Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Çözelti Nedir Örnekleri

Çözelti nedir çeşitleri ve örnekleri

Bu soruya 4 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-10-27 12:57:09

    Cevap : Çözelti:
    Bir maddenin başka bir madde içinde gözle görülemeyecek kadar küçük tanecikler halinde dağılarak, homojen karışım oluşturması olayına çözünme, elde edilen karışıma da çözelti denir. Örnek:
    Birçok katı, sıvı ve gaz maddeler suda çözünürler. Çay, deniz suyu, kola, mürekkepli su, alkollü su vb. çözeltiye örnek verilebilir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Çözelti Nedir Örnekleri

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK

    2. Sayfa
    ÇÖZELTİ VE TÜRLERİEğer bir madde diğer bir madde içinde molekül, atom veya iyonları halinde dağılmışsa böyle karışımlara çözelti adı verilir. Çözeltiler homojen karışımlardır ve tek bir fazdan ibarettirler. Su-Kum bir çözelti değildir!Bir çözeltide en az iki bileşen vardır. *Çözelti içinde miktarı çok olan bileşene "çözücü", *miktarı az olan bileşene ise "çözünen" denir.

    3. Sayfa
    Çözücü ve çözünen; katı, sıvı veya gaz olabilir. Buna göre çeşitli çözeltiler hazırlanabilir.Diğer bir ifadeyle, katı,sıvı ve gaz bir maddenin katı, sıvı ve gaz bir madde içerisinde homojen olarak dağılmasıyla çözeltiler oluşur. Örneğin;

    4. Sayfa
    ÖrneklerÇözücü Çözünen Örnek ÇözeltiSıvı Sıvı Alkollü su (suda alkolün çözünmesi)Sıvı Katı Tuzlu su (suda tuz çözünmesi)Sıvı Gaz Amonyaklı su (suda amonyağın çözünmesi)Katı Sıvı Amalgam (gümüşte civanın çözünmesi)Katı Katı Alaşımlar: Pirinç (bakırda çinkonun çözünmesi)Katı Gaz Palladyumda hidrojenin çözünmesiGaz Gaz Hava: Azotta oksijenin çözünmesi Genellikle sıvı-sıvı, katı-sıvı ve gaz sıvı çözeltiler kullanılır.

    5. Sayfa
    Çözelti çeşitleriA.DERİŞİME GÖRE ÇÖZELTİLER: 1.Seyreltik Çözeltiler: Çözüneni çok az, çözücüsü fazla olan çözeltilere denir.2.Derişik Çözeltiler: Çözüneni fazla, çözücüsü az olan çözeltilere denir.

    6. Sayfa
    2. çözelti 1. çözeltiye göre derişik, 3. çözeltiye göre seyreltik çözeltidir% 10'luk Tuzlu su1. Çözelti% 20'lik Tuzlu su3. Çözelti% 15'lik Tuzlu su2. Çözelti

    7. Sayfa
    B-DOYGUNLUĞA GÖRE ÇÖZELTİLER:1.Doymuş Çözeltiler: Belli şartlarda, bir çözücüde, çözünebilen kadar madde çözünmüş ise bu tip çözeltilere Doymuş Çözeltiler denir.2.Doymamış Çözeltiler: Belli şartlarda, bir çözücüde, çözünebilenden daha az madde çözünmüş ise bu tip çözeltilere Doymamış Çözeltiler denir.3.Aşırı Doymuş Çözeltiler: Şartlar değiştirilerek, bir çözücüde çözüne bilenden daha fazla madde çözünmüş ise bu tip çözeltilere Aşırı Doymuş Çözeltiler denir. Aşırı doygunluk hali kararsız hal olup çözeltiyi aşırı doygun hale getiren faktörler ortadan kaldırılırsa, (fazla madde çöker yada uçar) çözelti tekrar doygun hale döner.

    8. Sayfa
    ÖrnekI-Doymamış II- Doymamış III-Doymuş IV-Doymuş I II III IV

    9. Sayfa
    C.İLETKENLİĞİNE GÖRE ÇÖZELTİLER:1.Elektrolit Çözeltiler: Elektrik akımını ileten çözeltilere Elektrolit Çözeltiler denir. Elektrik akımını iyi iletenlere; Kuvvetli Elektrolitler, kötü iletenlere Zayıf Elektrolitler denir.

    10. Sayfa
    2. Elektrolit olmayan Çözeltiler: Elektrik akımını iletmeyen çözeltilere Elektrolit Olmayan Çözeltiler denir.ÖRNEK:Şeker suda çözündüğünde moleküler olarak çözünür. Bu sebeple moleküler çözeltiler elektrik akımını iletmezler. Bu tür çözeltilere elektrolit olmayan çözeltiler denir.

    11. Sayfa
    DERİŞİM VE BİRİMLERİDerişimi düşük olan çözeltiler seyreltik çözelti, derişimi yüksek olan çözeltiler ise derişik çözelti olarak bilinir. Ancak bir çözeltide çözünen madde miktarının bilinmesi gerekir.

    12. Sayfa
    DERİŞİMBirim hacimde (1mL, 10mL, 100mL, 1000mL yada 1 Litre) çözünen madde miktarına DERİŞİM (KONSATRASYON) denir. (C) ile sembolize edilir.

    13. Sayfa
    Çözünen madde miktarı(m) Derişim = ---------------------------------- (C) Çözeltinin Hacmi (V) C = m/V olur. Çözeltideki madde miktarı(m)= C.V Şeklinde hesaplanır.

    14. Sayfa
    Bir çözeltide çözünen madde miktarını nasıl ifade ederiz?Bir çözeltide çözünen madde miktarı, kütle, hacim, mol terimlerini içeren çeşitli derişim birimleri ile belirtilir. En çok kullanılan derişim birimleri, yüzde derişim, mol kesri, molarite, normalite, molalite, ppm ve ppb'dir. Şimdi bu birimlerden bazılarını görelim.

    15. Sayfa
    YÜZDE DERİŞİM

    16. Sayfa
    Standart çözeltilerDerişimi bilinen çözeltilere denir. Bunlar;a)Molar Çözeltiler (M)b)Molal “ (m)c)Normal “ (N)d)Formal “ (F) şeklinde incelenir.

    17. Sayfa
    Bir litre çözeltide çözünen maddenin mol sayısına molarite denir. M ile gösterilir.1 molar çözelti, 1 litresinde 1 mol çözünen madde içermektedir. MOLARİTE (M)

    18. Sayfa
    Örnek: 250 mL’sinde 5 gr NaOH bulunan çözeltinin molaritesi nedir? (NaOH= 40 gr/mol)Çözüm:5 gr NaOH kaç mol ? n = m/Ma dan n=5/40= 0.125 molM=n / V =0.125 mol / 0.25 Lt= 0.5 M (mol/L)

    19. Sayfa
    Örnek 21 litre, 0.1 M CuSO4 çözeltisini nasıl hazırlarsınız? (CuSO4.5H2O= 249.6 gr/mol)Çözüm:Kaç mol CuSO4 eder? M=n / V  0.1 =n/1  n=0.1 mol CuSO4n=X/Ma  0.1=X/159.6  X=15.96 gr Bakırsülfat alınır, 1L lik balon jojede az miktar su ile çözünür ve üzerine 1L yi tamamlayacak şekilde su ilave edilir.

    20. Sayfa
    Örnek 3250 ml 2M HNO3 çözeltisi hazırlamak için, %70 lik ve yoğunluğu 1.42 g/ml olan derişik HNO3 sıvısından kaç ml alınmalıdır? (HNO3 = 63 g/mol)Çözüm:Kaç g HNO3 ? m = 2 mol/L x 0,25 L x 63 g/mol =31,5 gSıvı %70 lik alınması gereken m = 31,5 x 100/70 = 45gKaç ml? d=m/V V = 45 g / 1.42 g/ml = 31.7 ml

    21. Sayfa
    MOLALİTE

    22. Sayfa
    Örnek

    23. Sayfa
    NORMALİTE1L çözeltide çözünmüş maddenin eşdeğer gram sayısıdır.N=Eşdeğer gram sayısı / V (Litre)Eşdeğer gram sayısı: Çözünmüş madde (g) /Eşdeğer ağırlıkEşdeğer ağırlık= Molekül ağırlığı / Tesir değerliğiTesir Değerliği (TD): Asitlerin ortama verdiği H+ iyonu sayısı, bazların ortama verdiği OH-iyonu sayısı, tuzların ise ortama verdiği veya aldığı elektron sayısına tesir değerliği denir. Örneğin H2SO4 için bu değer 2’dir. NaOH, HNO3, HCl için bu değer 1’dir.Fakat tesir değerliği hesaplanırken, tesir değerliği bulunacak maddenin reaksiyona girdiği madde ile verdiği tepkimeye göre tesir değerliğinin değişebileceği unutulmamalıdır. Molarite ve normalite arasında N = M x TD bağlantısı vardır.

    24. Sayfa
    ÖrnekCevap:Sülfirik asitin tesir değerliği 2 ve molekül ağırlığı 98 g/mol dur. Buna göre eşdeğerAğırlığı 98/2= 49 dur. Eşdeğer gram sayısı= (4,9)/ (49) = 0.1N = 0.1/ 0.1 = 1N dir.Molarite 1.yol M= N / TD den M= 1/2 = 0.5 veya M = n/ V den M= ((4.9)/98)/0.1 = 0.5

    25. Sayfa
    Çözeltilerin seyreltilmesiBir çözeltiye çözücü ilave etmek suretiyle konsantrasyonunu düşürme işlemine seyreltme (dilüsyon) denir. Çözücü ilavesi çözeltinin hacmini değiştirir, çözünmüş madde miktarı değişmez.

    26. Sayfa
    ÇÖZELTİLERİN SEYRELTİLMESİ

    27. Sayfa
    Seyreltme işlemi nasıl yapılır?C1 x V1 = C2 x V2 eşitliğinden yararlanılır.C1 : İlk konsantrasyon (seyrelmeden önceki)V1 : İlk hacim C2 : Seyrelmeden sonraki konsantrasyonV2 : Seyrelmeden sonraki hacim (çözelti + çözücü)M1 x V1 = M2 x V2N1 x V1 = N2 x V2

    28. Sayfa
    SORU:15 M’lık stok HCl çözeltisinden 50 ml 0.1 M HCl çözeltisi nasıl hazırlanırÇÖZÜM: M1 x V1 = M2 x V215 M x ? = 0.1 M x 50 mlV1= 0.33 ml

    29. Sayfa
    SORU: 100 mL 0.5 N H2SO4 çözeltisine 400 mL su ilave edildiğinde konsantrasyon ne olur?ÇÖZÜM: N1 x V1 = N2 x V20.5 N x 100 = ? N x 500 mlC2= 0.1 N

    30. Sayfa
    ÇözünmeBir sıvı veya katının bir çözücü içersinde çözünmesinde iki olay gözlenir. Birincisi, katının önce moleküller arası çekim kuvvetlerini yenerek çözücü içersinde molekül veya iyonlarına ayrışması, ikinci ve sonraki olay da bu molekül veya iyonların çözücü molekülleri tarafından sarılarak çözünmenin tamamlanmasıdır. Çözücü moleküllerinin çözünen maddenin molekül veya iyonlarını sarması olayına genel olarak solvatasyon, eğer çözücü su ise hidratasyon adı verilir.

    31. Sayfa
    ÇÖZÜNMEBir maddenin bir çözücü (su) içersinde en küçük birimlerine ayrışacak şekilde dağılması işlemine çözünme denir.İyonik yapılı maddeler suda çözündüklerinde iyonlarına kadar ayrışırlar.NaCl (k)-------->Na+ (aq)+ Cl-(aq)CaCl2(k)--------> Ca+2 (aq)+ 2Cl-(aq)AlCl3(k)-------> Al+3 (aq)+ 3Cl-(aq)

    32. Sayfa
    Kovalent yapılı maddeler sudaçözündüklerinde moleküllerine ‘n’ kadar ayrışırlar. İyonlaşmazlar. C6H12O6 (k) --------> C6H12O6 (aq) 1 mol n tane

    33. Sayfa
    ÇÖZÜNME HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER:1.Çözücü Çözünenin Cinsi: Genel olarak benzer maddeler birbiri içinde daha iyi çözünürler.2.Temas Yüzeyi: Temas yüzeyinin artırılması çözünme hızını artırır.3.Karıştırmak: Çözeltinin karıştırılması çözünme hızını artırır.4.Sıcaklık: Eğer çözünme endotermikse sıcaklık çözünme hızını artırır, ekzotermik ise azaltır. Genellikle katıların sıvı içerisinde çözünmesi endotermik olduğundan sıcaklıkla hız artar.Bununla birlikte gazların sıvıdaki çözünürlüğü ekzotermik olduğundan çözünürlük sıcaklıkla azalır

    34. Sayfa
    PbCl2 nin sudaki çözünürlüğünün incelenmesi

    35. Sayfa
    Çözünürlük ve basınç (gazlar) Çözeltinin basıncının artırılması gazların hem çözünme hızını, hem de çözünürlüğünü artırır.Henry kanunu: Doygun bir çözelti üzerindeki bir gazın kısmi basıncı o çözeltideki gazın çözünürlüğü ile doğru orantılıdır veya kısaca basıncı arttıkça bir gazın çözünürlüğü de artar diye de tanımlanabilir.

    36. Sayfa
    Rault Kanunu (sıvı-sıvı çözeltiler)İki uçucu sıvı bir çözelti oluşturduğunda; buhar fazındaki bileşenlerin kısmi basınçları çözeltideki mol kesirleri ile doğru orantılıdır. A ve B sıvılarının birbirinde çözünmesi ile oluşan bir çözelti için Rault kanunu şöyledir:

    37. Sayfa
    Rault Kanunundan sapmalar

    38. Sayfa
    Çözeltilerin kolligatif özellikleriKolligatif özellikler maddenin yapısı ve kimyasal özelliğine bağlı olmayan, sadece molekül sayısına bağlı olan özelliklerdir. Bunlar Buhar basıncı alçalması, Donma noktası alçalması, Kaynama noktası yükselmesi Ozmotik basınç olmak üzere dört tanedir.

    39. Sayfa
    Buhar Basıncı AlçalmasıUçucu olmayan ve elektrolit olmayan bir madde (B) saf bir çözücüde (A) çözündüğü zaman, çözeltinin buhar basıncı saf çözücününkine göre daha düşük olur. Kaynama Noktası Yükselmesi Donma Noktası Alçalması Çözeltinin kaynama noktası saf çözücününkinden daha yüksektir.Çözeltinin donma noktası saf çözücününkinden daha düşüktür.

    40. Sayfa
    Ozmotik basınçSadece bazı moleküllerin geçmesine izin veren bazı moleküllerin geçmesine izin vermeyen zarlara yarı geçirgen zar adı verilir. Seyreltik bir çözeltiden çözücü moleküllerinin bir yarı geçirgen zar içinden daha derişik bir çözeltiye geçişine osmoz adı verilir.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2016-02-18 11:19:59

    Cevap : Ekte çözelti nedir sunusu var başarılar.
    Çözelti Nedir Örnekleri

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    GENEL KİMYA IHAFTA 4. ÇÖZELTİLER

    2. Sayfa
    ÇÖZELTİLERHomojen karışımlar çözelti olarak da isimlendirilirler. Çözeltiyi oluşturan maddelerin her birine çözeltinin bileşeni, miktarca fazla olan bileşene çözücü, az olana ise çözünen denir.Çözeltinin derişimi amaca bağlı olarak nitel ve nicel olarak ifade edilebilir. Çözelti derişiminin nitel olarak ifade edilmesinde genellikle seyreltik ve derişik terimleri kullanılır.Nicel;-Yüzde (% )-Molarite (M)-Molalite (m)-Normalite (N) olarak belirtilebilir.

    3. Sayfa
    YüzdeBir çözeltinin konsantrasyonu yüzde olarak birkaç şekilde ifade edilir. Karışıklıkları önlemek için kullanılan çözeltinin yüzde konsantrasyonu mutlaka açık olarak belirtilmelidir. Çözeltinin konsantrasyonu %8 a/a deyince, 8 g çözünenin 100 g çözeltide bulunduğu anlaşılır.Çözeltinin konsantrasyonu %70 h/h deyince, 70 mL çözünenin 100 mL çözeltide bulunduğu anlaşılır. → % a/h, genellikle g/dL (g/100mL)’ye karşılık gelir.Çözeltinin konsantrasyonu %8 a/h deyince, 8 g çözünenin 100 mL çözeltide bulunduğu anlaşılır.%8= 8g/100mL= 8g/dL=80g/L =8000mg/100mL= 8000mg/dLEğer bu bilgi olarak belirtilmemişse çözeltinin türünden çıkarılmaya çalışılır.a/a :genellikle ticari sulu reaktifler için kullanılır. Ör: HClh/h :saf bir sıvının başka bir sıvı ile seyreltilmesiyle hazırlanan çözeltilerde kullanılır.a/h :katı maddelerin seyreltik sulu çözeltilerinin hazırlanması için kullanılır.

    4. Sayfa
    Örnekler500 mL % 50’lik (a/h) NaOH çözeltisi nasıl hazırlanır? 250 gr NaOH alınır, 500 mL’ye su ile tamamlanır.150 mL % 28’lik (h/h) sulu etil alkol çözeltisi nasıl hazırlanır? 42 ml absolu etanol alınır, 150 mL’ye su ile tamamlanır.250 ml % 20’lik (a/h) NaCl çözeltisi hazırlamak için kaç gram NaCl gerekir? 50 gr NaCl tartılır, 250 mL’ye su ile tamamlanır.%20’lik 250 mL üre çözeltisi hazırlamak için: 0,20x250=50 g üre 250 mL’lik balon jojeye konur.Çözelti hazırlanırken önce bu miktar üre çözünecek kadar distile su eklenerek bilekten seri hareketlerle çalkalanarak çözünme sağlanır. Sonra total hacim distile su ile 250 mL’ye tamamlanır.

    5. Sayfa
    MolariteMolarite, bir litre çözeltide çözünenin mol sayısını belirten bir derişim birimidir ve aşağıdaki eşitlik ile ifade edilir. Molarite sıcaklığa bağlıdır ve M sembolü ile gösterilir.Molarite, çözünenin mol sayısı ile çözelti hacmi arasında ilişki kurulabilen bir derişim birimidir. 1 M çözelti deyince çözeltinin 1 litresinde 1 mol çözünen bulunduğu anlaşılır.1 M=1 mol/L=1000 mM=1000000 µM1 mM=1 mmol/L= 0,001 M1µM=1 µmol/L= 0,001 mMMolarite =çözünen mol sayısı/çözelti hacmi (L)

    6. Sayfa
    500 mL 4 M’lık NaOH çözeltisi nasıl hazırlanır?1L 1M NaOH çözeltisinde 1 mol yani 40 g NaOH vardır.1L 4M NaOH çözeltisinde 160 g NaOH vardır.0.5L 4M NaOH çözeltisinde 80 g NaOH vardır.80g madde bir miktar distile suda çözülür, hacim distile su ile 500 mL’ye tamamlanır.50 g CuSO4·5H2O içeren 200 mL’lik çözelti kaç M’dir?MA: CuSO4 = 64 + 32 + 64 = 160 g/molMA: H2O=18 18 x 5= 90 g/mol1 mol CuSO4·5H2O = 160 +90= 250 g/mol50/250 = 0,2 mol CuSO4·5H2O M = n/V 0.2/0.2 M= 1M

    7. Sayfa
    Yoğunluğu 1.19 olan % 37’lik konsantre HCl’den 500 mL 2M’lık HCl çözeltisi nasıl hazırlanır?1L %37’lik HCl 1190g’dır1L %37’lik HCl’de 1190x37/100 = 440.3 g saf HCl MA HCl:36.5 440.3/36.5 = 12.06 molM= n/v 12.06/1 = 12.06 M (derişik HCl molaritesi)M1xV1=M2xV22 x 500 = 12.06 x V2 V2=82.92 ml82.92 ml derişik HCl su ile 500 ml’ye tamamlanır.Asit üzerine su eklenmemelidir. Asit sulandırmalarında daima su üzerine asit eklemelidir.

    8. Sayfa
    Absolü alkolden hareketle 250 mL tekel alkolü nasıl hazırlanır.Absolü alkol %96’lıktır Tekel alkolü %70’liktirV1 X C1 = V2 X C2 V1 x 96 = 250 x70V1=182.29 mL absolü alkolden alınır ve su ile hacim 250 ml’ye tamamlanır.

    9. Sayfa
    Molalite (m)1 molal çözelti deyince 1000 g çözücüde 1 mol çözünen çözündüğü anlaşılır.1 molal=1000 mmolal1 mmolal=0,001 molalAğırlık/ağırlık ölçümüdür.

    10. Sayfa
    NormaliteNormalite, 1L çözeltideki eqivalan ağırlık sayısıdır. Normalitenin ölçüsü Eq/litre, sembolü N’dir.1 N çözelti deyince çözeltinin 1 litresinde 1 Eq (1000 mEq) çözünen bulunduğu anlaşılır.1 N=1 Eq/L=1000 mEq/L=1000000 µEq/L1 mN=0,001 N=1000 µN=1 mEq/LN= M x td500 mL 2.5 N’lik NaOH çözeltisi nasıl hazırlanır?2.5 N NaOH 2.5 M’dir 2.5 = n/0,5 n=1.25 mol yani 50 g NaOH50g NaOH alınır bir miktar suda çözülür hacim su ile 500 mL’ye tamamlanır.

    11. Sayfa
    Miliekivalen (mEq): Eq/1000 Ekivalen (Eq): Eş değer gram sayısı N.V(L)= m(gr)/(MA/td) d=m/V n=m/MA M=n/VN=normalite V= hacim M=molarite m=kütle td=tesir değerliğin= mol sayısı MA=molekül ağırlığı d= yoğunluk

    12. Sayfa
    500 mL 0.1N NaOH çözeltisi nasıl hazırlanır?N.V(mL)= m(mg)/(MA/td) N=M.td 500.0.1=m/(40/1) m=2gr

    13. Sayfa
    Soru 1: 500 mL 5N NaOH çözeltisinden 200 mL alınmış, üzerine 100 mL su ilave edilmiştir. Elde edilen çözelti d=1.19 g/mL olan %37’lik HCl çözeltisinin 200 mL’si ile karıştırıldığında son çözeltinin normalitesi ne olur. *Çözeltiler homojen karışımlar olduğuna göre çözelti içerisindeki çözünen madde miktarı çözeltinin farklı hacimlerde bölünmesi durumunda hacimle orantılı olarak dağılır. 1) EqNaOH = N x V = 0.5 x 5 = 2.5 eq dır (Bazik). 500 mL de 2.5 eq madde varsa 200 mL de 1 eq (Bazik) madde vardır.2) Su ilavesi sadece hacimi etkiler ekivalene etkisi yoktur yani 200+100 = 300 mL de 1 eq (Bazik) madde vardır.3) 200 mL HCl çözeltisi 200 x 1.19 = 238 g dır. Basit bir orantıyla;4) EqHCl = m / (MA/td) = 88.06 / (36.5/1) = 2.4 eq (asid) 200 mL’de

    14. Sayfa
    5) Aynı cins ekivalanlar toplanırken, farklı cis ekivalanlar birbirinden çıkartılır.2.4 eq (asit) – 1 eq (baz) = 1.4 eq madde300 + 200 = 500 mL de çözeltide 6) Eq = N x V ise 1.4 = N x 0.5 eşitliğindenN= 2.8 Normal olarak bulunur.

    15. Sayfa


    16. Sayfa
    Soru 2: % 30’luk (a/h) 250 mL NaOH çözeltisinden 100 mL alınmış üzerine 28 g KOH ilave edilerek hacim 150 mLye tamamlanmıştır. Bu çözeltiye 100 mL su ve 250 mL 4M H3PO4 çözeltileri eklendiğindiğinde son çözeltinin normalitesi ne olur?1) %30 lık 250 mL NaOH çözeltisinde 75 g NaOH vardır.EqNaOH = 75/(40/1) = 1.875 eq (baz) 250 mL’de2) 250 mL de 1.875 eq madde varsa 100 mL de 0.75 eq madde vardır.3) EqKOH = 28/(56/1) = 0.5 eq (baz)4) 0.5 + 0.75 = 1.25 eq (baz) 150 mL’de

    17. Sayfa
    5) N = M x td formülünden H3PO4 ‘ün normalitesi 4 x3 = 12 N dir6) EqH3PO4 = 12 x 0.25 = 3 eq (asid)7) 3 eq (asit) -1.25 (baz) = 1.75 eq (asit) 150 +100 +250 = 500 mL’de8) 1.75= N x 0.5 eşitliğinden N = 3.5 Normal bulunur.

    18. Sayfa
    Ödev 1: % 25’lik d=1.15 g/mL olan 200 mL HNO3 çözeltisi üzerine 0.5 N 100 mL HCl çözeltisi ve 2 M 200 mL H2SO4 çözeltisi eklenmiştir. Bu çözeltiden 200 mL alınarak 300 mL % 40’lık (a/h) NaOH çözeltisi ile karıştırılmıştır. Son çözeltinin normalitesi nedir ?Ödev 2: 112 g KOH bir miktar suda çözülmüş ve hacim 400 mLye tamamlanmıştır. Bu çözelti ile d=1.2 g/mL olan 100 mL % 50’lik H3PO4 çözeltisi karıştırılmıştır. Elde edilen çözeltiden 200 mL alınıp 800 mL 2 N NaOH çözeltisi ile karıştırılırsa son çözeltinin normalitesi ne olur ?

    19. Sayfa
    Sorular1) d= 1,19 g/mL olan % 37’lik HCl asid çözelitisi kullanarak 50 mL 5N HCl asid çözeltisi hazırlayınız.2) % 85 lik (a/a) d= 1,85 g/ml olan H3PO4 çözeltisinden 150 ml 0,85 M H3PO4 çözeltisi nasıl hazırlanır? 3) % 65,34 ‘lik (a/a) d = 1,50 g/ml olan 100 ml H2SO4 çözeltisini nötralize etmek için kaç gram NaHCO3 gerekir ? 4) Yoğunluğu d = 1,575 g/ml olan 400 ml % 30 luk (h/h) HNO3 çözeltisinin 200 ml si 0,75 N h ml NaOH çözeltisine ekivalan olduğuna göre h= ?5) Yoğunluğu d = 1,2 g/ml olan % 20 lik (a/a) fosforik asit çözeltisinden 100 ml alınmış üzerine 40 g sodyum karbonat ve 150 ml 0,5 M NaOH çözeltisi eklenerek hacim suyla 1 L’ye tamamlanmıştır. Oluşan çözelti kaç normaldir?20 g NaOH d = 1,8375 g/ml olan % 40 lık (h/h) 50 ml H3PO4 çözeltisi içinde çözündürülmüş ve çözelti hacmi distile suyla 250 ml ye tamamlanmıştır.Bu çözeltinin 100 ml sine a gr KOH eklendiğinde nötr bir çözelti elde edildiğine göre a = ?Cevaplar : 1) 20.73mL 2) 7.95 mL 3) 168 g 4) 2L 5) 0.095N 6) 14 g

    Cevap Yaz Arama Yap

    Ismahan

    • 2016-04-05 10:42:19

    Cevap : H2O NCL
    Cevap Yaz Arama Yap

    gündüz güzeli

    • 2016-04-05 10:44:36

    Cevap : Birbiriyle çözünen maddelere denir...
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.