Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Coğrafyada alçalma bulmaca

Bulmacada Coğrafyada alçalma sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-06-26 07:00:01

    Cevap :
    Bulmacada 'Coğrafyada alçalma' nedir sorusunun cevabı:
    Kare ve çengel bulmacada sorulan 'Coğrafyada alçalma' sorusunun yanıtı birden fazladır. Bu nedenle bulmacanızdaki boşluk sayısına ve harf dizilişine göre aşağıdaki cevaplarımızdan birini seçmelisiniz.


    İşte cevaplar:
    1. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 5 harfli ise cevaba CEZİR yazabilirsiniz.
    2. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 6 harfli ise cevaba GELGİT yazabilirsiniz.
    3. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 8 harfli ise cevaba MEDCEZİR yazabilirsiniz.
    4. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 10 harfli ise cevaba EPİROJENEZ yazabilirsiniz.
    Diğer Cevaplar:
    1. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 3 harfli ise cevaba Kök yazabilirsiniz.
    2. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 8 harfli ise cevaba Medcezir yazabilirsiniz.
    3. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 6 harfli ise cevaba Gelgit yazabilirsiniz.
    CEZİR kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Kök (3 harfli)
    GELGİT kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Medcezir (8 harfli)
    MEDCEZİR kelimesinin Eş Anlamlıları:
    1. Gelgit (6 harfli)
    Sözlükte CEZİR Nedir:
    Kök

    Sözlükte GELGİT Nedir:
    Boşuna gidip gelme.
    Sözlükte MEDCEZİR Nedir:

    Med Cezir Tanımları

    1. Ay ve güneş'in yer yuvari üzerindeki çekim güçleri sebebiyle deniz yüzünde, özellikle ana denizlerde su düzeyinin alçalması, kabarması olayı, gelgit. 2. Ay ve Güneş'in kütle çekim kuvvetine bağlı olarak, Dünya üzerindeki deniz ve okyanus sularının yükselmesi (Med-Gel) ve alçalması (Cezir-Git) olayına denir. Gel git olayına dilimizde Med Cezir denilmektedir.

    Med Cezir Nedir

    Ay ve Güneş'in kütle çekim kuvvetine bağlı olarak, Dünya üzerindeki deniz ve okyanus sularının yükselmesi (Med-Gel) ve alçalması (Cezir-Git) olayına denir. Gel git olayına dilimizde Med Cezir denilmektedir. Gel git oluşumunda Ay'ın etkisi daha çoktur. Çünkü Ay Dünya'ya Güneş'ten daha yakındır. Gel-git'ler 6 saat 12 dakika ara ile gerçekleşir. Bir gün içerisinde iki kez yükselme, iki kez de çekilme olur. Gel-git okyanus kıyılarında en fazla etkili olup iç denizler ve göllerde fazla etkili değildir. Ülkemiz çevresindeki denizler iç deniz özelliği taşıdığından gel-git önemsizdir. 2 tür Gel-git'ten söz edilebilir.

    BÜYÜK GEL GİT

    Ay ve Güneş aynı doğrultuda olduklarında çekim gücü arttığından gel-git genliği fazla olur. Buna büyük Gel-git denir. Bir ay içerisinde Yeniay ve Dolunay evrelerinde gerçekleşir.

    KÜÇÜK GEL GİT

    Güneş ve Ay'ın birbirlerine dik doğrultuda olduklarında gel-git genliği azalır, buna da küçük gel-git denir. Bir ay, içerisinde ilkdördün ve son dördün evrelerinde gerçekleşir. * Gel-git'in etkili olduğu yerlerde delta oluşmaz, haliç oluşur. * Gel-git'in etkili olduğu yerlerde Watt ve haliçli kıyı tipi görülür. * Istanbul'daki haliç gel-git sonucu oluşmamıştır. Ülkemizde haliçli kıyı bulunmaz. Bu nedenle akarsularımızın döküldüğü yerlerde delta oluşabilmiştir. * Gel-git etkisi fazla olan Okyanus kıyılarında Haliç (Estuar) ve Watt kıyıları oluşmuştur. * Gel-git etkisi az olan iç denizlerin kıyılarında, akarsu ağızlarında "Delta" oluşmuştur. * Ayın ekseni ile, Dünya"nın ekseni arasında 5 derece 9'lik bir açı farkı vardır, Bu açı nedeniyle Güneş ve Ay tutulmaları, Ay'ın her bir turunda görülmez.

    GEL GİTLERİN ETKİLERİ VE SONUÇLARI

    1.Akarsu ağızlarında delta oluşumu engellenir. 2.Akarsu vadilerinin ağızlarının tıkanması önlenir. 3.Kıyı kirlenmesi önlenir. 4.Haliçler oluşur. Deniz yükseldiği zaman akarsuların ağız kısımlarına sokulur ve haliç şekli meydana gelir. Bu çeşit kıyılara estuar (haliç tipi) kıyılar denir. 5.Watt kıyıları oluşur. Deniz, belli aralıklarla alçalıp yükselince kıyı çizgisi değişir. Deniz alçalınca ortaya çıkan, deniz yükselince ortadan kalkan bu kıyılara watt kıyıları denir. 6.Türkiye’nin çevresindeki denizler iç deniz olduğu için gel - git genliği azdır. Bu nedenle, ülkemiz kıyılarında gel - git’in etkisi hissedilmez. Haliç oluşmaz delta oluşur.
    Sözlükte EPİROJENEZ Nedir:
    Epirojenez : Karaların toptan alçalması ya da yükselmesi olayına epirojenez denir.

    Epirojenez (Kıta Oluşumu)

    Kara ve denizlerde düşey doğrultudaki alçalma yükselme hareketlerine epirojenez denir. Başka bir ifade ile, yer kabuğunun geniş alanlı yaylanma hareketleridir.

    Farklı yoğunluktaki yer kabuğu parçaları manto üzerinde dengeli bir biçimde dururlar. Bu olaya izostazi, dengeye ise izostatik denge denir. Herhangi bir yerde epirojenez olayının olabilmesi için, izostatik dengenin bozulması gereklidir.

    İzostatik dengeyi bozan olaylar şunlardır:
    1. İklim değişiklikleri 
    2. Yeni bir dağ oluşumu
    3. Engebeli yüksek yerlerin fazla aşınması
    4. Deniz çukurluklarında tortulanmanın fazla olması

    Not: Denge aslında bozulmaz, Epirojenezle sürekli korunur.


    Regrasyon : (Deniz gerilemesi)

    İzostatik dengeyi bozan yukarıdaki olaylar sonucu karalar hafiflemekte ve yükselmektedir. Karalar yükselince deniz seviyesi gerilemekte, deniz altındaki alanlar kara haline gelmektedir. Bu şekilde, deniz seviyesinin alçalması olayına regresyon denir.

    Epirojenez de tabakaların durumu bozulmaz. Uzak sahalarda yükselmeler, alçalmalar olur. Epirojenez yerkabuğunun yaylanması olarak ta adlandırılır.

    Epirojenik hareketler yerkabuğunun izostatik dengesinin bozulması ile meydana gelir.

    Regresyon ve Transgresyon Oluşumu

    Transgresyon : (Deniz ilerlemesi)

    Karalardaki, lâvlar, birikmeler, buzullaşma, vb. olaylar sonucunda da karaların yükü artmakta ve ağırlaşarak ya da iç kuvvetlerin etkisiyle çökmektedir.

    Bu alçalma sonucunda denizler karalara doğru ilerlemekte ve kara parçaları sular altında kalmaktadır. Bu şekilde, deniz seviyesinin yükselmesi olayına da transgresyon adı verilir.

    Epirojenik hareketlere örnek olarak, İskandinav Yarımadası ve Kanada verilebilir. Buzul çağında buralarda 1 – 2 km kalınlığında bir buz tabakası vardı. Sonradan buzullar eriyince, karaların üzerindeki yük azaldı ve mağmaya doğru gömülen bu kara parçaları tekrar yükselmeye başladı. Bu yükselme, günümüzde de yavaş yavaş devam etmektedir.

    Epirojenik Hareketlere Örnekler

    1. İskandinav yarımadasındaki kalın buzulların erimesiyle hafifleyen yarımada, her yıl, 5cm.yükselir.
    2. Hollanda çevresi alçalır.
    3. Tokyo deprem olmadığı zaman yılda 2 cm çöker.
    4. Venedik yılda 4 mm. alçalır.
    5. Gröndland ve Antarktika kalın buzullardan dolayı mantoya gömülmüştür.

    Türkiye’de Epirojenez

    Anadolu bu hareketlerle, özellikle Ege ve İç Anadolu 10–15 milyon yıldan beri yükselirken Karadeniz ve Akdeniz havzası Karadeniz ve Akdeniz deniz tabanları çökmekte yani bu denizler gittikçe derinleşmektedir.

    Türkiye’de yüksek ova ve platoların yaygın olmasının nedeni:
    3.zaman sonları, 4.zaman başlarında Anadolu yarımadasının bütünüyle yükselmesidir.

    Türkiye’de Epirojenez Sonucunda

    Anadolu yarım adası yükselirken; çevresindeki Akdeniz, Ege, Karadeniz çanakları ile Ergene havzası alçalmıştır. İç Anadolu Bölgesi plato görünümünü almıştır.Yükselen İç Anadolu platoları kademe kademe akrsularla yarılmış,akarsu kıyılarında da taraçalar oluşmasına neden olmuştur. Bu arada,Kuzey Anadolu ve Toros Dağları yükselirken iç bölgelerden gelen akarsularca yarılmış,yarıntılar bugünkü boğaz vadilerimizi ortaya çıkarmıştır.

    Toroslar'da ve Karadeniz Dağları'nda yüksek düzlüklerin (Aşınım Platoları) görülmesi bu dağlarımızın epirojenezle aşındıkça yükseldiklerine kanıttır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Kolay Bulmaca Cevabı Bulma Robotu

    Cevap Yaz

    Bilgilendirme: Bulmaca sözlüğümüzde Haberturk, Hürriyet, Sözcü ve Posta gazetesinin günlük kare ve çengel bulmacalarının cevapları ve Bulmacahane, CodyCross, Words Of Wonders Guru, WOW Guru gibi bulmaca oyunlarının cevapları yayınlanmaktadır. Ayrıca diğer gazete bulmaca cevapları, bulmaca kitabı, çapraz, karışık bulmaca cevaplarınıda sözlüğümüzde bulabilirsiniz. Bulmaca sözlüğümüzden arama yaparak bulmaca sorunuzdaki cevabı kolayca bulabilirsiniz. Eğer cevap henüz sitemize eklenmemiş ise soru sor butonuna tıklayarak hemen cevap verilmesini sağlayabilirsiniz.

    Yakın zamanda para ödüllü online bulmaca çözebileceğiniz bulmaca servisimiz yayına alınacaktır. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak en iyi bulmaca çözenler listelerimiz olacak.

    Sözlüğümüzde cevabını bulabileceğiniz bulmaca çeşitleri: CodyCross bulmaca soruları, çengel bulmaca, kare bulmaca, sudoku bulmaca, rakam bulmaca, kelime şifre bulmaca, altıgen çengel bulmaca, halka bulmaca, sözcük avı, yapboz bulmaca, labirent bulmaca, mozaik bulmaca, resimli kelime bulmaca, 7 farkı bulun, lekare bulmaca ve kim milyoner olmak ister soruları ve cevapları.

    Ayrıca bulmaca cevapları sözlüğümüzde aradığınız kelimenin eş anlamı, mecazen ve mecaz anlamları, eski dildeki karşılıkları, osmanlıca karşılıklarıi, zıt anlamlarını bulabilirsiniz.

    Unutmayın bulmaca çözmek zekanızı geliştirdiği gibi çağımızın en kötü hastalıklarından biri olan alzheimer içinde doktorlar tarafından en önerilen çözümlerden biridir. Şimdiden güzel, sağlıklı günler dileriz..



    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.