Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Cumhuriyetin ilanını müteakip ilk bakanlar kurulu nasıl oluşmuştur

cumhuriyetin ilanını müteakip ilk bakanlar kurulu nasıl oluşmuştur sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Meltemsmsk

    • 2021-01-11 05:22:37

    Cevap :

    Fethi Okyar ‘ın Bakanlar Kurulu Başkanlığından istifa etmesiyle başlayan hükümet bunalımını çözmesi istenen Atatürk, 28 Ekim 1923 akşamı yemeğe çağırdığı arkadaşlarına , bulduğu formülü “Yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz ! ” diye açıklamıştı . Arkasından İsmet İnönü ‘yü yanında alıkoymuş ve Anayasada yapılması gereken değişiklik tasarısını birlikte hazırlamışlardı.

    Gerçekten de ertesi 29 Ekim 1923 gün Cumhuriyet ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı seçilen Atatürk , hemen o akşam İsmet İnönü ‘ye Başbakanlık görevi vermişti. İnönü ‘nün bu ilk başbakanlık dönemi 22 Kasım 1924 ‘e kadar sürmüştü. Ancak o tarihte işbaşına gelen Fethi Okyar ‘3 ,5’ ay sonra çekilmek zorunda kalınca İnönü yeniden Başbakanlığı üstlenmiş ve bu kez görevi 25 Ekim 1937 ‘ye kadar devam etmişti. . Böylece onun Atatürk dönemindeki başbakanlıkları süresi , ’14’ yıl ‘8’ ay , ’13 ‘ günlük bir rekor oluşturmuştur.

    Çağdaş Türkiye’yi Yaratma Çabaları

    İnönü ‘nün Başbakanlık dönemi ” Çağdaş Türkiye ‘yi yaratma ” savaşımını içerir . Başbakan , işgalcilerin yurttan kovulması ve barış antlaşmasının yapılmasıyla Kurtuluş Savaşı ‘nın amacına ulaştığını sananların aksine Atatürk gibi yeni bir savaşım dönemine girilmesi gerektiğine inanmıştı . Lozan dönüşü İstanbul Üniversitesinde yaptığı konuşmada şunları söylemişti :

    ” Şimdi Türk milleti yeni ve ağır bir vazifeye davet olunmaktadır . . . Her millet gibi ayni araçlarla terakki edebiliriz . Bu kanaatle işe başlamalıyız . Bu gideceğimiz uzun yolun başında ve ortasında birçokları kalacaktır. Fakat sonuna kadar gidecekler de pekçoktur ” ( Tarih Vesikaları , Sa. 7 , s. 1-7 ) Barış antlaşmasının TBMM ‘deki görüşmeleri sırasında da ” Varacağımız nokta , uluslararası toplulukta en yüksek ilerleme ve uygarlık düzeyidir ” diyerek çağdaşlama ‘nın amacını vurgulamıştı

    Aslında birey , toplum ve devlet gibi ‘3’ ana öğeyi içeren çağdaşlaşma ‘ da ilk adımlar yeni devletin başkent ‘inin saptanması ve siyasal rejime gerçek adının verilmesiyle atılmıştı. Lozan barış görüşmelerinde yabancıların TBMM Hükümetinin resmi başkentinin neresi olduğu ve rejime ne ad verileceğine ilişkin sorularıyla karşılaşan İnönü, Ankara ‘ya döndüğünde bunların saptanması gerektiği üzerinde durmuştu. Sonunda Atatürk ‘le de anlaşarak 14 milletvekili ile birlikte ” Türkiye Devleti’nin makarr-ı idaresi ( başkenti ) Ankara şehridir’ ” hükmünü içeren bir yasa önerisinde bulunmuştu. Bu önerinin 13 Ekim 1923 ‘te kabul edilmesiyle de başkent sorunu çözülmüştü . Onu Anayasa’da yapılan değişiklikle rejim’in Cumhuriyet olarak belirlenmesi izlemişti.

    O yıllarda hükümetlerin izleyecekleri siyasaya ilişkin bir program hazırlayıp Meclise sunmaları yöntemi henüz benimsenmediği için İnönü , kurduğu kabine listesinin TBMM’de okunmasından sonra söz aldığında “ Cumhuriyet hükümeti , sözden çok iş yapmak , eylemler ve uygulamalar ile size ve milletimize güven vermek için bütün gücünü harcayacaktır. Benimsediğimiz yöntem çalışma, gayret , iş yapma arzusudur ” diye konuşmuştu ( Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri , I, s. 2 vd. ) .

    Atatürk , devlet başkanlığı ile parti genel başkanlığı ‘ nın birlikte yürütülmesinin doğru olmadığı kanaatiyle Halk Partisi Başkanlığını vekaleten İnönü ‘ ye bırakmıştı . Arkasından parti tüzüğünde yapılan değişiklikle Başbakanların ayni zamanda CHP Genel Başkan Vekili olmaları kabul edilmişti. Böylesi ikili bir görev Başbakanlara yasama ve yürütme alanlarında büyük olanak sağlamıştı.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.