Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Cumhur Reisi

Bulmacada Cumhur Reisi sorusunun 13 harfli cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-03-06 13:24:05

    Cevap :
    Bulmacada 'Cumhur Reisi' nedir sorusunun cevabı:
    Kare ve çengel bulmacada sorulan 'Cumhur Reisi' sorusunun yanıtı 13 harflidir ve cevaba ise Cumhurbaşkanı yazabilirsiniz.


    Diğer cevaplar:
    Cumhurbaşkanı kelimesinin eş anlamlıları..
    1. Eğer bulmaca cevabınızdaki boşluk 11 harfli ise cevaba Cumhur Reisi yazabilirsiniz.
    Sözlükte Cumhurbaşkanı Nedir:

    Cumhuriyet ile yönetilen ülkelerde devlet başkanı reisicumhur cumhur reisi. Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Bu sıfatla Cumhuriyeti ve Milleti’nin birliğini temsil eder; Anayasa’nın uygulanmasını Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir. Yalnızca devlet başkanıdır, hükumet başkanı değildir (Türkiye’de olduğu gibi). Başkanlıkla yönetilen cumhuriyetlerde ise, devlet başkanı genel seçimle seçilir. Hem devlet hem de hükümet başkanıdır (ABD’de olduğu gibi)

    Türkiye Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti devletinin başıdır. Bu mahiyetle Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Ulusu'nun birliğini temsil eder. Türk Anayasasının yerine getirilmesi ve devlet organlarının organize ve uyumlu iş yapabilmesini garanti eder. Görev ve yetkileri anayasanın 101. maddesinden 107. maddesine kadar belirtilmiştir. Cumhurbaşkanlığı 29 Ekim 1923'de resmi olarak kuruldu. Seçilen ilk T.C. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'tür. 28 Ağustos 2007'den bu yana ise Abdullah Gül 11. Cumhurbaşkanı olarak bu görevde bulunmaktadır. Cumhurbaşkanlarının resmi konutu Başkent Ankara'daki Çankaya Köşküdür.

    Cumhurbaşkanının Görev Süresi

    Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. (Bkz. 2012 yılında yapılan Anayasa değişiklikleri) Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa siyasi partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.

    Cumhurbaşkanlığı Seçimi

    Cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili düzenlemeler anayasanın 102. maddesinde belirtilmiştir. Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından önceki altmış gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden altmış gün içinde tamamlanır. Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
     
    İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
     
    Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder. Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usûl ve esaslar kanunla düzenlenir.

    Cumhurbaşkanının Görev ve Yetkileri

    Anayasanın 104. maddesine göre görev ve yetkiler belirlenmiştir. Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk Milleti'nin birliğini temsil eder; Anayasa'nın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir. Bu amaçlarla Anayasa'nın ilgili maddelerinde gösterilen koşullara uyarak yapacağı görev ve kullanacağı yetkiler şunlardır:

    Cumhurbaşkanının yasama ile ilgili olan görev ve yetkileri

     Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde açılış konuşmasını yapmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni gerektiğinde toplantıya çağırmak,
     Yasaları yayımlamak,
     Yasaları yeniden görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geri göndermek,
     Anayasa değişikliklerine ilişkin yasaları gerekli gördüğü takdirde halk oyuna sunmak,
     Yasaların, kanun hükmündeki kararnamelerin,Türkiye Büyük Millet Meclisi İç tüzüğü'nün, tümünün ya da belirli kurallarının anayasaya biçim ya da esas yönünden aykırı oldukları gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açmak,
     Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermek,

    Cumhurbaşkanının yürütme alanına ilişkin olan görev ve yetkileri

     Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Türk Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı sıfatıyla kullandığı bayrak Başbakanı atamak ve istifasını kabul etmek,
     Başbakanın önerisi üzerine Bakanları atamak ve görevlerine son vermek,
     Gerekli gördüğünde Bakanlar Kurulu'na Başkanlık etmek ya da Bakanlar Kurulu'nu Başkanlığı altında toplantıya çağırmak,
     Yabancı devletlere Türk Devleti'nin temsilcilerini göndermek, Türkiye Cumhuriyeti'ne gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul etmek,
     Uluslararası antlaşmaları onaylamak ve yayımlamak,
     Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Başkomutanı olması,
     Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanılmasına karar vermek,
     Genelkurmay Başkanı'nı atamak,
     Milli Güvenlik Kurulu'nu toplantıya çağırmak,
     Milli Güvenlik Kurulu'na Başkanlık etmek,
     Başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla sıkıyönetim ya da olağanüstü hal ilan etmek ve kanun hükmünde kararname çıkarmak,
     Kararnameleri imzalamak,
     Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek ya da kaldırmak,
     Devlet Denetleme Kurulu'nun üyelerini ve Başkanını atamak,
     Devlet Denetleme Kurulu'na inceleme, araştırma ve denetleme yaptırmak,
     Yükseköğretim Kurulu üyelerini seçmek,
     Üniversite rektörlerini seçmek,

    Cumhurbaşkanının yargı ile ilgili olan görev ve yetkileri

    Anayasa Mahkemesi üyelerini, Danıştay üyelerinin dörtte birini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilini, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyelerini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini seçmek.
     
    Cumhurbaşkanı, ayrıca Anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkileri kullanır.

    Cumhurbaşkanının Sorumluluk ve Sorumsuzluk Hali

    Cumhurbaşkanının sorumluluk ve sorumsuzluk halleri anayasanın 105. maddesinde belirlenmiştir.
     
    Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa ve diğer yasalarda Başbakan ve ilgili bakanın imzalarına gerek olmaksızın tek başına yapabileceği belirtilen işlemleri dışındaki bütün kararları, Başbakan ve ilgili bakanlarca imzalanır. Bu kararlardan Başbakan ve ilgili bakan sorumludur. Cumhurbaşkanı'nın resmen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine Anayasa Mahkemesi dahil, yargı mercilerine başvurulamaz.
     
    Cumhurbaşkanı, vatana ihanetten dolayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte birinin önerisi üzerine, üye tam sayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlandırılır.

    Cumhurbaşkanına Vekillik Etme

    Cumhurbaşkanına vekalet etme anayasanın 106. maddesinde düzenlenmiştir. Cumhurbaşkanı'nın hastalık ve yurt dışına çıkma gibi nedenlerle geçici olarak görevinden ayrılması durumlarında, görevine dönmesine kadar; ölüm, çekilme ya da başka bir nedenle Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması durumunda da yenisi seçilinceye kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cumhurbaşkanlığı'na vekillik eder ve Cumhurbaşkanı'na ilişkin yetkileri kullanır.

    Cumhurbaşkanlığı Forsu

    Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'nın Resmi Forsudur.17 tane yıldızdan oluşur.Ortadaki büyük yıldız Türkiye Cumhuriyetini Temsil eder.Geriye kalan 16 tane yıldız diğer Türk devletlerini Temsil eder.
     1.Büyük Hun İmparatorluğu
     2.Batı Hun İmparatorluğu
     3.Avrupa Hun İmparatorluğu
     4.Ak Hun İmparatorluğu
     5.Göktürk İmparatorluğu
     6.Avar İmparatorluğu
     7.Hazar İmparatorluğu
     8.Uygur Devleti
     9.Karahanlılar
     10.Gazneliler
     11.Büyük Selçuklu İmparatorluğu
     12.Harzemşahlar
     13.Altınordu Devleti
     14.Büyük Timur İmparatorluğu
     15.Babür İmparatorluğu
     16.Osmanlı İmparatorluğu

    Cumhurbaşkanlarımız

    1 Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938) 29 Ekim 1923 / 10 Kasım 1938 (Görevi başında öldü)
    2 İsmet İnönü (1884-1973) 11 Kasım 1938 / 22 Mayıs 1950
    3 Celal Bayar (1883-1986) 22 Mayıs 1950 / 27 Mayıs 1960 (Devrildi)
    4 Cemal Gürsel (1895-1966) 10 Ekim 1961 / 2 Şubat 1966 (Görevden alındı)
    5 Cevdet Sunay (1899-1982) 28 Mart 1966 / 28 Mart 1973
    6 Fahri Korutürk (1903-1987) 6 Nisan 1973 / 6 Nisan 1980
    7 Kenan Evren (1917- ) 9 Kasım 1982 / 9 Kasım 1989
    8 Turgut Özal (1927-1993) 9 Kasım 1989 / 17 Nisan 1993 (Görevi başında öldü)
    9 Süleyman Demirel (1924- ) 16 Mayıs 1993 / 16 Mayıs 2000
    10 Ahmet Necdet Sezer (1941- ) 16 Mayıs 2000 / 28 Ağustos 2007
    11 Abdullah Gül (1950- ) 28 Ağustos 2007 / Görevde




    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Kolay Bulmaca Cevabı Bulma Robotu

    Cevap Yaz

    Bilgilendirme: Bulmaca sözlüğümüzde Haberturk, Hürriyet, Sözcü ve Posta gazetesinin günlük kare ve çengel bulmacalarının cevapları ve Bulmacahane, CodyCross, Words Of Wonders Guru, WOW Guru gibi bulmaca oyunlarının cevapları yayınlanmaktadır. Ayrıca diğer gazete bulmaca cevapları, bulmaca kitabı, çapraz, karışık bulmaca cevaplarınıda sözlüğümüzde bulabilirsiniz. Bulmaca sözlüğümüzden arama yaparak bulmaca sorunuzdaki cevabı kolayca bulabilirsiniz. Eğer cevap henüz sitemize eklenmemiş ise soru sor butonuna tıklayarak hemen cevap verilmesini sağlayabilirsiniz.

    Yakın zamanda para ödüllü online bulmaca çözebileceğiniz bulmaca servisimiz yayına alınacaktır. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak en iyi bulmaca çözenler listelerimiz olacak.

    Sözlüğümüzde cevabını bulabileceğiniz bulmaca çeşitleri: CodyCross bulmaca soruları, çengel bulmaca, kare bulmaca, sudoku bulmaca, rakam bulmaca, kelime şifre bulmaca, altıgen çengel bulmaca, halka bulmaca, sözcük avı, yapboz bulmaca, labirent bulmaca, mozaik bulmaca, resimli kelime bulmaca, 7 farkı bulun, lekare bulmaca ve kim milyoner olmak ister soruları ve cevapları.

    Ayrıca bulmaca cevapları sözlüğümüzde aradığınız kelimenin eş anlamı, mecazen ve mecaz anlamları, eski dildeki karşılıkları, osmanlıca karşılıklarıi, zıt anlamlarını bulabilirsiniz.

    Unutmayın bulmaca çözmek zekanızı geliştirdiği gibi çağımızın en kötü hastalıklarından biri olan alzheimer içinde doktorlar tarafından en önerilen çözümlerden biridir. Şimdiden güzel, sağlıklı günler dileriz..



    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.