felsefe ve sanat konusunda büyük bir atılım içine girmiştir. Bunun Osmanlıya etkisi ise çok olumlu değildir. Çünkü Avrupa bu hareket ile farklı birçok konuda gelişme göstermiştir. Her anlamda Osmanlı ile arasındaki farkı kapatmaya başlamıştır. Bu sayede teknik gelişmeler de artmıştır. O dönemler altın çağını yaşayan Osmanlı Devleti, bu hareketi takip etme gereği duymamıştır.

    Bunun yanı sıra reform hareketlerinin Osmanlı üstünde bir etkisinin olmadığını da hemen ifade etmek gerekiyor.  Ancak devlet son derece akıllı bir politika takip ederek, Avrupa'da o dönemde çok güçlü olmayan Protestanları destekleme kararı almıştır. Böylelikle mezhep ayrılıkları körüklenmiştir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.