Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Hukuk
  • 2 yıl önce
  • 2 Cevap

"Çoğulcu demokrasinin olmadığı bir yerde hukuk devletinden bahsedilemez" ifadesi hukuk devleti olmanın gerekliliğinden hangisi ile ilgilidir

Çoğulcu demokrasinin olmadığı bir yerde hukuk Devleti'nden bahsedilemez ifadesi hukuk devleti olmanın gerekliliğinden hangisi ile ilgilidir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    HNDPK

    • 2022-12-10 18:49:54

    Cevap : "Çoğulcu demokrasinin olmadığı bir yerde hukuk devletinden de bahsedilemez." ifadesi hukuk devleti olmanın gerekliliklerinden hangisiyle ilgilidir?

    A) Devlet faaliyetlerinin belirliliği
    B) Kanun önünde eşitlik
    C) idarenin hukuka bağlığı
    D) Demokratik rejimin olması

    CEVAP:D ŞIKKI

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Sosyalbilge

    • 2021-07-07 13:53:04

    Cevap : "Çoğulcu demokrasinin olmadığı bir yerde hukuk devletinden bahsedilemez" ifadesi hukuk devleti olmanın gerekliliğinden hangisi ile ilgilidir sorusunun cevabı

    Hukuk devleti olmanın bazı şartları vardır. Hukuk devleti olmak için bu şartların gerçekleşmesi veya gerçekleştirilme çabası olması gerekir. Hukuk devleti olmanın gerekleri:
    1. Temel Hak Ve Özgürlüklerin Güvence Altına Alınması
    2. Kanun Önünde Eşitlik
    3. İdarenin Hukuka Bağlılığı
    4. Kanunların Anayasaya Uygunluğunun Denetimi
    5. Devlet Faaliyetlerinin Belirliliği
    6. İdarenin Yargısal Denetimi
    7. Mahkemelerin Bağımsızlığı
    8. İdarenin Mali Sorumluluğu
    9. Kuvvetler Ayrımı
    10. Demokratik Rejim
    1.Temel Hak Ve Özgürlüklerin Güvence Altına Alınması
    Bir devletin hukuk devleti olabilmesi için temel hak ve özgürlükleri güvence altına almış olması gerekir. Temel hak ve özgürlüklerin güvenceye kavuşturulması bunlara Anayasada yer verilmesiyle mümkün olur.

    2.Kanun Önünde Eşitlik
    Hukuk devletinde kişiler hiçbir ayrım gözetilmeksizin yasalar önünde eşittirler. Yasa koyucu tarafından çıkarılan tüm kanunlar, herkese eşit olarak uygulanır. Bir kişi için suç veya kabahat kabul edilen davranış başka bir vatandaş için normal kabul edilemez.

    3.İdarenin Hukuka Bağlılığı
    Hukuk devletinde yasalar, yasama, yürütme ve yargı organlarım bağlar. İdare işlem ve eylemlerini hukuka uygun olarak yürütmek zorundadır.

    4.Kanunların Anayasaya Uygunluğunun Denetimi
    Anayasanın 11. maddesinde ” Kanunlar Anayasaya aykırı olamaz.” denilmektedir.

    5.Devlet Faaliyetlerinin Belirliliği
    Hukuk devletinde devletin yapacağı faaliyetler önceden bellidir. Vatandaşlar hukuki güvenlik içinde yaşarlar. Bu, vatandaşların hangi kurala tabi olduklarını bilmeleri ile mümkündür. Bunun için Resmi gazetede yayımlanmayan kanunlar geçerli sayılmaz.

    Hukuk devletinde kanunlar geri yürütülmez. Hiçbir kişi işlediği zamanda suç sayılmayan bir eylemden dolayı sorumlu tutulamaz. Kazanılmış haklara saygı gösterilir. Suç ve ceza kanuna dayanır. Kimse kanunda suç sayılmayan bir eylemden dolayı suçlanamaz ve kanunda belirtilmeyen bir cezaya çarptırılamaz.Herkesin yargılanma güvencesi vardır. Kimse yargılanmadan suçlu sayılamaz.

    6.İdarenin Yargısal Denetimi
    Anayasanın 125. maddesinde “İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.” ibaresi bulunmaktadır. İdare makamları yaptıkları işleri hukuka uygun olarak yapmakla yükümlüdürler. İdarenin hukuk dışı bir uygulamasına maruz kalan herkes idare mahkemelerine dava açarak yanlışlığın ortadan kaldırılmasını isteyebilir.

    7.Mahkemelerin Bağımsızlığı
    Hukuk devletinde yargı bağımsızdır. Makamı mevkii ne olursa olsun kimse mahkemelere emir ve talimat veremez.

    8.İdarenin Mali Sorumluluğu
    İdari makamlar yürüttükleri işler sırasında vatandaşa verdikleri zararı ödemek zorundadırlar. Hatta yapılan işte idari makamların hiçbir kusuru olmasa dahi (kusursuz sorumluluk) idare vatandaşın zararını tazmin etmek zorundadır.

    9.Kuvvetler Ayrımı
    Hukuk devletinde devlet erkinin tek bir merkezin elinde toplanmaması için bir takım mekanizmalar geliştirilmiştir. Hukuk devletinde devletin erkleri olan yasama, yürütme ve yargı erkleri birbirlerinin alanına giremezler. Biri diğerinden daha üstün değildir.

    10.Demokratik Rejim
    Hukuk devletinin varlığı demokratik rejime bağlıdır. Çoğulcu demokrasinin olmadığı bir yerde hukuk devletinden de bahsedilemez.

    Hukuk devleti ile İlgili söylenmesi gereken önemli bir nokta da bir devletin hukuk devleti olarak nitelendirilebilmesi için Anayasa ve yasaların hukuk devletinin gereklerine uygunluğunun tek başına yeterli olmayacağıdır. Bir hukuk devletinde uygulama da yasalar kadar önemlidir. Yasalar ne kadar adaletli ve hukuk devletinin gereklerine uygun olurlarsa olsunlar eğer uygulanmıyorlarsa demokrasi ve insan hakları açısından hiçbir anlam ifade etmezler.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.